ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un document ce datează din 1991 în care țările Occidentului declară că extinderea spre Est a Alianței Nord-Atlantice este inacceptabilă a fost descoperit la Arhivele Naționale ale Marii Britanii, scrie publicația Der Spiegel, ediția de Polonia, citată de Știrpesurse.

Documentul, clasificat și având ștampila „secret”, a fost găsit de profesorul Universității din Boston Joshua Shifrinson. Textul reprezintă protocolul întâlnirii de la Bonn, din 6 martie 1991, dintre reprezentanții ministerelor de Externe din Statele Unite, Marea Britanie, Franța și Germania. Tema discuțiilor a fost securitatea în Europa Centrală și de Est. 

Din document reiese faptul că participanții la întâlnire și-au dat acordul că primirea în NATO a țărilor est europene este inacceptabilă. 

”Pe parcursul negocierilor ”2+4” (privind statutul Germaniei după unificare, n.r.) am dat foarte clar de înțeles că NATO nu se va extinde dincolo de Elba. Prin urmare, noi nu putem propune Poloniei și altor state să adere la NATO”, a declarat reprezentantul MAE german, Jurgen Chrobog.
 
În același timp, autorul articolului din Der Spiegel a estimat că, în declarația lui, diplomatul ”a confundat, evident, Elba cu Oder”, relatează Știripesurse.

”Am dat de înțeles Uniunii Sovietice – la negocierile în format ”2+4”, precum și la alte negocieri -, că nu intenționăm să tragem foloase de pe urma retragerii trupelor sovietice din Europa de Est… NATO nu trebuie să se extindă spre Est, nici formal, nici neoficial, a spus Raymond Zeitz, reprezentantul Statelor Unite, conform documentului.

Conferința ”2+4” a fost o serie de întâlniri între Germania de Vest și Germania de Est și cele patru puteri ale fostei coaliții antinaziste - SUA, URSS, Marea Britanie și Franța. 
 
 
Acesta este documentul: