ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În cadrul Adunării Naționale „Moldova Europeană” din Piața Marii Adunări Naționale, din Chișinău, au participat între 75 000 și 80 000 de personae, ținând cont de faptul că fluxul era continuu. Aceste precizări au parvenit din partea Poliției Naționale a Republicii Moldova, care a supravegheat ordinea publică a evenimentului, conform deschide.md. Evenimentul s-a desfășurat fără incidente.

”Europa este Republica Moldova. Republica Moldova este Europa. Moldova nu este singură", a spus duminică, în limba română, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, în discursul său de la Adunarea Națională "Moldova Europeană", relatează Radio Chișinău, citat de ȘtiripeSurse.

De asemenea, Roberta Metsola a scandat împreună cu participanții la miting cuvântul "solidaritate", tot în limba română, înainte de a începe partea în engleză a discursului ei.

"În ultimii ani, ați făcut pași decisivi iar acum aveți responsabilitatea de a merge pănă la capăt, chiar și cu acest război la granița voastră. Noi, în Parlamentul European, am recunoscut progresul făcut de țara voastră. Republica Moldova este gata pentru integrarea în piața unică europeană", a mai afirmat Roberta Metsola.

Prima care a luat cuvântul la mitingul de la Chișinău a fost președinta Maia Sandu, care a reiterat că Republica Moldova trebuie să fie membră a UE până în 2030.

"Obiectivul nostru de țară este ca Republica Moldova să fie membru cu drepturi depline a Uniunii Europene. Europa este mai mult decât o lozincă politică, e un mod de viață, o șansă a poporului nostru să trăiască în pace și belșug', a spus șefa statului.

Cetățenii Republicii Moldova adunați în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, au adoptat o Rezoluție, prin care au stabilit parcursul european al Republicii Moldova. Rezoluția a fost citită de către actorul Andrei Sochircă.

Printre cele mai importante solicitări au vizat: solicitarea întregii clase politice să respecte aspirațiile europene ale cetățenilor Republicii Moldova, modificarea Constituției, în care să fie indicat acest lucru; să extindă la nivel international negocierile privind reglementarea conflictului transnistrean pe cale pașnică. Documentul integral, mai jos: