ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe Dealul Patriarhiei din Capitală au poposit începând de sâmbătă, 21 octombrie 2023, primii pelerini și închinători care au dorit să primească și în acest an binecuvântarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorului Bucureștilor. La orele dimineții, slujitorii Catedralei Patriarhale au așezat spre închinare, în „Baldachinul Sfinților” din proximitatea lăcașului de cult, raclele ce adăpostesc cinstitele moaște ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ale Sfinților Împărați Constantin și Elena și ale Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, scrie Emilian Apostolescu în ziarul Lumina de azi:

Sărbătoarea Cuviosului Dimitrie cel Nou, organizată de Patriarhia Română și de Arhiepiscopia Bucureștilor, se desfășoară în acest an în perioada 21-29 octombrie. Încă înainte de revărsatul zorilor, un număr însemnat de pelerini și-au îndreptat pașii către Colina Bucuriei, acolo unde Cuviosul Dimitrie împreună cu ceilalți sfinți i-au așteptat pe închinători, prin sfintele lor moaște, pentru a le oferi binecuvântarea lor și a duce rugăciunea acestora înaintea lui Dumnezeu. Cinstitele odoare au fost scoase din Catedrala Patriarhală și așezate în „Baldachinul Sfinților”, în sunet de clopote, toacă și cântări liturgice, de un sobor de preoți și diaconi condus de Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal.

„Procesiunea de scoatere a sfintelor moaște ale Cuviosului Dimitrie cel Nou este o tradiție veche a Bisericii. La sărbătorile sfinților, moaștele lor sunt scoase în procesiune pentru ca mai ușor credincioșii să le poată cinsti. Atunci, ajutorul și binecuvântarea lor este mai mare și pot beneficia de ele și de minunile lor mai mulți credincioși. Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou se bucură de o evlavie deosebită în rândul creștinilor, în mod special al celor din Capitală. Știm că după venirea sfintelor sale moaște în urmă cu aproape 250 de ani, Cuviosul a săvârșit nenumărate minuni și a ocrotit această cetate, primind supranumele de «Ocrotitorul Bucureștilor». Ocrotirea sa nu se rezumă doar la acest spațiu, ci de binecuvântarea și ajutorul lui se bucură toți cei care se închină lui cu evlavie și cu multă credință. Îi îndemnăm pe toți credincioșii care au evlavie să vină și să îl cinstească mai ales în aceste zile, când sărbătorim hramul Catedralei Patriarhale”, ne-a spus ierarhul.

Programul liturgic care acompaniază pelerinajul din acest an este unul bogat, fiind marcat de săvârșirea Sfintei Liturghii și a slujbei Privegherii în fiecare dimineață și seară, în Catedrala Patriarhală și, începând de miercuri, și în Altarul Mare de Vară din vecinătatea ei. Pelerinii care ajung marți, 24 octombrie, pe Colina Bucuriei, au posibilitatea de a participa la procesiunea „Calea Sfinților”. După săvârșirea Sfintei Liturghii în Catedrala Patriarhală, începând cu ora 12:00, are loc procesiunea în care vor fi purtate cinstitele moaște ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ale Sfinților Împărați Constantin și Elena și ale Sfântului Ierarh Nectarie, cărora li se vor adăuga Icoana Maicii Domnului „Panaghia Soumela” și racla cu un fragment din moaștele Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, acestea din urmă fiind aduse din Mitropolia de Veria, Naousa și Kampania, din Grecia. După întâmpinarea lor de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, toate sfintele odoare vor fi depuse spre închinare în «Baldachinul Sfinților» de pe Colina Patriarhiei pentru a fi cinstite de pelerini, conchide publicația Patriarhiei Române.