Maestru britanic al romanului de spionaj, John le Carré, care a vândut peste 60 de milioane de cărți în întreaga lume, a murit la vârsta de 89 de ani din cauza unei pneumonii, transmite AFP citată azi de Agerpres.

"Cu mare tristețe trebuie să anunț că David Cornwell, cunoscut în lume sub numele John le Carré, a decedat după o scurtă boală (fără legătură cu COVID-19) în Cornwall sâmbătă seară, 12 decembrie 2020. Avea 89 de ani", a declarat agentul său, Jonny Geller, CEO al grupului Curtis Brown, într-un comunicat dat publicității pe site-ul acestei agenții artistice cu sediul la Londra. Scriitorul a lăsat în urmă soția și patru copii.

"Cu mare tristețe trebuie să confirmă că David Cornwell - John le Carré - a decedat din cauza unei pneumonii sâmbătă seară în urma unei scurte lupte împotriva bolii", a confirmat familia într-un mesaj redifuzat de agentul său.

John le Carré a scris 25 de romane și un volum de memorii, The Pigeon Tunnel (2016). El a vândut în total peste 60 de milioane de cărți în întreaga lume.

S-a inspirat din cariera sa de agent secret, ruinată de agentul dublu britanic Kim Philby care a dezvăluit KGB acoperirea sa, precum și a numeroși compatrioți, împingându-l să demisioneze din MI6 (serviciul de informații externe al guvernului de la Londra).

Potrivit mai multor istorici români, trădătorul Kim Phliby, care a fugit și a murit la Moscova, este responsabil și de arestările de către Securitatea bolșevică din România aflată sub comanda NKVD a grupurilor de partizani anticomuniști parașutați în munți în cadrul unor operațiuni anglo-americane.

Citiți  Istoria necunoscută a celor 13 luptători anticomuniști instruiți de CIA, MI6 și NATO, parașutați în România vândută și executați de KGB la 31 octombrie 1953, în Fortul 13 Jilava

"Am pierdut o mare figură a literaturii engleze", a declarat agentul său, lăudându-i "marele spirit", "bunătatea", "umorul" și "inteligența".

Autorul american de romane horror Stephen King a deplâns pe Twitter moartea unui "uriaș literar" și "spirit umanitar". Scriitorul și istoricul britanic Simon Sebag Montefiore a afirmat pe aceeași rețea socială că este "bulversat" de moartea unui "titan al literaturii engleze".


John le Carré a devenit celebru în lumea întreagă după apariția celui de-al treilea roman, The Spy Who Came in from the Cold (1963), pe care l-a scris la 30 de ani, "măcinat de plictiseala" provocată de activitățile sale de diplomat la ambasada britanică la Bonn (Germania).

Romanul, vândut în peste 20 de milioane de exemplare în lume, povestește istoria lui Alec Leamas, un agent dublu britanic, trecut în Germania de Est. Adaptarea sa pentru marele ecran, cu Richard Burton în rolul principal, a marcat debutul unei colaborări îndelungate cu cinematograful și televiziunea.

Romancierul Robert Harris l-a descris pe John le Carré ca fiind "unul dintre acei autori care a fost nu doar un scriitor strălucit, dar a pătruns și în cultura populară - ceea ce se întâmplă rar".

"The Spy Who Came in from the Cold este o capodoperă", a declarat Robert Harris pentru canalul de televiziune Sky News. "Este o poveste incredibil de captivantă și foarte profundă care a transformat scriitura romanului de spionaj. Este un strălucit portret psihologic al spionajului, trădării și declinului puterii britanice", a adăugat el.