ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Papa Francisc, unul dintre cei mai progresiști conducători ai Bisericii Catolice, a murit luni dimineață, a anunțat cardinalul Kevin Ferrell, camerlengo al Vaticanului.

"La 7:35 în această dimineață, Episcopul Romei, Francisc, s-a întors la casa Tatălui. Întreaga sa viață a fost dedicată slujirii Domnului și a Bisericii sale", a spus Farrell în anunț.

Sicriul cu trupul lui Francisc va fi în depus în Basilica Sf. Petru în timpul unei perioade oficiale de doliu, iar apoi - spre deosebire de majoritatea predecesorilor săi - va fi înmormântat în basilica Santa Maria Maggiore din cartierul Esquilino din Roma, notează Realitatea.
 
El avea 88 de ani și suferise de diverse afecțiuni în cei 12 ani de papalitate. Susținător al măsurilor și vaccinării covidiste, pe 14 februarie a fost internat la Gemelli pentru o bronșită, care s-a complicat, diagnosticul ulterior fiind de dublă pneumonie.
 
Cine a fost Bergoglio
 
Comentatorii catolici de la publicația conservatoare canadiană LifeSiteNews îi concentrează activitatea „episcopului de la capătul pământului” în câteva fraze:
 
Prelatul argentinian a condus Biserica Catolică în calitate de Papă din 13.03.2013. El a apărut în fața lumii ca un succesor surpriză al lui Benedict al XVI-lea, în urma demisiei șocante a pontifului german în februarie 2013.

Jorge Mario Bergoglio a fost hirotonit pe 13 decembrie 1969 și a fost ridicat la rangul de episcop auxiliar de Buenos Aires în mai 1992, înainte de a prelua controlul scaunului în 1998. Creat cardinal de către Papa Ioan Paul al II-lea în februarie 2001, el a fost vicepreședinte și apoi președinte al Conferinței episcopale din Argentina în perioada 2002 - 2011.

În conclavul papal care a urmat demisiei lui Benedict al XVI-lea, cardinalul Bergoglio a fost ales pe tronul papal pe 13 martie 2013, la vârsta de 76 de ani.

Numit de comentatori "papa confuziei", domnia sa a fost marcată de o deviere rapidă de la învățătura catolică cu privire la numeroase probleme, declarațiile și scrierile sale ducând la o confuzie generalizată în rândul catolicilor cu privire la subiecte precum problemele LGBT, divorțul și "recăsătoria", natura preoției, rolul laicilor în guvernarea eclezială, aderarea la Tradiție și admisibilitatea Liturghiei tradiționale în latină.

 
Într-adevăr, problemele care decurg din pontificatul său nu se opresc aici, deoarece acestea includ, de asemenea:
 
Desființarea Academiei Pontificale pentru Viață și reumplerea acesteia cu susținători ai avortului; promovarea "schimbărilor climatice" și a politicilor globaliste; promovarea administrării serurilor COVID-19 care conțineau compuși de la fetuși avortați ca o datorie morală; promovarea unui concept ireligios de "fraternitate umană", care a fost acuzat pe scară largă că îl respinge pe Dumnezeu și, ulterior, a fost salutat de musulmani și francmasoni; implicarea în mușamalizarea unui număr de cazuri de abuzuri foarte mediatizate, precum părintele Marko Ivan Rupnik, episcopul Gustavo Zanchetta, fostul cardinal Theodore McCarrick; refacerea curiei Vaticanului cu persoane remarcate pentru respingerea învățăturii catolice în numeroase puncte.

Anunțat ca al 266-lea Papă al Bisericii Catolice la 13 martie 2013, cardinalul Jorge Mario Bergoglio a fost ales în a doua zi a conclavului. Mulți au susținut că alegerea sa a fost rezultatul unui plan coordonat de lungă durată de către gruparea secretă denumită și Mafia St. Gallen.
 
Mesajul Patriarhului României
 
București, 21 aprilie 2025 

Eminenței Sale GIOVANNI BATTISTA RE
Decanul Colegiului Cardinalilor,
Vatican

Eminența Voastră,

Am primit, cu adâncă tristețe, vestea trecerii din această lume a Papei Francisc, o venerabilă și bine-cunoscută personalitate a creștinătății contemporane, al cărui Pontificat lasă o amprentă profundă asupra istoriei recente a Bisericii Romano-Catolice.

Împărtășim durerea provocată de această pierdere și adresăm condoleanțe întregii Biserici Romano-Catolice.
 
Ne rugăm Domnului Iisus Hristos, Care este Învierea și Viața (cf. Ioan 11, 25), să odihnească sufletul Papei Francisc în lumina, pacea și iubirea Preasfintei Treimi.

† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române