ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Preafericitul Părinte Anastasie, Arhiepiscopul Tiranei, Durresului și întregii Albanii, a trecut la Domnul sâmbătă dimineață în vârstă de 95 de ani, informează portalul Adevărul Bisericii:

Preafericirea Sa a fost internat la Tirana, în data de 3 ianuarie, după o infecție virală, și transferat ulterior la Atena.

”Biserica Ortodoxă Autocefală a Albaniei anunță, cu profundă durere, trecerea la Domnul a Arhiepiscopului Tiranei, Durrësului și al Întregii Albanii, Preafericirea Sa Anastasie. Arhiepiscopul a trecut la cele veșnice astăzi, 25 ianuarie 2025, la ora 08:30 dimineața, la vârsta de 95 de ani, în Spitalul „Evangelismos” din Atena, ca urmare a insuficienței multiple de organe. Anterior, fusese internat câteva zile în Spitalul „Hygeia” din Tirana.

Credincioșii ortodocși ai Bisericii din Albania sunt invitați să se roage pentru odihna sufletului vrednicului lor Păstor.

Preafericirea Sa, Arhiepiscopul Anastasie, a fost restauratorul și reînviorătorul Bisericii Ortodoxe Autocefale a Albaniei, pe care a ridicat-o complet din ruine după căderea regimului ateist. Cu viziunea sa divină și munca neobosită, a reconstruit de la temelii viața bisericească, a ridicat sute de biserici, a înființat instituții educaționale și de caritate și a format o nouă generație de clerici, oferind o slujire neîntreruptă și plină de sacrificii timp de peste 33 de ani.

Veșnică să-i fie pomenirea!”, se arată în comunicatul emis de Biserica Ortodoxă a Albaniei.

 

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a transmis un mesaj de condoleanțe sâmbătă, după ce Arhiepiscopul Anastasie al Tiranei, Durresului și întregii Albanii, a trecut la Domnul, transmite și Basilica.

„Adresăm sincere condoleanțe membrilor Sfântului Sinod și întregii Biserici Ortodoxe a Albaniei”, scrie Patriarhul României, adăugând că se roagă pentru odihna sufletului Întâistătătorului acestei Biserici Surori.

Text integral:

„București, 25 ianuarie 2025

Către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a Albaniei

Am primit, cu adâncă tristețe, vestea trecerii din această lume a preaiubitului nostru frate în Hristos, vrednicul de pomenire Anastasie, Arhiepiscopul Tiranei, Durrësului și al Întregii Albanii, o bine-cunoscută personalitate a Ortodoxiei contemporane și un prieten apropiat al Bisericii Ortodoxe Române.

În numele ierarhilor, clerului și credincioșilor Bisericii Ortodoxe Române, adresăm sincere condoleanțe membrilor Sfântului Sinod și întregii Biserici Ortodoxe a Albaniei.

Totodată, ne rugăm Domnului nostru Iisus Hristos, Cel Care este Învierea și Viața (Ioan 11, 25), să odihnească sufletul Arhiepiscopului Anastasie în lăcașurile sfinților bineplăcuți Lui, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață veșnică.

Veșnica lui pomenire din neam în neam!

† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române”

Viața Patriarhului

Preafericitul Părinte Anastasie s-a născut pe 4 noiembrie 1929, în Piraeus, Grecia.

A condus Biserica Ortodoxă a Albaniei începând cu anul 1992, într-o perioadă critică de reconstrucție post-comunistă. Sub conducerea sa, viața religioasă din Albania a fost reorganizată semnificativ, fiind înființate seminarii teologice și inițiate programe sociale care au avut un impact substanțial asupra societății albaneze.

Înainte de a deveni Arhiepiscop al Tiranei, Durresului și întregii Albanii, a avut o carieră academică remarcabilă ca profesor emerit de Istoria Religiilor la Universitatea Națională și Capodistriană din Atena.

A avansat în ierarhia bisericească de la diacon (1960) la arhimandrit (1964), servind ulterior ca Episcop de Androussa și Mitropolit de Androussa, înainte de a fi numit Exarh patriarhal în Albania.

Preafericitul Părinte Anastasie a fost autorul a 24 de lucrări de specialitate și a publicat peste 200 de articole pe teme teologice și pastorale, lucrările sale fiind traduse în peste 17 limbi.

A participat la diverse inițiative ecumenice și interreligioase, contribuind la promovarea păcii și dialogului în Balcani. Pentru contribuțiile sale, a fost onorat cu 27 de medalii și premii din partea mai multor Biserici Ortodoxe surori și instituții internaționale.

A fost un lider spiritual, un educator și un filantrop al cărui impact asupra Bisericii și societății va rămâne semnificativ.

Preafericitul Părinte Anastasie a vizitat România în anul 2017, când a participat la ședința solemnă din luna octombrie a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. La vârsta de 95 de ani, Arhiepiscopul Albaniei era decanul de vârstă dintre întâistătătorii Bisericilor Ortodoxe Autocefale.

Amintim că vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist al României a trecut la cele veșnice la 92 de ani.

 

Parteneriat ADEVĂRUL BISERICII