ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Sâmbătă, 12 ianuarie, se împlinesc 90 de ani de la prezentarea, la Radiodifuziunea română, a primei ediții a emisiunii „Ora copiilor”, care a rămas, de-a lungul anilor, una dintre cele mai populare emisiuni radiofonice pentru copii, informează Radio România Cultural.
 
„Ora copiilor” a fost gândită ca o emisiune radiofonică complexă dedicată copiilor și a debutat la 12 ianuarie 1929, într-o zi de joi, la ora 18:15, la doar două luni și jumătate de la primul semnal emis în eter de postul de radio (1 noiembrie 1928).

Potrivit sursei citate, președinte al Societății Române de Radiodifuziune, savantul Dragomir Hurmuzescu, a  militat, de la bun-început, pentru difuzarea programelor educaționale pentru copii, conștient fiind că "o țară nu are viitor fără preocuparea constantă pentru creșterea sănătoasă a generațiilor noi”.
Treptat, personalitățile culturale ale vremii, au încurajat acest demers al radioului din România.
Astfel, Tudor Arghezi considera  că radioul va impulsiona procesul de modernizare a învățământului din România: "Microfonul va contribui la precipitarea reformelor esențiale din învățământ și nu e departe timpul când cel mai sintetic și mai artist dintre matematicieni sau stenografi își va face cursul pentru câteva sute de ascultători așezați, nu într-o bancă strâmtă dintr-o clasă rigidă a unei școli cu buget și matricolă, ci comod, acasă, în familie, lângă mamă și pisică”.
Prima realizatoare a emisiunii "Ora copiilor”, Ecaterina Haqué, cunoscută sub numele de Titela (Colonel) Haqué, sau "Tanti Radio”, avea să se afle, apoi, la pupitrul emisiuni timp de mai bine de 14 ani. 
 
Titela Haqué, scriitoare la bază, era și crainica ce dădea de veste copiilor programul ce cuprindea povești din literatura română și cea universală, prezentate ascultătorilor prin intermediul unor radio-piesete (scurte piese de teatru):
 
„Bine v-am găsit dragii mei nepoței… iaca am venit și eu pe unda nevăzută… m-auziți bine?… așa, acum stați cuminți și ascultați povestea ce am să vă spun. Dar… creion și hârtie ați pregătit? Da? Atunci bine căci la finalul povestei, așa cum vă place vouă, am să vă dau și o ghicitoare, așa cum vă place vouă, am făcut-o înadins pentru voi… ei, dar acum să încep povestea…”.
 
Tot în anul 1929, au început a fi jucate la microfon și piese de teatru destinate copiilor: prima a fost „Pufușor și mustăcioară” de Victor Ion Popa (1 septembrie), urmată de  „Motanul încălțat” de George Silviu și Adrian Maniu (22 septembrie), „Păpușa cu piciorul rupt” de Victor Ion Popa (6 octombrie) și „Ciufulici” de George Silviu (19 noiembrie). În același an debuta și emisiunea „Copiii noștri" inaugurată de Isabela Sadoveanu, care era adresată părinților în calitate de educatori.
Întregul documentar este disponibil aici: