ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Miercuri, 20 septembrie, a început cea de-a VI-a ediție a Festivalului de Muzică Bizantină de la Iași - Iasi Byzantine Music Festival. În această perioadă, timp de cinci zile, municipiul Iași devine centrul cântului bizantin din țară, adunând renumiți interpreți ai artei muzicale psaltice ce vor susține concerte, vor participa la sfintele slujbe organizate cu acest prilej și vor desfășura diferite ateliere de lucru, transmite Doxologia.

Deschiderea oficială a festivalului a debutat cu o prezentare de cărți: „Calofonicon Paisian”, editie îngrijită de monahul Filotheu Bălan și „Curs de muzică psaltică”, volumul V, autor Dimitrios Galanis (Patras, Grecia) - VIDEO AICI. FOTO Doxologia:

Unul dintre evenimentele prilejuite de Festivalul de Muzică Bizantină de la Iași a fost dezbaterea publică „Cântărețul bisericesc în actualitate”. În cadrul acestei întâlniri s-au discutat mai multe aspecte privitoare la cântărețul bisericesc în societatea actuală și la activitatea pe care acesta o desfășoară în parohie.

Ziua a doua a Festivalului a început cu Sfânta Liturghie, săvârșită la Catedrala Mitropolitană din Iași. Răspunsurile liturgice au fost oferite de către Corul „Chivotul” al Catedralei Mitropolitane din Iași și de către Dimitrios Galanis din Grecia. A avut loc totodată și parasasul oficiat pentru Domnitorul Dimitrie Cantemir.

Ziua a continua cu masă rotundă „Dimitrie Cantemir - Teoretician și compozitor de muzică răsăriteană cultă”, în Sala „Iustin Moisescu” din incinta Ansamblului Mitropolitan, după Ceremonia oficilă de deschidere a Festivalului de Muzică Bizantină de la Iași.

Evenimentul a debutat cu rostirea cuvintelor de bun venit din partea organizatorilor și a invitaților. 

„Ediția de anul acesta intitulată sugestiv «Toată suflarea să laude pe Domnul» cuprinde trei subteme pentru a marca astfel cele trei direcții importante ale acestui an comemorativ. Acestea sunt „Imnografia și arta psaltică”, «Cântărețul bisericesc în actualitate» și «Dimitrie Cantemir 300». Fiecare dintre acestea are un loc bine definit în cadrul festivalului. Aș dori să evidențiez cele trei concerte deosebite pe care le avem anul acesta: cel de joi, din Grădina Palas Mall, dedicat anului omagial a lui Dimitrie Cantemir, cel de sâmbătă de la Casa de Cultură a Studenților și cel de duminică din Catedrala Mitropolitană”, a subliniat Andreea Ogăraru, directorul executiv IBMF.

În cuvântul de deschidere, printre altele, IPS Mitropolit Teofan a afirmat:

„Evenimentul a debutat în această dimineață cu Sfânta Liturghie la Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi, Dumnezeiasca Liturghie, poate cel mai de seamă produs, cel mai adânc și cuprinzător rod, pe care Dumnezeu, prin lumea Imperiului Roman de Răsărit, L-a oferit Moldovei, României, Europei și lumii întregi. Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi poate fi contemplată ca un Bizanț în miniatură, o uimitoare revărsare de frumusețe bizantină în multe din componentele sale, poate fi admirată, închinată, în incinta mănăstirii. Sfânta Liturghie de dimineață, Sfintele Liturghii care vor urma în aceste zile, precum și concertele sau alte întâlniri care sunt organizate, cel puțin așa încercăm, în duh de rugăciune sunt, de fapt, mulțumire adusă lui Dumnezeu, pentru că a îngăduit ca frumusețea Cerului să se reverse în cetatea împărătească a Împăratului cel Mare și Sfânt Constantin. Sfintele Liturghii, așadar, și momentele de rugăciune din aceste zile sunt mulțumire adusă lui Dumnezeu și mulțumire acelora care ne-au sprijinit pentru ca acest moment să aibă loc. Mulțumire organizatorilor de la Iași, de la București sau din alte părți ale țării sau ale lumii, care, timp de un an de zile, întâlnindu-se, au cugetat cum să alcătuiască această prescură numită Festivalul de Muzică Bizantină de la Iași, pentru ca să fie apoi oferită celor care se simt apropiați de această lume.”

Părintele prof. dr. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, a declarat:

„Muzica este și în cer, dar și pe pământ, trebuie să fie și în viața noastră. Prin muzică, Imperiul Bizantin de altă dată a convertit popoare văzând, ascultând, dar mai cu seamă trăind slujbele bisericești. Închei spunând că celebrul teolog Nichifor Crainic a afirmat că «muzica este un mijloc de spiritualizare, de trăire în atmosfera Duhului Sfânt, clipe de alianță a vremelniciei cu eternitatea, de întâmpinare și unire a sufletului omenesc cu frumusețile divine».”

Programul integral al Festivalului este disponibil pe ibmf.ro iar evenimentele zilnice pot fi urmărite pe pagina de Facebook a manifestării artistice excepționale.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews