ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Adrian Dafinei a fost fizician, doctor în fizică și profesor universitar, a fost în ultimii 25 de ani arhitectul succeselor românești la olimpiadele și concursurile internaționale de fizică. Elevii antrenați și selecționați de el au adus în țară an de an, fără întrerupere, medalii de aur, de argint și de bronz, trofee, premii și prestigiu, scrie RTV. 

O scrisoare emoționantă venită din partea olimpicilor internaționali de fizică, a fost publicată recent la decesul acestuia:

„Domnul Profesor Doctor Adrian Dafinei a fost un erou al lumii fizicii românești, având un rol cheie în organizarea concursurilor naționale de fizică și în coordonarea timp de 25 de ani a Lotului Național Român de Fizică, participant la olimpiadele internaționale. A fost membru în boardul Olimpiadei Internaționale de Fizică, a Olimpiadei Internaționale de Fizică a Țărilor din Asia și a Olimpiadei Europene de Fizică.Am avut șansa de a participa la pregătirile teoretice și experimentale, desfășurate de domnul profesor Adrian Dafinei în cadrul Loturilor de Fizică și am deprins de la dânsul modul de a aborda și de a înțelege în profunzime multe subiecte complexe de fizică. Domnul profesor fost un model pentru noi, ne-a oferit susținerea și încrederea de a atinge performanța și ne-a orientat destinele spre excelența în fizică. De aceea, îi vom fi mereu recunoscători și îndatorați să îi continuăm munca prin care România să devină o parte importantă pe harta fizicii mondiale.Domnul profesor Adrian Dafinei ne-a fost și un mentor personal, învățându-ne cum să abordăm competițiile de fizică și la nivel psihologic și ne-a fost mereu alături ca să ne motiveze. Adesea îl vedeam concurând alături de noi, nu în timpul probelor, ci după, în cadrul moderărilor, cu aceeași dedicare și pasiune împărtășită de fiecare dintre noi. Eforturile dânsului de-a lungul anilor au fost recompensate prin onoarea de a fi membru în Advisory Committee din cadrul Olimpiadei Internaționale de Fizică și prin invitațiile de a participa cu Lotul de Fizică ale României la multe concursuri prestigioase din întreaga lume, ca de exemplu Olimpiada Internațională de Fizică a Țărilor din Asia.
Lumea a pierdut un fizician talentat, familia lui un tată și un bunic iubitor, iar lumea fizicii din România unul dintre cei mai dedicați coordonatori de olimpiade și cei mai dedicați oameni ai performanței în fizică. Dumnezeu să îl odihnească în pace!”
 
 Facultatea de Fizică a Universității din București a publicat de asemenea un mesaj de adio:
 
„A fost un cadru didactic apreciat de generații de studenți. A dedicat timp și energie, dăruire și pricepere activității didactice și de cercetare cu un imens bagaj de cunoștințe temeinice pe care le experimenta cu succes în cercetarea de laborator în domeniul fizicii semiconductorilor. Dar, poate cea mai valoroasă contribuție la formarea tinerilor fizicieni, a fost munca de coordonare a activității de pregătire a loturilor naționale și internaționale de tineri participanți la Olimpiadele naționale și internaționale de Fizică. Ani la rând, elevii români participanți la Olimpiada internațională de Fizică, au adus în țară medaliile de aur și argint decernate la prestigiosul concurs.
Eram bogați cu existența domniei sale pe Pământ, vom fi săraci cu amintirea sa doar în gând! Drum lin către stele, DOMNULE PROFESOR! Dumnezeu să vă odihnească în liniște și pace!”