ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În urmă cu 85 de ani, la 9 octombrie 1932,  românii ascultau, pe calea undelor, în direct, prima slujbă religioasă, de la Biserica „Sfântul Silvestru” din Capitală.  În același an, la 25 decembrie, în ziua de Crăciun, a avut loc prima transmisiune de la Patriarhie, când Patriarhul Miron Cristea a rostit și cuvântul pastoral cu ocazia Nașterii Domnului.

Se împlinesc 85 de ani de când la Radiodifuziunea română avea loc prima transmisiune în direct a unei slujbe religioase, cea de la Biserica Sfântul Silvestru din București. Începând de atunci, în fiecare duminică, pe calea undelor s-a putut auzi serviciul religios, transmite Rador.

Educația religioasă și educația morală a ascultătorilor era unul din țelurile importante ale radiofoniei din țara noastră, încă din 1 noiembrie 1928, de la înființarea radioului public, o pilulă de înțelepciune și de morală creștină fiind prezentă de la programele destinate copiilor, cărora li se adresau diferite scenete, până la emisiunile adresate publicului adult de la orașe și sate.

La 11 noiembrie 1928, la radio se transmitea prima emisiune religioasă, predica lui Manea Popescu, preot la capela Bisericii Sfânta Vineri din București.

De la acel moment, emisiunile pe teme religioase au devenit periodice, în direct, în fiecare duminică dimineață și de sărbători, existând o predică rostită de un preot, urmată de o slujbă religioasă. Astfel, Radioul a fost prezent în casele românilor, transmițând ascultătorilor cuvântul Domnului.

În anul 1930, în programul Radio a fost introdusă rugăciunea „Tatăl nostru”, o tradiție întreruptă după Război, dar reluată în anii ’90, scrie Rador.

Preoții care se adresau ascultătorilor erau dintre cei mai erudiți, mulți erau profesori la Teologie, alții aveau o activitate didactică și științifică foarte importantă, un exemplu în acest sens fiind preotul – academician Nae Popescu.

Radioul a transmis, în anul 1942, chiar un botez în direct, cel al lui Mihai Soare, fiul crainicului Gheorghe Soare, fiind oficiat de către preotul Constantin Bobulescu, naș fiind chiar Vasile Ionescu, directorul contenciosului administrativ de atunci, devenit mai târziu director general al Radioului.

De asemenea, Radioul a transmis toate evenimentele religioase importante, fie că a fost vorba de funeraliile prim-ministrului I.G. Duca, în ianuarie 1934, sau de funeraliile Reginei Maria, din anul 1938.

La 8 octombrie 1939, cu ocazia inaugurării postului Radio Basarabia de la Chișinău, primul studio local al radioului, a fost transmisă Sfânta Liturghie de la Catedrala Mitropolitană din Iași.

În mod curent, duminica se transmitea Sfânta Liturghie de la Patriarhie, se transmiteau slujbele de Înviere în direct, se difuzau slujbele de la sărbătorile religioase importante, și nu întotdeauna de la aceeași biserică, ci de la mai multe biserici.

După 23 august 1944, emisiuni religioase au fost extrem de rare în programele radiodifuziunii, iar în perioada 1945 – 1948, Arhiva radioului a fost practic distrusă, multe din textele depozitate aici fiind luate la Tribunalul Poporului, pentru a se constitui în „dovezi incriminatoare” în diferite cauze aflate pe rol, privindu-i pe jurnaliști, ofițeri, preoți sau oamenii politici.

Începând cu anul 1948, în perioada comunismului, nici rugăciunea, nici vreo altă emisiune religioasă nu s-au mai auzit la radio.

După 1990, tradiția emisiunilor religioase a fost reluată, zilnic, încă de la ora 5:00, Radio România Actualități inaugurând programul cu imnul național și rugăciunea „Tatăl nostru”.

Articolul integral poate fi citit AICI.