ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Producătorul premiat cu Oscar pentru "Titanic" și "Avatar", Jon Landau, cel care a ajutat la transpunerea în realitate a viziunilor regizorului James Cameron, a murit la 63 de ani, informează The Guardian.
 
"Titanic" a devenit primul film care a avut încasări de 1 miliard de dolari la nivel global, iar Landau a depășit apoi această performanță cu "Avatar" și "Avatar: Calea Apei", relatează news.ro, citat de Știripesurse.

Alan Bergman, co-președinte al Disney Entertainment, a anunțat decesul lui Landau sâmbătă, într-un comunicat în care nu a fost precizată cauza decesului.

"Jon a fost un vizionar al cărui talent extraordinar și pasiune au adus la viață pe marele ecran unele dintre cele mai de neuitat povești. Contribuțiile sale remarcabile la industria cinematografică au lăsat o amprentă de neșters și va fi profund regretat. A fost un producător emblematic și de succes, dar o persoană și mai bună și o adevărată forță a naturii care i-a inspirat pe toți cei din jurul său", a declarat Bergman.

Jon Landau a scris istorie în 1997 cu "Titanic", care a devenit primul film cu încasări de 1 miliard de dolari în box office-ul mondial. El a depășit acest record de două ori, cu "Avatar" în 2009 și continuarea sa, "Avatar: Calea Apei", în 2022.

Și-a început cariera în anii '80

Landau și-a început cariera în anii 1980 ca manager de producție, urcând treptat în ierarhie și devenind în cele din urmă producătorul lui Cameron pentru filmul său costisitor și epic despre celebrul dezastru Titanic. Parteneriatul lui Landau cu Cameron a dus la 14 nominalizări la Oscar și 11 victorii, inclusiv pentru cel mai bun film. "Nu pot juca, nu pot compune și nu pot face efecte vizuale. Cred că de aceea sunt producător", a spus Landau în timp ce primea premiul împreună cu Cameron.

Parteneriatul lor a continuat, Landau devenind director executiv la compania Lightstorm Entertainment a lui James Cameron. În 2009, cei doi au văzut cum "Avatar", o epopee SF filmată și prezentată în cinematografe cu ajutorul tehnologiei 3D revoluționare, a depășit succesul de box-office al filmului "Titanic". Acesta rămâne filmul cu cele mai mari încasări din toate timpurile.

Continuarea sa, "Avatar: The Way of Water", ocupă locul al treilea pe listă.

Landau a fost numit vicepreședinte executiv al filmelor de lung metraj la 20th Century Fox când avea 29 de ani, ceea ce a făcut să contribuie la succese majore, printre care "Singur acasă" și continuarea sa, precum și "Mrs Doubtfire" și "True Lies", la care a început să lucreze îndeaproape cu Cameron.

Născut la New York pe 23 iulie 1960, Landau a fost fiul producătorilor de film Ely și Edie Landau. Ely Landau a murit în 1993. Edie Landau, producător nominalizat la rândul lui la Oscar, a murit în 2022.

Jon Landau era căsătorit de aproape 40 de ani cu Julie Landau și au doi copii, Jamie și Jodie Landau.