ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Poetul Grigore Vieru va fi omagiat astăzi, 14 februarie, în ziua când ar fi împlinit 83 de ani, potrivit Deschide.md. A murit cu visul de a vedea înfăptuită unirea Basarabiei cu patria-mamă, vis pe care l-a purtat mereu în suflet.

Pe Aleea Clasicilor din capitala Republicii Moldova, vor avea loc depuneri de flori la bustul poetului, iar la Cimitrirul Central se vor depune flori la mormântul lui Grigore Vieru. De asemenea, în instituțiile de învățământ din R. Moldova, această zi este marcată cu recitaluri de poezie ale poetului și cântece pe versurile acestuia. 

Grigore Vieru s-a nãscut în data de 14 februarie 1935, în localitatea Pererâta, fostul județ Hotin (din România), azi județul Edineț (R.Moldova).

În perioada 1954-1958 urmează cursurile Facultății de Filologie și Istorie a Institutului Pedagogic „Ion Creangă” din Chișinău.
 
A trăit din plin sărăcia și suferințele provocate de război, de alipirea Basarabiei la U.R.S.S., dar și lipsa tatălui, care murise pe front.

În anul 1957 debutează editorial, în timpul studenției, cu o plachetă de versuri pentru copii, „Alarma”, apreciată de criticii literari. În 1968 apare volumul „Numele tău”, carte care devine, chiar în anul apariției, obiect de studiu la cursurile universitare de literatură națională contemporană.

În 1973, Grigore Vieru trece Prutul în cadrul unei delegații de scriitori sovietici. Participă la întâlnirea cu redactorii revistei Secolul XX, Dan Hăulică, Ștefan Augustin Doinaș, Ioanichie Olteanu, Geo Șerban și Tatiana Nicolescu.Vizitează mănăstirile Putna, Voroneț, Sucevița, Dragomirna și Văratec.

În 1974, Zaharia Stancu, președintele Uniunii Scriitorilor din România, îi face o invitație oficială din partea Uniunii Scriitorilor, căreia poetul îi dă curs. Vizitează Transilvania, însoțit de poetul Radu Cârneci. În același an, apare volumul de versuri lirice „Aproape”, cu ilustrații color de Isai Cârmu.

În 1988 i se acordă „Diploma de Onoare Andersen”, cea mai prestigioasă distincție internațională în domeniul literaturii pentru copii.

Grigore Vieru este unul dintre fondatorii Frontului Popular, aflându-se printre organizatorii și conducătorii Marii Adunări Naționale din 27 august 1989. Participă activ la dezbaterile sesiunii a XIII-a a Sovietului Suprem din RSSM, în care se votează limba română ca limbă oficială și trecerea la grafia latină.

În 1990, este ales Membru de Onoare al Academiei Române, în 1991 devine membru al Comisiei de Stat pentru Problemele Limbii, iar în 1992, Academia Română îl propune pentru premiul Nobel pentru Pace.

În 1993, poetul este ales membru corespondent al Academiei Române.
 
La 16 ianuarie 2009, internat în stare gravă la Centrul Național Științifico-Practic de Medicină de urgență din Chișinău după ce a fost rănit într-un accident rutier,  Grigore Vieru trecea la cele veșnice.

Grigore Vieru a fost înmormântat pe 20 ianuarie 2009 la Chișinău, în cimitirul central din strada Armeană. La înmormântare au asistat câteva zeci de mii de oameni. În prezent, unul din bulevardele Chișinăului și mai multe licee din Republica Moldova îi poartă numele.