ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE Ora 18.00: Surse din anchetă au dezvăluit pentru RTV că Sorin Oprescu s-ar afla în Grecia, în Halkidiki, unde ar avea o casă. Alte surse susțin că ar fi de fapt în Haifa.

ACTUALIZARE Ora 13.30: Medicul Sorin MIrcea Oprescu a fugit din țară de acum două săptămâni, susține RTV. Acesta ar fi ieșit din țară prin Vama Giurgiu, conform România TV. Oprescu s-ar afla în Austria, unde locuiește fiul său, Mircea Oprescu, însă e greu de crezut că acesta s-ar ascunde acolo unde se știe că poate fi găsit. Polițiștii au mers deja la domiciliul fostului primar al Capitalei pentru a confirma că acesta nu se mai află acolo, iar în scurt timp ar urma să fie emis mandat de arestare european, mai informează sursa citată.

ȘTIREA INIȚIALĂ: Decizie definitiva pentru fostul primar general al Bucurestilor Sorin Oprescu (foto). Judecatorii Daniela Panioglu, Valentin Mihai si Claudia Jderu de la Curtea de Apel Bucuresti l-au condamnat pe fostul edil vineri, 13 mai 2022, la 10 ani si 8 luni de inchisoare cu executare pentru constituire de grup infractional organizat, luare de mita, abuz in serviciu si spalare de bani, informează Lumea Justiției. El a fost arestat încă din 2015 fiind prins într-un flagrant de luare de mită, în timp ce era primar al Capitalei. Anterior, medicul Sorin Oprescu a mai fost candidat prezidențial independent și senator PSD.

Completul format din judecatorii Daniela Panioglu, Valentin Mihai si Claudia Jderu i-a dublat pedeapsa fostului primar al Capitalei Sorin Oprescu: 10 ani si 8 luni de inchisoare cu executare pentru luare de mita, grup infractional organizat, spalare de bani si abuz in serviciu. La fond, Oprescu fusese condamnat de judecatoarea Iosefina Parvu de la Tribunalul Bucuresti la 5 ani si 4 luni de inchisoare cu executare.

Este o pedeapsa dubla fata de cea primita la fond. Amintim ca in prima instanta, la 13 mai 2019, judecatoarea Iosefina Parvu de la Tribunalul Bucuresti l-a condamnat pe Oprescu la 5 ani si 4 luni de inchisoare cu executare pentru aceleasi fapte enumerate mai sus, scrie Valentin Busuioc de la LuJu.ro.

Sorin Oprescu a fost un politician apropiat de Ion Iliescu. El a mai îndeplinit funcțiile de director al spitalelor Universitar si Elias din Bucuresti și președinte al Colegiului Medicilor din București. De asemenea, a fost profesor universitar doctor la Universitatea de Medicina și Farmacie "Carol Davila" din București și membru în Senatul UMF.

Conform blogului Arhivele Securității, tatal medicului politician, pe numele oficial Mircea Oprescu, a fost unul dintre sefii Serviciului D (Dezinformare) al Securității. Aceasta ar fi fost racolat de Brigada Mobila condusa de celebrul satrap sovietic Alexandru Nicolski, alias Boris Grunberg, colonel NKVD. In 1951 Mircea Oprescu, nume purtat acum si de fiul lui Soprin Oprescu, ar fi avansat la gradul de locotent-colonel incadrat in Serviciul de Informatii al DGSS (Directia Generala a Securitatii Statului).

Conform aceleiași surse, si mama lui Sorin Oprescu a fost agent NKVD, insa a activat in afara granitelor Romaniei, contribuind la infiintarea Departamentului de Informatii Externe (temutul DIE). Regimul comunist a rasplatit acest cuplu informativ cu o resedinta de lux, pe strada Maxim Gorki, in „Cartierul Rosu”, foarte aproape de casa Ceausestilor. 

În cartea „Holocaustul Roșu” a doctorului Florin Mătrescu se afirmă că numele real al tatalui a fost Hirsch, iar al mamei, Schnmeyer. Au facut parte din echipa de comunisti alogeni veniti din URSS impreuna cu Ana Pauker si Walter Roman pentru a pune bazele partidului comunist din Romania si a contribui la nasterea instrumentului de teroare al agentilor sovietici, securitatea bolsevică, mai afirmă aceeași sursă citată.

Minuta deciziei CAB la LUJU.

AICI puteți găsi Declarația lui de Avere din 2011