ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În contextul începerii miercuri a Adunării Naționale Bisericești, organismul central deliberativ al Bisericii Ortodoxe Române pentru problemele administrative, sociale, culturale, economice și patrimoniale, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a îndemnat duminică la rugăciune pentru lucrările Sinodului B.O.R., în calitatea sa de membru al acestuia.

„Nădăjduim ca această ședință a Sfântului Sinod va pune capăt tuturor nedumeririlor, pentru că noi nu putem să schimbăm ceea ce s-a așezat în Biserică, adevăr de netăgăduit, ci vom ține mai departe dreptarul credinței și al adevărului. Sfântul Duh ne va lumina pe toți, de aceea am făcut aseară Acatistul Sfântului Duh, pentru că duminică este și ziua pogorârii Sfântului Duh și ziua Învierii și am unit Învierea cu Pogorârea Sfântului Duh, fapte care s-au petrecut în aceeași zi de duminică. Să ne rugăm cu toții și vă îndemn să vă rugați zilele acestea cu toții ca și noi, ierarhii, să fim luminați și pecetluiți de puterea Duhului Sfânt, să rămânem cu adevărul cel curat, ca Biserica să rămână mai departe Biserica Adevărului, cum este acum, căci singura Biserică este Biserica Ortodoxă, care mărturisește adevărul. Sunt și celelalte care se numesc „biserici” într-un sens organizatoric, dar în sensul Adevărului UNA este Biserica, cea care primește mărturie de la Hristos în ajunul Învierii Sale, lumina cea neînserată și neștirbită și plină de viață a Învierii Sale!”, a îndemnat Arhiepiscopul Teodosie în predica sa de duminică, 21 februarie, la începutul săptămânii în care Sinodul BOR urmează să se reunească. 
 
Presa a preluat distorsionat acest răspuns al Arhiepiscopului Tomisului, speculând un posibil conflict între acesta și ÎPS Calinic, ceea ce a determinat Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului să emită un comunicat care să dezmintă știrile false din anumite medii. Potrivit acestuia, părerea ÎPS Teodosie trebuie respectată, la Sinod se vor discuta aspecte inclusiv despre săvârșirea Tainei Botezului, dorință exprimată public de ambii ierarhi, iar ÎPS Calinic nu a făcut altceva decât să își sfătuiască preoții din propria sa eparhie „pentru evitarea unor incindente nedorite și nefericite, atunci când vine vorba de săvârșirea Botezului”.  

„Referitor la unele informații din spațiul online, prin care se afirmă, cităm: IPS Calinic ajunge în fața Sinodului, după ce a transmis noi îndrumări privind botezul (B1.ro); Teodosie îl afurisește pe IPS Calinic al Argeșului (Aktual24.ro); ÎPS Teodosie îl aduce la judecata Sinodului pe ÎPS Calinic, pentru „vina” acestuia de a fi cerut ca bebelușii să nu mai fie scufundați complet în apă la botez (http://xn--ziaritii-l9c.com/)¸ precizăm că pentru aceste titluri distorsionate de presă nu există niciun fundament real și reprezintă pure speculații.

Din răspunsul Înaltpreasfințitului Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, acordat întrebării preotului moderator de la Radio Dobrogea, din data de 18 februarie 2021, reiese doar că, Arhiepiscopul Tomisului nu împărtășește opiniile Ierarhului Argeșului și Muscelului cu privire la Taina Sfântului Botez, părere care trebuie respectată.

Totodată, Arhiepiscopul Teodosie menționează că la ședința Sfântului Sinodului vor exista discuții în acest sens, lucru absolut normal pentru cel mai înalt for decizional al Bisericii Ortodoxe Române, abilitat să decidă în privința temelor care vizează activitatea bisericească ortodoxă în ansamblul ei.

Necesitatea abordării unor discuții pe seama săvârșirii Tainei Sfântului Botez în proxima ședință de lucru a Sfântului Sinod, a fost exprimată de altfel chiar de către Arhiepiscopul Calinic al Argeșului și Muscelului, membru de drept al Sfântului Sinod, în cadrul unor declarații publice din data de 5 februarie 2021.

Cât despre „ajungerea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic în fața Sinodului”, acestea sunt afirmații scoase din context în scop mediatic și trebuie tratate ca atare.

Reamintim pentru corecta informare a opiniei publice că Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului a adresat în cursul lunii februarie o serie de sfaturi și recomandări practice adresate strict preoților din cuprinsul Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, în virtutea autonomiei eparhiale locale, izvorâte din grijă părintească, în scopul responsabilizării clericilor pentru evitarea unor incindente nedorite și nefericite, atunci când vine vorba de săvârșirea Botezului.

Avem nădejdea că inițiativa Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului de a proteja viața pruncilor veniți la Taina Botezului, cât mai bine cu putință a fost lămurită și rugăm pe Domnul Dumnezeu, să ne binecuvânteze pe toți, cler și popor cu pace, liniște și ajutor spre tot lucrul bun!”, a transmis Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului pe 20 februarie 2021.