ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Situație critică la Brăila:  RECENT NEWS: Tânăr protestatar bătut de poliție și jandarmi la Brăila, lăsat să zacă leșinat pe asfalt într-o baltă de sânge. VIDEO

Demonstrațiile continuă și miercuri, la București, la 5 și jumătate, la Universitate, precum și în întreaga țară.

UPDATE: LIVE VIDEO DE AZI

MESAJUL TRANSMIS:

Ora 22:30, protestatarii se apropie de Palatul Cotroceni, după cum se vede în filmarea de pe pagina Legitimă Apărare. Ei solicită „Demisia!” președintelui Iohannis. Vechiul slogan „Ieși afară, „ființă extraordinară”!” a fost și el reciclat. De asemenea, veșnic-actualul deziderat de „Li-ber-ta-te!”. Sunt întâmpinați de zeci de jandarmi și polițiști.

Ora 20:45, protestatarii care au pornit din Piața Universității se îndreaptă spre Piața Victoriei, scandând „Nu mai suportăm!”. 

Ora 20:15, manifestanții din București se află în fața Ministerului Afacerilor Interne. Mai devreme în timpul zilei, ministrul de Interne, Lucian Bode, îndemna la „toleranță zero” față de protestatari și la amenzi usturătoare. Demonstranții nu l-au uitat și scandează „Li-ber-ta-te!” în fața instituției pe care o conduce, vremelnic, d-l Bode. 

Pompiliu Diplan de la # Starea de Libertate mulțumește într-un mesaj video tuturor manifestanților curați care au umplut străzile Bucureștiului ieri și anunță continuarea protestelor pentru dezideratele solicitate - anularea tuturor restricțiilor aberante impuse de așa zisa „stare de alertă”, a intențiilor de legiferare a vaccinării obligatorii și a demersurilor pentru impunerea pașapoartelor de vaccinare. Esența demersului nostru e simplă, spune Diplan: Pentru Libertate!

Și în al doilea rând, pe lângă chemarea deja clasică LA 5 JUMATE LA UNIVERSITATE!, Diplan adaugă: Provocatorii să fie retrași la Unitate!

Totodată, ActiveNews face AICI trimitere la filmarea noastră de ieri, cu rugăciunea Tatăl nostru în genunchi, la Universitate, care reflectă caracterul pașnic al autenticilor protestatari, și prezintă mai jos câteva filmări din țară însoțite de o relatare și transmise chiar de cititorii noștri, cărora le mulțumim. Alți cititori ne-au transmis fotografii de la protestele la care au participat, semnalând că, pe lângă orașele anunțate pe diferite canale de știri, au ieșit oameni în stradă și în Suceava, Piatra Neamț sau Târgoviște și chiar și la Onești.

Facem la rândul nostru un apel către comandanții Jandarmeriei, să fie conștienți că există indivizi în birouri și funcții călduțe care trimit pe de-o parte provocatori violenți în stradă iar pe de cealaltă parte jandarmii drept carne de tun.

Protestul continuă în întreaga țară și azi, în ciuda diversiunilor organelor din miez de noapte, de la București. Cum spune Diplan: Nu va luați dupa fentele sistemului!”

Iată și cum arătau protestatarii pașnici pentru Starea de Libertate, de ieri, plecați din Piața Universității până în Piața Victoriei și apoi porniți în marș pe Ștefan cel Mare spre Obor, Moșilor și înapoi în Piața Universității:

Vă rugăm așadar să ne transmiteți fotografii sau relatări de la proteste pe adresa de e-mail: contact@activenews.ro

 

La Constanța au protestat, pentru a treia zi consecutiv, peste 100 de persoane, tineri în majoritatea lor. Inițial s-au întâlnit la 18:30 pe platoul din fața Prefecturii, cu steaguri tricolore, unele dintre ele găurite ca la Revoluție, și cu mesajul „Libertate, te iubim: ori învingem, ori murim!”. Mai târziu, manifestanții au pornit în marș pe stradă, ocupând o singură bandă de circulație, pe traseul Prefectură - bvd. Ferdinand - str. I.Ghe.Duca - Casa de Cultură - City Park (pe Soveja) - Delfinariu - bvd. Mamaia - bvd. Tomis - Prefectură. Sursa: Ziua de Constanța


La Brașov au ieșit în stradă peste 1000 de oameni, care au mărșăluit prin oraș și s-au adunat în fața Prefecturii - zona Modarom. Ei au scandat „Jos Masca!” și au fluturat steaguri tricolore.

Și la Craiova mii de cetățeni au mărșăluit pe străzile municipiului, potrivit TVR Craiova. În imaginile de la România TV sunt surprinse persoane care dau foc în public fotografiei lui Raed Arafat, un gest care aduce aminte de arderea tablourilor dictatorului Ceaușescu la Revoluția din 1989.

 La Arad sute de persoane și zeci de șoferi sau motocicliști au protestat în centrul orașului, potrivit Aradon.ro

La Suceava a avut loc un protest spontan cu câteva zeci de manifestanți, adunați în jurul dr. Mircea Pușcașu, președintele Asociației „Bucovina Profundă”. Începând cu ora 20:00, ei au rostit rugăciunea „Tatăl nostru” în parc, la statuia Eroilor, și au purtat pancarte cu mesajul „Fără mască!”.

Și la Drobeta Turnu Severin au ieșit în stradă sute de persoane, precum și în Vaslui, Alba Iulia și Târgu Jiu, potrivit România TV. Publicistul Iulian Capsali adaugă pe Facebook că au avut loc „proteste la Fălticeni, Tecuci, Alexandria și Slobozia, unde nici la Revoluție nu a ieșit nimeni pe străzi. Incredibil! Vâlvătaia a cuprins România!”, notează acesta.

Corespondență din Brăila

Mare de protestatari pe străzi. "Blândul” cetățean înfricoșat critică de sub pat

Așa cum preconizam, cei câțiva tineri care au dat startul protestelor la Brăila, în urmă cu patru zile, s-au transformat în zeci, sute, mii de nemulțumiți vocali. Ieri seară, străzile orașului vuiau, freamătul sufletelor adunate laolaltă reușind să spargă bariera claxoanelor, vuvuzelelor și glasurilor reunite de un singur gând: LIBERTATE. În mulțimea de drapele tricolore flutura curajos și steagul Greciei, arc peste timp amintind de "Adunarea norodului” și Eteria.

Mărturisesc că n-am trăit astfel de momente vreodată. În decembrie '89 eram de vârsta celor care protestează acum. Am împărțit pâine neagră soldaților care păzeau Primăria de "teroriști”, copii un pic mai mari și ei, îngroziți de armele ce le-atârnau ca plumbul în mâini. Pe unul dintre ei l-a întrebat mama de ce plânge. "Nu știu să trag. Am stat doar pe baltă, la porumb, până acum!”, a mărturisit. Ochii albaștri, apoși, ițiți din spatele ochelarilor, se străduiau să nu fixeze nimic, în timp ce trupul tindea spre nivelul sacilor de nisip îngrămădiți la picioare.

Atunci, Brăila "se trezise” în Revoluție, fără să priceapă cum s-a întâmplat asta. Acum, la fel, Brăila e luată prin surprindere de iureșul declanșat în miez de noapte și pare că, la fel, în fondul ei conservator, nu pricepe ce i se întâmplă. Copiilor nevoiași li s-au alăturat alți și alți tineri, din toate categoriile sociale. Media de vârsta a protestatarilor a crescut un pic. La fel, a crescut și bucuria de a fi împreună, de a da cu șutul anomiei sociale, de a le da cu tifla celor puțini și răi care îi zăvorâseră în case. La Revoluția din '89 cuvântul de ordine a fost furia. Acum, pe fetele protestatarilor copilandri am citi îndârjire, ca și cum au decoperit CEVA, de mare preț și fără nume, pentru care merită să lupte până la capăt. Jandarmii și polițiștii păreau dintr-un alt film, umbre mute și mobile, pe fondul vieții acestor copii.

Și dincolo de asta, baricadați în case, "blânzii” cetățeni înfricoșați, așteaptă ca "virusul ucigaș” să dea buzna peste ei. Sunt cei care nu au nicio "foame” de potolit. Sunt cei care se încolonează cuminți la vaccinare, care-și detesta tacit rudele neîmbotnițate și care, cu ultimele fărâme de curaj, zgârie mașinile vecinilor cu cheia. "Blândul” cetățean nu are culoare politică, n-a auzit în viața lui de "ideal”, drepturi și libertăți. În universul lui strâmt, "blândul” cetățean este capabil de trăiri devastatoare, refulate, uneori, în fața monitoarelor. Este acel individ care sub protecția anonimatului se transformă în ecoul sistemului, catalogându-i pe cei care protestează drept "haimanale”, "inculți”, "săraci” și "indezirabili”. Cu siguranță e ușor de recunoscut pe stradă: încovoiat, cu masca până-n albul ochilor din care se vor aruncate săgeți asasine, spre cei care respiră liber. (D.V.)