ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Numărul românilor care cred că apartenența la UE e un lucru bun a scăzut în 2016 cu 11 puncte față de anul trecut, arată cel mai recent Eurobarometru. Este a doua cea mai drastică scădere din UE, după Grecia. Spre deosebire de Grecia, România a înregistrat în acest an cea mai mare creșterea economică din UE. Scăderea vine însă și pe fondul unei campanii electorale prelungite (locale și parlamentare) în care naționalismul și demonizarea UE a fost calul de bătaie al multor partide și lideri de opinie, pe fondul întețirii propagandei ruse. De asemenea, ultimul an a adus în UE o avalanșă de evenimente cu impact emoțional major (Brexit, atentate teroriste, criza refugiaților).
 
 Chiar dacă numărul românilor care cred că apartenență la UE e un lucru pozitiv pentru țara lor a scăzut, el a rămas totuși în media UE-53%, exact valoarea medie a Uniunii Europene.  
 
 De asemenea, în România a crescut într-un an cu 9 puncte procentajul românilor care cred că apartenența la UE e un lucru rău (până la 17%)
 
 De asemenea, a scăzut cu 8 puncte (până la 64%) procentul românilor care cred că România a beneficiat de apartenența la UE. Media europeană e de 60%.
 
 Față de anul trecut a crescut dramatic numărul românilor care cred că UE se îndreaptă într-o direcție greșită (+19 puncte, până la 40%).
 
 Dintre cei care consideră că statutul de membru a adus beneficii, 44% nominalizează printre acestea accesul la noi locuri de muncă.
 
 La polul opus, cele mai mari creșteri se înregistrează în Slovacia, Finlanda și Suedia.
 Eurobarometrul mai arată că susținerea pentru Uniunea Europeană rămâne stabilă, dar europenii sunt pesimiști în ceea ce privește viitorul blocului comunitar.
 
 Ceea ce îi unește pe cetățenii UE este mai puternic decât ceea ce îi desparte, sunt de părere 71% dintre europeni, în timp ce 53% cred că este benefic pentru țara lor să fie membră UE, conform ultimului sondaj de tip Eurobarometru, comandat de Parlamentul European.
   
 Cei mai mulți dintre cei intervievați în cadrul sondajului sunt de părere că apartenență la Uniunea Europeană este un factor pozitiv pentru țara lor (media la nivelul UE este de 53%, în scădere cu 2 puncte procentuale față de anul 2015, însă cifrele diferă foarte mult de la un stat membru la altul, de la 74% în Irlanda, la doar 31% în Grecia). Sondajul arată că indicatorul de susținere a UE a rămas relativ stabil comparativ cu anul 2009, când era la același nivel, de 53%.
 
 Sondajul a fost efectuat în perioada 24.09-03.10.2016, realizându-se 27.768 interviuri față în față la nivel european (1.006 în România), potrivit Hotnews