ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


A murit publicistul George Cușnarencu, redactorul șef al publicației „Magazin”, un mare scriitor și jurnalist. George Cușnarencu a fost autorul mai multor volume de proză și de povestiri scurte. Născut în luna ianuarie 1951, acesta avea 72 de ani. Redacția ActiveNews deplânge plecarea sa grăbită dintre noi și adresează condoleanțe familiei. Vestea tristă a fost dată de scriitorul Nicolae Iliescu, citat de EvZ.

„A amuțit pe vecie glasul prietenului meu bun, George Cusnarencu, ăl cu care vânam lei! Dumnezeu să-l ierte și să-l așeze cu drepții!”, a anunțat scriitorul Nicolae Iliescu, într-o postare pe contul său de Facebook.

George Cușnarencu s-a născut în 1951 la Dorohoi, în județul Botoșani. El a absolvit Facultatea de Limba și Literatura Română a Universității din București, în anul 1977. Ca student a frecventat cenaclul „Junimea” care funcționa în cadrul Facultății de Limba și Literatura Română sub conducerea profesorului și criticului Ovid S. Crohmălniceanu. George Cușnarencu a debutat, cu un volum de proză scurtă, „Tratat de apărare permanentă”, în anul 1983. De-a lungul vremii a publicat mai multe romane, respectiv: „Tangoul memoriei”(1988), „Dodecaedru” (1991), „Ultimul Isus, magnificul” (1995), „Călătoria Luceafărului” (1997), „Requiem” (1998), „Trandafirul Tăcerii Depline” (1999), „Saptamana Patimilor” (2001), „Piata Aristotel” (2001), „Colonia Penitenciară Oranj” (2001).

În acest context, George Cușnarencu a fost publicat și în antologia de proză scurtă „Desant 83” care a fost îngrijită de Ovid S. Crohmălniceanu. De asemenea, a mai publicat proză scurtă în mai multe volume de antologie, alături de alți scriitori din generația sa. Astfel, lucrările lui George Cușnarencu au apărut în volumele: „Proză umoristică românească”, editat în anul 1985, „Iubiri subversive (Cele mai bune povestiri din 1997)”, apărut în anul 1997 sau „Generația 80 în proza scurtă”, apărută la Editura Paralela 45, în anul 1998. George Cușnarencu a fost prezent cu povestiri traduse în două antologii publicate la Moscova, în anii 1985 și 1987, dar și în culegerea de proză scrisă de autori din țările central și est-europene, Description of a Struggle, apărută la editura Picador, în 1994, la Londra, New York.

Ca scriitor, George Cușnarencu a primit premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din România, în anul 1984, și premiul „Ion Creangă”, al Academiei Române, în anul 1993. Pe lângă acestea, el a mai primit, pentru proza sa, și alte premii literare ale unor reviste și asociații de scriitori.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!