ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cel mai longeviv veteran de război,  generalul Nițu Stan, cetățean de onoare al Piteștiului, a trecut la cele veșnice, la vârsta de 97 de ani, anunță Antena3. 
 
Nițu Stan a fost participant în marea conflagrație mondială, fiind rănit de două ori în linia 1. A luptat la Cotul Donului, Iași, Carei, Zvolen, Banska Bystrica, Javorina, munții Tatra Mică și Tatra Mare.

Născut în Măgura Olt, în urmă cu 96 de ani, a absolvit Liceul Teoretic „Dinicu Golescu" din Câmpulung, Școala militară de ofițeri de rezervă din Făgăraș, Școala Militară de ofițeri activi din Breaza.

A trăit războiul în linia 1 timp de trei ani și jumătate. La doar 20 de ani a fost încorporat la Regimentul 3 „Dorobanți" Slatina. După trei luni de instrucție, a plecat pe front la 6 iunie 1942. „Mă gândeam dacă mă mai întorc înapoi. Am plecat cu speranță în suflet", își amintea veteranul, înt-un interviu. Atunci a fost îmbarcat, alături de alți militari români, în vagoane de marfă și au călătorit timp de trei săptămâni, numai noaptea, pentru a nu fi bombardați, până au ajuns în URSS, în zona Cotu Don.
 
Aici au mers 10 kilometri pe jos, au fost împărtășiți de un preot, după care au trecut pe poziții, în linia 1. Timp de câteva luni, atacurile inamicilor erau răzlețe, însă la 19 noiembrie 1942, armata rusă a pornit ofensiva împotriva trupelor române și germane. „Un atac furibund, format din tancuri, artilerie și aviație. Mă gândeam că armata rusă nu se mai oprește și așa a fost. Auzeam gloanțele șuierând pe lângă mine, aveam vestonul ciuruit. Am fost rănit la piciorul stâng de un obuz și am stat 15 zile în spitalul de campanie de la Kursk, după care am fost trimis din nou în linia 1", povestea veteranul. 

La câteva luni a fost rănit din nou de un obuzier, la cap și la mâini. Unul i-a rămas în umărul drept. Cât timp a stat în spitalul de campanie de la Universitatea din Iași, eroul piteștean a fost vizitat de Regina Elena și de Maria Antonescu, care l-au încurajat, i-au adus daruri și i-au promis că se va întoarce acasă, la familie, scrie proargeș.ro.
 
A fost membru al unității care a defilat pe sub Arcul de Triumf la 23 august 1945, decorat de 13 ori pentru fapte de vitejie, președinte al filialei Pitești a Asociației Veteranilor de Război.

În urma sa, rămâne un îndemn pentru o țară întreagă: "Transmit tuturor cetățenilor țării, eu, un veteran de război participant timp de trei ani și jumătate pe front, să fie sănătoși, să muncească pentru respectarea democrației în România, să se ocupe de copii mai mult și să păstreze neîntinat, ca lumina ochilor din cap, drapelul, care este simbolul națiunii române!”