Mariana Zaharescu, una dintre cele mai cunoscute voci ale emisiunii Teleenciclopedia, s-a stins din viață, duminică, la vârsta de 87 de ani, anunță ȘtirileTVR.
 
Potrivit sursei citate, Mariana Zaharescu avea 87 de ani și, vreme de zeci de ani, a dat viață sutelor de documentare despre natură, artă, istorie, știință și tehnologie.
 
„Voci de aur au însuflețit miile de texte devenind parte a mărcii Teleenciclopedia: Mariana Zaharescu, Sanda Țăranu, Traian Stănescu, Ion Caramitru, Adela Mărculescu, Lucia Mureșan, Dinu Ianculescu, Silviu Stănculescu, Irina Petrescu, Mihai-Gruia Sandu, Florian Pittiș, Mircea Neacșa”, precizează TVR.
 
Teleenciclopedia a fost difuzată pentru prima dată pe 22 mai 1965. Ideea emisiunii i-a aparținut lui Dumitru Udrescu, care a fost și producător. Prima ediție a Teleenciclopedia a fost difuzată pe 22 mai 1965, la ora 20:00.
Melodia de pe generic, care s-a păstrat și în ziua de azi, este un fragment din "Moment muzical" semnat de compozitorul Nicolae Kirculescu și înregistrată în 1965 de către marele pianist Dan Grigore, alături de Orchestra Radio, condusă de Iosif Conta.Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews