ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


„A murit Valentin Uritescu. Multe generații cunosc acest nume, îl asociază unui chip, unui glas și unui mod inconfundabil de interpretare”, a anunțat azi, Teatrul Bulandra. Potrivit Antena 3, actorul, care împlinise 81 de ani pe 4 iunie, suferea de o boală gravă și se afla internat într-un centru specializat unde urma tratament. 

Despre prima sa carte, publicată în 2011 - „Așa sunt eu, prost!” - amintea, într-un interviu pentru Adevărul:

„Am avut destul timp, mai ales după ce am plecat de la Teatrul Național, atunci când a venit Ion Caramitru director. Când a văzut el cât se câștiga, cu cât erau plătiți actorii buni - ca urmare a unor reguli instaurate de fostul director al instituției, Dinu Săraru - i s-a părut că sunt prea mulți bani. Așa că a scos aproape toate spectacolele și m-am trezit că mai jucam într-o singură piesă, „Tache, Ianke și Cadîr". ­Într-un final a scos-o și pe aia. Când m-am văzut fără activitate, mi-am zis: gata, eu cu teatrul am terminat-o. Și, dacă tot aveam timp liber, m-am concentrat asupra scrisului. Eu am început să scriu prin clasa a IX-a. Nu am scris în fiecare zi, ci doar despre evenimentele importante din viață, despre lucrurile marcante. Am adunat un geamantan de caiete. Cartea aceasta include diverse amintiri, dar și o frescă a unor vremuri care-au trecut. Toate întâmplările și toate numele personajelor din carte sunt autentice. Când am recitit lucruri scrise acum câteva zeci de ani, unele mi s-au părut naive rău. Altele mi s-au părut bune. De fapt, acest volum e un prolog la o carte despre viața mea.”

Un editor Digi24 îi prezintă viața artistică pe larg, cu mult mai bine decât Teatrul Bulandra, care s-a rezumat la câteva rânduri: Actorul Valentin Uritescu a dat viață unor roluri pe cât de diversificate, pe atât de ofertante precum Sergentul Șaptefrați din serialul TV "Lumini și umbre" semnat de Andrei Blaier, personaj continuat ulterior în "Noi, cei din linia întâi" în regia lui Sergiu Nicolaescu, Vasile din "Concurs" (regia Dan Pița), Dr. Marcu în "Cel mai iubit dintre pământeni" (regia Șerban Marinescu).

Născut la 4 iunie 1941, în comuna Vinerea, județul Alba, a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică "I. L. Caragiale" din București (1963), după care a fost angajat la Teatrul "M. Filotti" din Brăila (1963-1968). A mai jucat, de asemenea, la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț (1968-1980), precum și la Teatrul Bulandra din București (1981-1990).

La Teatrul Tineretului din Piatra-Neamț a primit primul său rol de dramă, în piesa "Mai înainte de a cânta cocoșul" de Ivan Bukovkan, regia Eduard Covali (1975). La Teatrul Bulandra a jucat în spectacolele: "Luna dezmoșteniților" de Eugene O'Neill, "Cabala bigoților" de Mihail Bulgakov, "A treia țeapă" de Marin Sorescu, "Dimineața pierdută" de Gabriela Adameșteanu, "Tartuffe" de Moliere.

A desfășurat o intensă activitate artistică și la Teatrul Național București, pe a cărui scenă a putut fi admirat între anii 1990-2009, în piese precum: "Avram Iancu" de L. Blaga (1991), "Vrăjitoarele din Salem" de A. Miller (1991), "Livada de vișini" de A.P. Cehov (1992), "Morișca" de Ion Luca (1991), "Strigoii" de H. Ibsen (1998), "Numele trandafirului" de Umberto Eco (1999), "Nunta lui Krecinski" (2000), "Take, Ianke și Cadîr" (2001), "Crimă pentru pământ" (2002), "Tărâmul celălalt" (2002), "Povestiri din zona interzisă" (2004), "Patimile Sfântului Tommaso D'Aquino" (2005).

În 2009, Valentin Uritescu a interpretat rolul Pantalone în spectacolul "Mincinosul" de Carlo Goldoni (regia Toma Enache), montat la Teatrul ''Nottara''. A fost distribuit, de asemenea, în piesa ''Scapino'', după Moliere (premiera la 28 noiembrie 2011), la Teatrul Național de Operetă ''Ion Dacian'', alături de actorii Ion Dichiseanu, Ileana Stana Ionescu, Monica Davidescu, Ilinca Goia, Andrei Duban ș.a., iar în 2012 a făcut parte din distribuția spectacolului "Spitalul comunal" de Hristo Boicev, în regia lui Felix Alexa, la Teatrul Metropolis.

A deținut roluri în zeci de filme: "Angela merge mai departe" (1981), ''Concurs'' (1982), "Întoarcerea din iad" (1983), "Cantonul părăsit", "Noi, cei din linia întâi" (1985), "Domnișoara Aurica", "Trenul de aur" (1986), "Duminică în familie", "Niște băieți grozavi" (1987), "Cei care plătesc cu viața", "Un studio în căutarea unei vedete" (1988), "Momentul adevărului" (1989), "Șobolanii roșii", "A unsprezecea poruncă", "Rămânerea" (1990), "De-aș fi Peter Pan" (1991), "Cel mai iubit dintre pământeni", "Patul conjugal" (1993), "Chira Chiralina", "Neînvinsă-i dragostea" (1993), "Examen" (2000), "Turnul din Pisa" (2002), "Căsătorie de probă" (serial TV- 2003), "Magnatul" (2004), "Cuscrele" (serial TV-2005), "Amantul marii doamne Dracula" (2005), "Margo" (2006), "Schimb valutar" (2008). În 2006, a dublat vocea pentru filmul de animație "Cars".

Ca actor de film, Valentin Uritescu a avut un mare succes cu rolul sergentului Șaptefrați (în serialul de televiziune ''Lumini și umbre", în regia Andrei Blaier, 1981/1982, precum și în filmul lui Sergiu Nicolaescu "Noi, cei din linia întâi", 1985).

De-a lungul carierei, a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofițer, Categoria D - "Arta Spectacolului" (2004), premiile Asociației Cineaștilor din România pentru rolurile din "Noi, cei din linia întâi" și "Domnișoara Aurica" (1986) sau ale Uniunii Cineaștilor din România pentru "Momentul adevărului", "A unsprezecea poruncă", "Rămânerea", "Șobolanii roșii" (1991).

În 2011, Valentin Uritescu a debutat în lumea literară cu volumul autobiografic "Așa sunt eu, prost!", iar doi ani mai târziu, în 2013, a continuat cu "Să ai grijă de cel bun din tine", cartea de amintiri dedicată tatălui său, ambele apărute la Editura Humanitas. În 2016, artistul a lansat și volumul "Bântuit de viețile altora", memorii apărute la Editura Ars Docendi.

În 2017, a primit premiul pentru întreaga activitate, în cadrul celei de-a XI-a ediții a Galei Premiilor Gopo.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

VIDEO:

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews