ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul condus de Maia Sandu a căzut la exact 5 luni de la preluare atribuțiilor, fiind demis în urma unei moțiuni de cenzură votate de 63 de deputați de la PSRM și PD, scrie cotidianul.md.

În urma unei dezbateri a moțiunii de cenzură care a durat peste două ore, deputații socialiști și cei democrați au hotărât să susțină demiterea Executivului.

Deși moțiunea a fost înaintată ca urmare a asumării de răspundere a Executivului pe un proiect privind modificări la Legea Procuraturii, discuțiile s-au axat în mare parte doar pe probleme economice și sociale, democrații și socialiștii venind cu mai multe reproșuri la adresa cabinetului de miniștri.

De cealaltă parte, premierul a prezentat mai multe statistici în favoarea Executivului pe care-l conduce, acuzându-i pe socialiști și pe președintele Igor Dodon că și-au dorit căderea Guvernului din cauza unor interese de grup și pentru că nu-și doresc o justiție liberă.

În aceste condiții, Guvernul își va continua mandatul, cu atribuții limitate, până la învestirea unui nou cabinet de miniștri.
 
Reamintim că, la 6 noiembrie, ministrul Justiției, Olesea Stamate, a anulat concursul pentru preselecția candidaților la funcția de procuror general, după ce a constatat că membrul comisiei înaintat de președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, lider PSRM, ar fi trișat. În consecință, guvernul și-a angajat răspunderea pentru amendarea Legii Procuraturii în sensul abilitării premierului Maia Sandu cu atribuția înaintării către Consiliul Superior al Procurorilor a „listei scurte” de candidați la funcția de procuror general.

Supărați că premierul „i-a ocolit”, partenerii de coaliție ai blocului ACUM – socialiștii – au înaintat la 8 noiembrie, o moțiune de cenzură împotriva guvernului, iar deputatul PSRM, Vasile Bolea, a rupt, în fața jurnaliștilor, acordul dintre PSRM și ACUM.