ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele ucrainean se află în Statele Unite săptămâna aceasta pentru a se întâlni cu Joe Biden și a-și prezenta „planul de victorie”, ale cărui schițe au apărut în presă, scrie Le Figaro, citat de mariustucă.

Ajuns  în Statele Unite duminică seara, președintele ucrainean Volodymyr Zelensky va prezenta joi omologului său american Joe Biden și Congresului detaliile „planului său de victorie” care vizează să pună capăt invaziei ruse a țării sale. Înainte de asta, și-a început șederea cu o vizită în Pennsylvania la o fabrică de arme care produce în special obuze de 155 mm din care Ucraina le folosește mult împotriva forțelor ruse.

În cadrul acestei vizite el a declarat presei că „această toamnă va fi decisivă pentru continuarea” războiului și că omologul său american va fi „primul care va vedea în detaliu” propunerile sale pentru încheierea conflictului cu Rusia. „Acest război se poate încheia doar cu o pace dreaptă, datorită eforturilor internaționale”, a insistat el. Planul de victorie al Ucrainei va fi pe masa tuturor aliaților noștri. 

Această călătorie are loc  în mijlocul campaniei prezidențiale americane. În timpul vizitei sale, liderul ucrainean dorește să-și prezinte planul Congresului, precum și „celor doi candidați la președinție”, vicepreședintele democrat Kamala Harris și fostul președinte republican Donald Trump . El a indicat că a dorit apoi să o prezinte „tuturor liderilor țărilor noastre partenere” .

În timp ce liniile planului au rămas neclare, săptămânalul britanic The Times  a obținut cele cinci puncte cheie ale viitoarelor anunțuri ale lui Volodymyr Zelensky.

  • Aderarea accelerată la NATO

Potrivit colegilor noștri britanici, în timp ce Ucraina se confruntă cu refuzul integrării sale în NATO , președintele ucrainean va solicita garanții de securitate occidentale similare pactului de apărare reciprocă, prevăzut la articolul 5 din Tratatul NATO. Acesta afirmă că, dacă un membru NATO este atacat, „fiecare membru al Alianței va considera acest act de violență ca un atac armat îndreptat împotriva tuturor membrilor” . 

Această adăugare ar presupune un ajutor militar de zece ori mai mare din partea organizației politico-militare și o solicitare de garanții suplimentare de securitate pentru țările occidentale față de aliatul lor.

  •  Furnizarea de arme moderne de către Occident

Volodymyr Zelensky va cere să lovească ținte în Rusia cu arme occidentale cu rază lungă de acțiune, despre care spune că ar putea schimba cursul războiului.

Până acum, „nici America și nici Marea Britanie nu ne-au dat permisiunea de a folosi aceste arme pe teritoriul Rusiei, la orice țintă și la orice distanță ”, și, prin urmare, Kievul nu a făcut-o, a explicat el vineri seară.

Această cerere a fost întotdeauna refuzată de Statele Unite până în prezent. Joe Biden se teme de o escaladare nucleară după  amenințările lui Vladimir Putin cu privire la folosirea armelor occidentale pe teritoriul Rusiei. Stăpânul Kremlinului a descris „participarea directă” a țărilor occidentale la posibila utilizare a acestor arme în țara sa.

  • Ajutor financiar internațional pentru redresarea economică

În acest plan este menționată și starea finanțelor țării, chiar dacă cererile nu sunt fundamentate. Ajutorul financiar internațional pentru sprijinirea „economiei ucrainene în prăbușire” este si el mentionat. 

Sprijinul internațional pentru Ucraina a ajuns la peste 300 de miliarde de euro din februarie 2022, potrivit Le Monde. La sfârșitul lunii aprilie, Camera Reprezentanților Americii a adoptat un plan major de ajutor pentru Kiev  în valoare de 60,8 miliarde de dolari (54,5 miliarde de euro, nota editorului). „Planul de victorie este un plan care întărește rapid Ucraina”, a spus Volodymyr Zelensky într-un interviu pentru New Yorker duminică. 

  • Obținerea garanțiilor de securitate „(Donald) Trump-proof”.

 Cu 42 de zile înainte de alegerile prezidențiale, retragerea planificată a lui Joe Biden înseamnă sosirea unui nou interlocutor pentru Volodymyr Zelensky. Acesta din urmă și-a ales clar tabara sa, sperând că „democratul” Kamala Harris va fi cel care va câștiga pe 5 noiembrie. Președintele ucrainean va face totuși presiuni asupra lui Joe Biden pentru a obține garanții de securitate „dovada (Donald) Trump” , celălalt favorit în cursa pentru Casa Albă. El vrea să asigure sprijinul continuu al Statelor Unite pentru a preveni ca Rusiei să i se ofere o cale de ieșire dacă candidatul republican va câștiga. 

Principala sa frică se referă la rolul Statelor Unite într-un acord de pace, pentru a împiedica Ucraina să fie forțată să încheie un tratat nefavorabil.

  • Continuarea operațiunii forțelor armate ucrainene în regiunea Kursk

Luptele în regiunea Kursk au continuat de la începutul lunii august, unde ucrainenii au inițiat un contraatac major pentru a recâștiga teren de la ruși. Președintele ucrainean vrea să continue pe această cale pentru a „oferi o monedă de negociere teritorială” în vederea unor viitoare negocieri cu Vladimir Putin, adică un mijloc de presiune pentru Volodymyr Zelensky. Acest atac a ridicat vălul asupra folosirii armelor occidentale.

Președintele rus Vladimir Putin a explicat în iunie că Moscova va accepta discuții de pace doar cu condiția ca Ucraina să renunțe la suveranitatea sa asupra a cinci dintre regiunile sale, parțial sau total ocupate de Rusia și pentru care pretinde controlul. La rândul său, Kievul își menține cererea pentru o pace „dreaptă” care să determine trupele ruse să părăsească granițele țării recunoscute internațional, inclusiv peninsula Crimeea.