ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mircea Morar ne oferă Ilustrația Zilei, însoțită de următorul text meșteșugit:

„Ia hai gata....s-a făcut o icoana frumoasă pt secta "Martorii lui Vlăduț", aveți aici vitraliul cu Sfântul Vlăduț cel Progonit.


Sveti Vladutie cel Prigonit, a trăit în đzilele lui Mutu despot și ierea Đvornicul bolnițelor din Țeara Râmlească, om drept și bun la inimă, cu multă știința de carte întrucât sa învrednicit cu studiul buchiilor până și în orașul crăiesc, Viena den împărăția habsburgilor. Lăsând acesta studiul buchiilor au venit acesta a face rânduiala în dregătoria Eforiei bolnițelor den țeară, lăsată nuoauă moștenire încă de pe vremea lui Sveti Vasili Veliki cel de a pus piatra de temelie bolnițelor.

Și venind mare molimă din țeara Chitailor peste țeara Râmlească și făcându-se mare vâlvă în norod den pricina astei molime și având acesta sfetnic pe jupâneasa Indreia cea cu căutătură aprigă au căđzut în mreajele trânsei și au dat ucaz mare prin Hrisovul cel Obștesc fără a cere sfat și Vel Logofătului Florea cel cu nume de afurisenie mâțească, iară acesta mare aprindere avu când veđzu una ca aiasta, întrucât aste ucazuri nu se dau fără de iscalitura Vel Logofatului încaltea sa le mai pisălești in Hrisovul cel de Obște.
Și unde nu se aprinse ca pârga și ca vâlvătaia Vel Logofatul Florea de mi ți mazili den dregatorii într-o clipita, pe de amândoi.

Aflați dară că până și în đziua de ađzi credincioșii lui Sveti Vladutie cel Progonit se tânguie după trâsul iară unii mai pârdalnici și aprigi la mânie, afurisesc pe Vel Logofatul Florea cu aprige sudalme.”