ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mariana Zaharescu, una dintre cele mai cunoscute voci ale emisiunii Teleenciclopedia, s-a stins din viață, duminică, la vârsta de 87 de ani, anunță ȘtirileTVR.
 
Potrivit sursei citate, Mariana Zaharescu avea 87 de ani și, vreme de zeci de ani, a dat viață sutelor de documentare despre natură, artă, istorie, știință și tehnologie.
 
„Voci de aur au însuflețit miile de texte devenind parte a mărcii Teleenciclopedia: Mariana Zaharescu, Sanda Țăranu, Traian Stănescu, Ion Caramitru, Adela Mărculescu, Lucia Mureșan, Dinu Ianculescu, Silviu Stănculescu, Irina Petrescu, Mihai-Gruia Sandu, Florian Pittiș, Mircea Neacșa”, precizează TVR.
 
Teleenciclopedia a fost difuzată pentru prima dată pe 22 mai 1965. Ideea emisiunii i-a aparținut lui Dumitru Udrescu, care a fost și producător. Prima ediție a Teleenciclopedia a fost difuzată pe 22 mai 1965, la ora 20:00.
Melodia de pe generic, care s-a păstrat și în ziua de azi, este un fragment din "Moment muzical" semnat de compozitorul Nicolae Kirculescu și înregistrată în 1965 de către marele pianist Dan Grigore, alături de Orchestra Radio, condusă de Iosif Conta.