ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Și marele fotograf Paul Agarici s-a dus să se alăture grupului din ceruri.”, a anunțat azi fotograful Dinu Lazăr.

 În urmă cu doar o săptămână, a murit un alt mare fotograf, Francisc Atila Vaida, fost deputat UDMR de Tulcea.

„A fost o vreme când Paul era în vârf, unul dintre cei mai mari fotografi de presă de la noi, oricum unul cu o viziune extraordinară.

A învățat fotografie generații întregi de fotografi.

Fotografiile sale de la Flacăra din anii 1980 au fost o adevărată operă samizdat pentru acele timpuri.”, a mai scris Dinu Lazăr prezentând câteva fotografii realizate de el cu Paul Agarici pe 22 decembrie 1989, la sediul CC și de la demolarea statuii lui Lenin din Piața Scânteii, câteva luni mai târziu, în 3 martie 1990, pe care le redăm mai jos împreună cu o mărturie a fotografului dispărut:

Înainte să moară, el a povestit cum a reușit să imortalizeze cele mai importante momente de atunci:

 
 
„Pe 21 decembrie, m-a sunat acasă redactorul-șef interimar al revistei (n.r. – Flacăra), Arsenie Nicolae. Știam de baricada de la Inter, dar mai întâi am trecut pe la Mecanică Fină, acolo unde, aflasem, că era un miting al muncitorilor împotriva «huliganilor». Culmea, cu puțin timp înainte, fabrica fusese vizitată de Nicolae Ceaușescu și cu această ocazie se cumpărase un covor persan, iar în aer se dăduse cu odorizante. Am urcat cu un lift de marfă la etajul 1, unde era Secția de ceasuri Orex, unde era o situație tensionată. Apoi, m-am oprit la Suveica pe lângă Teiul Doamnei, din cartierul Colentina. Lumea vocifera puternic. Era senzația unui cutremur", ne introduce în atmosfera acelor zile Paul Agarici.

El a povestit și ce s-a întâmplat a doua zi, când a văzut un grup de tineri care aveau un cearceaf pe care scria: „Ceaușescu înrăit pe copii i-a omorât". „Era o coloană lată cât tot bulevardul. Nu mai trecea nicio mașină. Am ajuns pe Moșilor. Ce m-a frapat? Lume foarte multă. Din când în când, treceau salvări care opreau și șoferii scoteau mâna pe geam și făceau semnul victoriei", povestește Paul Agarici.

A reușit să imortalizeze momente importante din decembrie 1989

Paul Agarici a povestit că a ajuns la Comitetul Central la jumătate de oră după ce Nicolae și Elena Ceaușescu dispăruseră cu elicopterul și că a reușit să facă mai multe poze importante de la balcon „M-am uitat la balcon și am văzut vreo trei-patru oameni. Printre ei se afla și Nicolae Dide, care fusese cascador și făcuse parte din echipa lui Sergiu Nicolaescu. M-a recunoscut și, când i-am făcut semn că vreau și eu să intru, a făcut un semn militarului de jos și așa am putut să trec printr-un geam spart", spune Paul Agarici. „La scurt timp, balconul se umple. Eu pozam continuu". El i-a văzut și pe Dan Iosif, dar și pe Ilie Verdeț. Lângă el filma Adrian Sârbu, care la acea vreme era regizor la Sahia Film. „De sus, priveam mulțimea. Se dădea foc la carnetele de partid", povestea el, potrivit Adevărul și EVZ.