ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cel mai așteptat proces al anului, amânat din cauza pandemiei, a început, miercuri, când  a avut loc primul termen al judecării lui Gheorghe Dincă, suspectul în cazul crimelor de la Caracal, din 2019.

Primul termen s-a încheiat după mai bine de trei ore de audieri în care bărbatul s-a aflat față în față cu familia Luizei Melencu și a Alexandrei Măceșanu, cele două tinere pe care le-ar fi ucis. Magistrații Tribunalului Olt au stabilit ca deliberarea și pronunțarea în cauza referitoare la dosarul „Caracal'”, având ca obiect măsuri și excepții dispuse de judecătorul de cameră preliminară, să aibă loc pe 3 iunie, informează Agerpres.

Avocatul familiei Melencu a declarat că Gheorghe Dincă a spus în fața instanței că a fost torturat și amenințat cu moartea de doi polițiști și că a fost instruit ce să declare.

Avocații familiilor Alexandrei Măceșanu și Luizei Melencu au solicitat miercuri, la Tribunalul Olt retrimiterea dosarului la procurori spre completarea urmăririi penale, iar avocatul familiei Alexandrei Măceșanu a solicitat și anularea actului constatator de deces al adolescentei.

„Este o urmărire penală făcută pe repede-înainte fără să atingă minimul obiectului privind actul material în sine. Nu poate fi vorba de reținerea în sarcina lui Dincă a infracțiunilor de omor atâta timp cât ele nu sunt dovedite. Am solicitat anularea actului constatator de deces urmare a celor două acte efectuate de către INML", a spus avocatul familiei Măceșanu.

Avocatul Tonel Pop a declarat presei, la ieșirea din sala de judecată, că Dincă a negat miercuri o parte dintre acuzații și a susținut că a forțat să spună declarațiile din dosar.

„Dincă a spus că acest scenariu nu-i aparține lui, i-a fost impus, i-a fost indus și în niciun caz nu recunoaște aceste morți (...) și insistă că au fost preluate fetele într-un anumit sistem și că l-au obligat să nu spună unde și cui le-a dat și ce a făcut și a fost torturat, amenințat cu moartea și el și Risipițeanu", a declarat Tonel Pop.

Plecarea mașinii în care se afla Gheorghe Dincă de la Tribunalul Olt spre penitenciar a fost marcată de unele incidente, bunicul Luizei Melencu apropiindu-se de autovehicul și părând a încerca să-l lovească însă a fost oprit de jandarmi la fel ca și o femeie din familia Luizei Melencu, care de asemenea s-a apropiat de mașină și a încercat să lovească cu pumnii spre aceasta.

Gheorghe Dincă este trimis în judecată în acest dosar pentru opt infracțiuni, respectiv trafic de persoane, viol, omor calificat și profanare de cadavre sau morminte, victime fiind Alexandra Măceșanu și Luiza Melencu. 

Ștefan Risipițeanu este trimis în judecată pentru viol, victima fiind Luiza Melencu. Cei doi inculpați sunt deținuți la Penitenciarul Craiova. 

Pe 15 ianuarie a fost înregistrat la Tribunalul Olt rechizitoriul trimis de DIICOT prin care s-a dispus trimiterea în judecată a celor doi inculpați din „cazul Caracal”, Gheorghe Dincă (pentru infracțiunile de trafic de persoane, trafic de minori, viol - două fapte, omor calificat - două fapte, profanare de cadavre - două fapte) și Ștefan Risipițeanu (pentru infracțiunea de viol).