ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Preafericitul Neofit, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Bulgare și, prin urmare, președintele Sfântului Sinod, organul de conducere al acesteia, a murit la vârsta de 78 de ani, transmite SofiaGlobe. Anunțul trist a fost făcut în seara zilei de 13 martie de Mitropolitul Antonie și de Spitalul Academiei Medicale Militare, unde PF Neofit fusese internat în urmă cu câteva luni cu „o afecțiune pulmonară”, conform informațiilor oficiale.

Mitropolitul Neofit de Ruse a fost ales ca nou patriarh al Bisericii Ortodoxe Bulgare la 24 februarie 2013, succedându-i patriarhului de lungă durată, Maxim.

Patriarhul Neofit s-a născut la Sofia, la 15 octombrie 1945, sub numele de Simeon Nikolov, și și-a dat ultima suflare tot în capitala Bulgariei, în urma unor complicații cauzate de o boală pulmonară. Conform comunicatului emis de Patriarhia Bulgară Patriarhul Neofit a murit la ora 22:22 ca urmare a unei „insuficiențe multiorganice”.

Patriarhul fusese internat la Academia Militară Medicală la finalul lui noiembrie 2023, după cum a scris Orthodox Times pe 29 noiembrie 2023. Slujba de Nașterea Domnului de la Catedrala din Sofia a fost ținută de Mitropolitul Antonie al Europei Centrale și de Vest, după cum a transmis Radioul Național din Bulgaria.

Nu știm dacă s-a vaccinat. Cu toate acestea, în aprilie 2021, la începutul campaniei de vaccinare, Patriarhul Neofit al Bulgariei a fost internat în spital iar zvonurile din societatea bulgară au fost că acesta ar fi suferit un accident vascular cerebral, potrivit Novinite. Zvonurile au fost însă dezmințite de Sfântul Sinod, care a mai adăugat și că, la internare, Patriarhul a fost supus obligatoriu unui test PCR pentru COVID-19, care, sublinia Sinodul bulgar, a fost negativ. El a mai fost internat din nou în iunie același an.

„Facem apel la creștinii ortodocși să înalțe rugăciunea lor sinceră împreună cu Sfânta Biserică Ortodoxă către Dumnezeul cel atotmilostiv pentru a odihni sufletul dragului nostru Patriarh în împărăția lui Dumnezeu – în locașurile drepților”, se menționează în comunicatul Patriarhiei Bulgare, citat și de Basilica.

Biserica și Vaccinarea

Bulgaria, ca și România, s-a numărat printre țările europene cel mai puțin căzute pradă bănoaselor și mortalelor seruri experimentale Covid. Cu toate acestea nici în Biserica Ortodoxă Bulgară nu au lipsit vacciniștii de serviciu, cum au fost la noi fostul purtător de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, colegul său de emisiune la Trinitas TV, prădătorul sexual Visarion Alexa, preotul „holistic” Constantin Necula sau „influencerul” Vasile Ioana.

Fostul prim-ministru bulgar Boiko Borisov, aflat în funcție la momentul debutului plandemiei, a mulțumit Bisericii Ortodoxe Bulgare pentru susținerea vaccinurilor COVID-19, încă din decembrie 2020.

„Întâlnindu-mă cu episcopul Evloghie de Adrianopol, i-am mulțumit pentru sprijinul acordat de Biserica Ortodoxă Bulgară în campania de vaccinare COVID-19”, a scris Borssov într-o postare pe Facebook, citată de agenția bulgară de presă BTA.

„Vaccinul este singura soluție [la criza coronavirusului], și sper că un număr din ce în ce mai mare de bulgari vor alege să se vaccineze”, a scris atunci premierul în funcție.

Episcopul Tihon de Tiveriopol, care este vicar al patriarhului bulgar Neofit, a fost cel de-al doilea bulgar care a primit vaccinul - în direct, filmat de camerele de luat vederi - după ministrul Sănătății, Kostadin Angelov, chiar într-o zi duminică, pe 27 decembrie 2020, în prima zi a campanie de vaccinare la nivel național, care a primit o largă acoperire mediatică.

Angelov a declarat, într-un interviu televizat, că „astăzi, cea mai importantă veste este sprijinul din partea Bisericii Ortodoxe Bulgare în persoana vicarului patriarhului Neofit. Le mulțumesc pentru acest lucru, nu vom uita niciodată mâna întinsă. Ceea ce Biserica a făcut înseamnă foarte mult pentru noi".

Totuși, Episcopul Tihon a declarat marți, 29 decembrie 2020, la bTV, că nu poate pretinde că a reprezenta întregul cler. El a negat că ar fi fost susținut de către Sfântul Sinod, precizând că „acest lucru a avut prea puțin de-a face cu Biserica și religia” și că a dat acest exemplu doar în nume personal.

Biserica Ortodoxă Bulgară a avut și ea ierahi ca IPS Teodosie

Cu toate semnalele de mai sus Biserica Ortodoxă Bulgară a fost singura biserică din Europa de Sud-Est care a continuat să țină slujba de Sfintele Paști în primul an de pandemie, la fel ca și Biserica Ortodoxă Georgiană, care a refuzat să urmeze „indicațiile” autorităților laice. În Grecia, România și Serbia, Biserica a acceptat, din păcate, interdicția. De asemenea, Biserica Ortodoxă Bulgară sau vreun reprezentat de-al ei progresist nu a cerut credincioșilor să vină cu lingurița pentru sfânta împărtășanie de acasă.

Mitropolitul Gabriel de Lovech a susținut că doar cei care aveau o credință slabă erau contaminați: „În niciun caz contagiunea nu a fost transmisă și răspândită în biserici unde se săvârșesc Sfinte Taine! Nu au existat niciodată epidemii în Biserică”, a spus acesta, citat într-un studiu de Lucian Leușteau, publicat pe Research Gate, din care mai redăm:

„La 10 martie 2020, Patriarhul Neofit a trimis o scrisoare credincioșilor în care a încurajat participarea, indicând că bisericile erau deschise în principal pentru că „Sfintele Taine nu pot fi purtătoare de infecții sau de vreo boală, ci sunt un medicament pentru vindecarea sufletului și a sănătății”.(...)

Pentru a demonstra sprijinul pentru măsurile de sănătate, pe 22 martie 2021, Patriarhul Neofit a celebrat o liturghie duminicală împotriva pandemiei care a fost difuzată la Televiziunea Națională Bulgară. În ziua următoare, el a trimis o adresă credincioșilor, în care a susținut respectarea strictă a măsurilor impuse de către autorităților de stat și impunerea stării de urgență, prezentându-și sprijinul pentru activitatea „medicilor noștri, a guvernului și a armatei".”, mai arată Leușteanul în studiul său, mai degrabă critic decât imparțial.

Călugărit la 20 de ani

Patriarhul Neofit fost hirotonit călugăr la 3 august 1975 în Mănăstirea Troyan. PF Neofit a urcat în ierarhia bisericească, devenind Mitropolit de Rousse în 2001.

Conform dreptului canonic al Bisericii Ortodoxe Bulgare, decesul patriarhului înseamnă că Sfântul Sinod este condus temporar de cel mai în vârstă mitropolit, până la alegerea unui nou patriarh.

Alegerea unui nou Patriarh are loc în cel mult patru luni de la moartea celui în funcție.

În prezent, Sfântului Sinod îi lipsește un singur mitropolit, cel de Sliven, alegerea pentru ocuparea postului vacant fiind însoțită de controverse legate de procesul electoral, conform sursei citate, Sofia Globe.

Patriarhul Neofit provenea dintr-o familie evlavioasă și muncitoare. Primii săi ani au fost dedicați învățăturii religioase, punând bazele angajamentului său de o viață față de biserică, scrie și Novinte.

După ce și-a finalizat studiile teologice, Patriarhul Neofit a pornit într-o lungă călătorie de slujire și devotament care avea să se întindă pe parcursul a zeci de ani. Cariera sa ecleziastică a mers de la predarea de muzică psaltică bisericească până la ascensiunea în cele din urmă în rândurile ierarhice pentru a deveni o figură venerată în cadrul Bisericii Ortodoxe Bulgare.

Hirotonirea sa ca monah în Mănăstirea Troian, în 1975, a marcat începutul ascensiunii sale în ierarhia bisericească. De-a lungul anilor, a deținut diferite funcții de conducere și de responsabilitate, fiecare contribuind la reputația sa de cleric ferm și cu principii.

În 2013, Patriarhul Neofit a atins apogeul carierei sale atunci când a fost ales în fruntea Bisericii Ortodoxe Bulgare, asumându-și titlul de Patriarh bulgar și Mitropolit de Sofia. În timpul mandatului său, a supervizat numeroase inițiative menite să încurajeze creșterea spirituală și unitatea în cadrul bisericii, lăsând o amprentă de neșters asupra comunității de credință, mai amintește sursa citată.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!