ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Arhiepiscopul Tomisului a început în această dimineață săvârșirea Sfântei Liturghii la Mănăstirea Peștera Sfântului Andrei din județul Constanța. Peste 100 de jandarmi și polițiști asigură măsurile de ordine publică la ceremonialul religios, în condițiile în care  este permisă doar participarea persoanelor care au domiciliul în respectiva localitate. Cu toate acestea, oameni din București, dar și din alte orașe, Neamț, Iași, Brașov, au ajuns la pelerinaj, fiind legitimați de forțele de ordine. Potrivit RTV, mai multe autoturisme și autocare venite din toată țara au blocat drumul spre Peștera Sfântului Andrei.
 
Duminică seara, într-o intervenție  în direct la România TV, Arhiepiscopul Tomisului a spus că este de acord cu măsurile de protecție pentru prevenirea noului coronavirus și a precizat din nou că așteaptă toate autoritățile locale să vină luni la peștera Sfântului Andrei.

„Există bunăvoință, omenie. Eu nu am lipisit de la evenimentele jandarmeriei, poliției, eu consider că sunt niște îngeri păzitori. Eu nu am avut niciodată neplăceri cu ei, în afara incidentului de la Sf. Ecaterina. Azi au verificat fluxul. Tradiția e să se meargă la Sf Andrei chiar de ziua lui. Noi nu suntem împotriva regulilor care să protejeze lumea. Avem și televiziunea locală și a noastră, toată lumea poate vedea.

Rog autoritățile să nu aibă ceva cu pelerinii, să îi întoarcă pe zi. Toți trebuie să respecte regulile necesare, eu cred că cei ce vin acolo vor deveni mai sănătoși, pentru că acolo e loc de vindecare. În orice zi, la Peștere e un har. Sf. Andrei nu ne-a părăsit, e în comuniune cu noi. Este Sfântul cel mai apropiat nouă, el ne-a născut să fim creștini. Fără el nu am fi creștini. Sf. Andrei a avut multe bucurii, nimeni nu l-a alungat. Dimpotrivă, avea foarte multe cereri. Noi am invitat de sus până jos autoritățile. E datoria mea de păstor. Mie această pandemie mi-a adus o nădejde mare, sunt mai aproape de credincioși, în vreme de boală și tristețe trebuie să fii aproape de credincioși, eu am primit îndemn de la Dumnezeu să nu mă îndepărez. Nu pot să nu slujesc această sărbătoare. Cu modestie spun, sunt urmașul Sf. Andrei. Dumnezeu mi-a dat energie. Somnul e necesar. Nu pot să lâncezesc, dacă Dumnezeu mi-a dat putere… noi nu alegem locul unde să mergem, Dumnezeu ne trimite.”, a spus Arhiepiscopul Tomisului, potrivit RTV.