ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În condiții și cu restricții fără precedent în ultimii 30 de ani, în București a a început în această dimineață sărbătoarea Sfântului Dimitrie. Sub supravegherea forțelor de ordine, care nu lasă să treacă niciun pelerin care nu este din București, Sfintele sale moaște au fost scoase în procesiune duminică dimineața și au fost așezate spre închinare credincioșilor în baldachinul din apropierea Catedralei Patriarhale.
 
Potrviti Basilica.ro, procesiunea a fost condusă de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.Alături de moaștele Ocrotitorului Bucureștilor, pelerinii pot aduce cinstire și moaștelor Sfântului Stelian – Ocrotitorul copiilor, ale Sfinților Împărați Constantin și Elena și ale Sfântului Nectarie.

Raclele sunt acoperite cu un geam transparent și dezinfectate de voluntari după fiecare închinător. 
 
Programul liturgic continuă cu Acatistul Sfântului Dimitrie, apoi Sfânta Liturghie va fi oficiată, între orele 9-12:30, în altarul de vară din proximitatea Catedralei.

Racla cu moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou va sta în baldachinul din curtea Patriarhiei de duminică până marți, la pelerinaj vor putea participa doar locuitorii capitalei care vor urca pe dealul Mitropoliei și vor coborî prin Strada Patriarhiei.

Toți pelerinii trebuie să rămână distanțați la 1.5 metri.

Anul acesta se va renunta la Pelerinajul Calea Sfinților, numărul preoților slujitori va fi redus, iar raclele cu sfintele moaște vor fi acoperite cu un material special care va permite o igienizare permanentă.
 
La slujbele care vor fi oficiate numai la altarul din curtea Patriarhiei unde vor putea participa maximum 200 de persoane.

Jandarmeria a anunțat că urmărește deja ca toate regulile să fie aplicate corect. Voluntarii le vor oferi pelerinilor dezinfectant, iar zona raclei va fi protejată cu materiale care permit o dezinfectare permanentă.

</