ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Rude și voluntari ai Asociației Aura Ion, studenta decedată în accidentul aviatic petrecut la data de 20 ianuarie 2014 în Munții Apuseni, s-au recules duminică la locul tragediei, pe Vârful Petreasa, la peste 1.400 de metri altitudine, informează Agerpres.

Aceștia au urcat pe jos, prin zăpadă, prin pădure, pe ultima parte a drumului, până în Dâmbul Bumbului, locul unde a căzut aeronava în urmă cu 9 ani, și au aprins o lumânare și au depus o floare albă lângă un brad în care se presupune că a stat tânăra în ultimele ore de viață.

De asemenea, ei au aprins mai multe candele și au pus buchete de flori și în foișorul de lemn, un "altar" construit de localnici în 2014 la locul în care s-a prăbușit aeronava.

Potrivit imaginilor postate duminică pe rețele sociale de către sora mai mare a Aurei Ion, Mariana Ciucă, aceasta și-a exprimat revolta că la 9 ani de la producerea tragediei procurorii nu au finalizat încă dosarul.

"Sunt 9 ani în care ai fi sperat că justiția din România îi va face dreptate, dar nu. În România, sistemul te tratează ca pe un neom. (...). Le cerem procurorilor de caz să facă ceva odată. (...). Trebuie să-i dăm pace, să se odihnească. A trecut prea mult timp", a spus Mariana Ciucă, convinsă de faptul că sora sa ar fi putut fi salvată. VIDEO mai jos urmat de acuza la adresa lui ARAFAT:

În august 2018, procurorii militari au dispus clasarea unei părți din dosarul accidentului aviatic din Apuseni, respectiv cea cu privire la activitatea autorităților de la ISU, STS, Jandarmerie, MApN, MAI, Poliție, prefecți, aleși locali, "întrucât acțiunile/ inacțiunile acestora nu s-au interpus în lanțul cauzal care a determinat decesul, nefiind întrunite elementele de tipicitate ale acestor infracțiuni", iar "în activitatea acestora nu au existat încălcări ale îndatoririlor de serviciu".

Pe de altă parte, procurorii au declinat către Parchetul General o altă parte a dosarului, în legătură cu acțiunile sau inacțiunile desfășurate de cei doi piloți ai avionului, medici, dar și controlori și lucrători de la ROMATSA.

Două persoane au decedat și cinci au fost rănite după ce aeronava în care se aflau, de tip BN 2, a căzut, în 20 ianuarie 2014, într-o zonă împădurită din Apuseni. Cele șapte persoane aflate la bordul aeronavei, doi membri ai echipajului și cinci persoane din echipa medicală, se deplasau la Oradea pentru o operație de prelevare de organe pentru transplant.

Potrivit specialiștilor de la Medicină Legală Alba, Aura Ion, în vârstă de 23 de ani, a decedat ca urmare a mecanismului combinat de expunere la temperaturi scăzute și tulburări de dinamică respiratorie, consecința unui traumatism cervico-toracic. Cauza morții pilotului Adrian Iovan a fost șoc traumatic și șoc hipotermic, consecință a unui politraumatism și expunerea la temperaturi scăzute.

Salvatorii au ajuns la locul accidentului după cinci ore.

SCRISOAREA FAMILIEI CU PRIVIRE LA ARAFAT

Ascultă convorbirea de la 112 a lui Arafat Raed, când operatorul îi reamintește domnului Arafat că elicopterul Smurd nu poate zbura în condițiile de la acel moment, replica decidentului fiind ,,nu-i treaba voastră să spuneți unde zboară”.

SCRISOARE DESCHISĂ

Adresată Primului Ministru al României, doamnei DĂNCILĂ VIORICA

Doamnă Premier, legat de cazul Alexandrei, ați anunțat în data de 27 iulie 2019, în Conferința de presă de la ora 13:30, formarea unui grup de lucru ce va fi condus de Raed Arafat.

Totodată, ați afirmat că "Toți cei vinovați vor plăti, indiferent de funcția deținută”. Doamnă Premier Dăncilă, după cum ar trebui să știți - fiind un caz de interes public, în cazul accidentului aviatic din Munții Apuseni, intervenția nepermisă dictată de Raed Arafat care, personal, a trimis un elicopter ce nu avea capabilitățile, dotările pentru respectiva intervenție, a condus la decesul Aurei. În acea intervenție elicopterul Smurd, s-a plimbat un pic prin zona presupusă (în orb) și, pentru că nu avea cum să intervină - ceea ce era cunoscut decidenților, s-a întors la bază.

Întrucât imaginea lui Arafat Raed și a Smurd-ului ar fi avut de suferit, au luat decizia de a nu se interveni cu Elicopterul Puma Socat, Elicopter dotat special pentru asemenea misiuni de salvare.

Ulterior, în anchetă, Raed Arafat a fost protejat de procurorii militari, Coșneanu Gheorghe, Alexandru Ion, Lazăr Marian, Dinu Iulian, Mitrănescu Dan Mihail și, în final, de judecătorul suprem ÎCCJ, Șelaru Horia Valentin - fostul consilier al procuroarei Kovesi Laura Codruța prietenă la rându-i cu Arafat Raed, care au ignorat total probele certe din dosar (unele chiar distrugându-le).

O astfel de probă este înregistrarea convorbirii de la 112, când operatorul îi reamintește lui Arafat că elicopterul Smurd nu poate zbura în condițiile de la acel moment, replica decidentului fiind „nu-i treaba voastră să spuneți unde zboară”.

Această convorbire o facem publică.

Doamnă Premier Viorica Dăncilă, noi, familia Aurei Ion, vă întrebăm:

Cum apreciați că puteți atinge scopul propus odată cu constituirea acestui grup de lucru, în condițiile în care conducătorul grupului este chiar unul dintre cei răspunzători de decesul Aurei Ion, moartă, înghețată, în urma accidentului aviatic de la 20 Ianuarie 2014, din Munții Apuseni?

Doamnă Premier Viorica Dăncilă, cele prezentate se încadreză la siguranța națională a României, astfel că noi, familia Aurei Ion, vă solicităm să luați măsuri și, așa cum ați promis opiniei publice,

„Toți cei vinovați vor plăti, indiferent de funcția deținută”!

27 Iulie 2019

ASCULTAȚI ÎNRGISTRAREA: