ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În localitatea constănţeană Periprava a început luni o acţiune de căutare şi deshumare a rămăşiţelor foştilor deţinuţi politici morţi în închisoarea din apropiere. 

Institutul de Investigare a Crimelor Comunsimului şi Memoria Exilului Românesc împreună cu Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei organizează acţiunea de investigaţii arheologice în cimitirul din localitate. Potrivit unui comunicat, vor fi analizate scheletele identificate în 2013 după prima acţiune de investigaţii arheologice. 

În anii ’50 ai secolului trecut, la Periprava a funcţionat un lagăr de muncă forţată unde au murit numeroşi deţinuţi politici din cauza regimului de înfometare, a frigului sau chiar împuşcaţi în diferite împrejurări, după cum precizează comunicatul Institutului pentru Investigarea crimelor Comunismului.

Fosta pușcărie politică era vestită pentru condițiile grele de detenție și munca silnică de acolo. Mulți deținuți politici au murit la tăiat de stuf, săpat de canale sau construit de diguri. Sătenii spun că unii dintre deținuți ar fi fost îngropați chiar în digurile pe care le construiau.

Colonelul în rezervă Ion Ficior a deținut funcții de conducere aproape tot timpul cât a funcționat colonia. A fost locțiitor și, respectiv, comandant al coloniei de muncă Periprava. Adică a avut putere de decizie și a profitat de ea din plin. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului îl acuză de genocid și cere Parchetului începerea urmăririi penale împotriva lui.
 
Ion Ficior a devenit al doilea torționar, după Alexandru Vișinescu, demascat de Institut. În cazul său, însă, există mulți supraviețuitori (peste 50) și mărturii cutremurătoare. Președintele executiv al Institutului de investigare a crimelor comunismului, Andrei Muraru, spune că există dovezi potrivit cărora colonelul Ficior ar fi responsabil de moartea a 105 deținuți politici de la Periprava.