ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 15.09/ 12:23 În aceste momente au loc manifestări dedicate eroilor neamului căzuți la datorie în Războiul de Întregire și centenarului Marii Uniri la Crucea Eroilor Neamului de pe Vârful Caraiman, ceremonii organizate de MApN.  De asemenea, va avea loc a noua ediție a marșului comemorativ Crucea Eroilor.
 
Manifestările au loc la 90 de ani de la inaugurarea Crucii de pe Caraiman, ridicată la inițiativa Reginei Maria. Manifestările au început la ora 11.30 cu ceremonia depunerii de coroane de flori, la monumentul de pe Vârful Caraiman.
 
La acțiunile organizate la peste 2.000 de metri, alături de ministrul Apărăriii, Mhia Fifor, participă și Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, Alteța sa Regală Principele Radu, reprezentanți ai autorităților centrale și locale, militari activi, în rezervă sau în retragere, precum și un grup de elevi reprezentând comunitățile istorice românești de peste granițe, dar și alți zeci de români.
 

Naistul Nicolae Voiculeț propus Ambasador onorific al Centenarului, va susține un recital de cântece militare.
 
Știrea inițială

Cea mai înaltă cruce amplasată pe un vârf de munte, cea de pe Caraiman, va fi cinstită, așa cum se cuvine, în An Centenar și de Ziua Înălțării Sfintei Cruci, după ce a trecut printr-un proces de reabilitare.

Ministerul Apărării Naționale organizează, între 14 și 16 septembrie, la Bușteni, județul Prahova, o serie de manifestări dedicate comemorării Primului Război Mondial, a celebrării Marii Uniri și a împlinirii a 90 de ani de la inaugurarea Crucii Eroilor Neamului de pe Vârful Caraiman.

Astfel vineri, 14 septembrie, la Centrul de pregătire pentru personalul din industrie (str. Paltinului, nr.16, Bușteni) vor avea loc, între orele 10.00 și 12.00, prezentarea unei expoziții realizate de  Studioul de Arte Plastice al Armatei, a unei expoziții documentare dedicate aniversării Centenarului Întregirii României, realizată de Editura „Stefadina”, și a enciclopediei electronice „România 1918. Oameni, momente și imagini” realizată de SIVECO România, în parteneriat cu instituții prestigioase de cultură și personalități ale societății românești.

Asociația Tradiția Militară va prezenta ținute militare din perioada Războiului de Întregire a României.
 
De la ora 15.00, tot la sediul Centrului va avea loc simpozionul dedicat evenimentului, în cadrul căruia, pe lângă expuneri ale unor personalități culturale și științifice și ale reprezentanților conducerii M.Ap.N., va fi prezentat un film documentar dedicat aniversării Centenarului Marii Uniri și va fi lansat Albumul Monografic cu titlul ,,Crucea - slăvitul semn de biruință în Războiul de Întregire a Romaniei - 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri”.

Sâmbătă, 15 septembrie, de la ora 11.30, la Crucea Eroilor Neamului de pe Vârful Caraiman va avea loc o ceremonie de depuneri de coroane de flori, prezentarea simbolisticii Crucii Caraiman și a acțiunilor Armatei României în Războiul de  Întregire a Neamului, dar și o demonstrație de reconstituire istorico-militară organizată de Asociația Tradiția Militară, se precizeaza in comunicatul primit de la MApN.Războiului de Întregire a României.

Monumentul a fost construit între anii 1926 și 1928 pe Muntele Caraiman, la altitudinea de 2291 metri, pentru a cinsti memoria celor căzuți în Primul Război Mondial. La 14 septembrie 1928, a avut loc inaugurarea și sfințirea monumentului.  Monumentul a fost realizat prin grija Regelui Ferdinand și a Reginei Maria ai României, "întru slava și memoria eroilor prahoveni căzuți în Primul Război Mondial, 1916-1918, pentru apărarea patriei", așa cum stă scris pe placa comemorativă fixată pe partea nordică a soclului. 

Potrivit documentelor de la vremea respectivă, realizatorii structurii metalice au fost Direcția de Poduri din cadrul Direcției Generale CFR și secțiile L1 și L5 Sinaia, proiectanții - inginerii români Teofil Revici și Alfred Pilder, iar dirigintele de șantier - Nicu Stănescu. Proiectul ansamblului a fost realizat de arhitecții Constantin Procopiu și Georges Cristinel, iar monumentul a fost inaugurat și sfințit pe 14 septembrie 1928, de sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci.

Crucea are o înălțime de 28 de metri și două brațe de câte șapte metri fiecare. Este executată din profile de oțel, fiind montată pe un soclu din beton armat placat cu piatră, înalt de 7,5 metri. În interiorul acestuia se află o încăpere care a adăpostit inițial generatorul de energie electrică ce alimenta cele 120 de becuri de 500 W de pe conturul Crucii.