ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Generalul SRI Ion Ștefănuț s-a stins din viață marți dimineață, a anunțat generalul brg, (r) Aurel I. Rogojan, citat de Evenimentul Zilei. Generalul Ion Ștefănuț a fost comandant al Brigazii Antiteroriste născută din USLA în anii '90 și apoi al Direcției Generale pentru Prevenirea și Combaterea Terorismului din SRI.

Ion Ștefănuț a avut o carieră impresionantă, fiind cel mai competent expert antiterorism din România. A fost medaliat atât în țară cât și peste hotare pentru operațiuni de succes ale căror detalii vor rămâne mult timp secrete, mai scrie sursa citată.

„În dimineața acestei zile (12.04.2022 - n.r.), a plecat dintre noi, de asemenea vremelnici în această tot mai tulbure lume, generalul (S.R.I.) Ion Ștefănuț, fost combatant în prima linie a apărării antiteroriste a României și cel mai longeviv comandant al Brigăzii Antiteroriste a Serviciului Român de Informații.

A intrat pe frontul luptei antiteroriste în anii ’80 ai veacului trecut, după absolvirea Academiei Tehnice Militare, fiind specializat în depistarea și neutralizarea încărcăturilor explozive utilizate în atentatele teroriste.

La începutul anilor ’90 a fost numit comandant al Brigăzii Antiteroriste a Serviciului Român de Informații, poziție din care a avut un rol important în adaptarea și modernizarea sistemului național de prevenire și combatere a terorismului, în pas cu tendințele fenomenului terorist pe plan mondial.”, a transmis cunoscutul general brg. (r) Aurel I. Rogojan.

Unitatea Specială de Luptă Antiteroristă, asemenea Unității speciale pentru monitorizarea și contracararea agenților străini din țările Pactului de la Varșovia - UM 0110 „Anti-KGB” -, unică în spațiul sovietic, a fost una dintre unitățile de elită ale Departamentului Securității Statului. Curiozitatea, după cum amintește și istoricul american Larry Watts în lucrările sale, este că USLA a fost constituită cu sprijin și consultanță din Germania Federală (RFG), care a pus la dispoziție mijloace de luptă, inclusiv armament, ceea ce s-a considerat a fi cu totul extraordinar pentru acea perioadă.

Înființarea unității antiteroriste a fost urgentată de un atentat întâmplat la 19 noiembrie 1977 la Ambasada Egiptului din București, când studenți palestinieni au ocupat sediul ambasadei. Astfel, la 15 decembrie 1977, s-a înființat Unitatea Specială de Luptă Antiteroristă – USLA, creată după modelul structurii germane GSG-9 (Granzchutzgruppe), care a devenit operațională în câteva luni.

Spre deosebire de unii dintre colegii săi generalul Ion Ștefănuț afirma că cele două proiecte de lege de tip Big Brother cerute insistent de unii reprezentanți ai SRI pot ajuta, însă ele pot conține și „un sâmbure, chiar ascuns, al unor viitoare abuzuri”. Să nu ne amăgim, profesional, cu ele, spunea generalul. El a declarat că personal nu le susține și în plus, după cum spunea fostul șef în cadrul SRI într-unul din rarele sale interviuri (video aici, spre final), disputa ar trebui rezolvată de Parlament. „Puterea corupe, puterea absolută corupe absolut”, a avertizat el cu acea ocazie.

Și SRI și-a exprimat regretele pe pagina de Facebook a instituției, unde se afirmă, între altele:

„General-maior Ion Ștefănuț era o personalitate puternică, un spirit acut, analitic și perfecționist, atât cu echipa, cât și cu propria persoană. Nu accepta jumătăți de raționament, frânturi de adevăr sau opinii în locul relatării acute. Domnul general era maestru în arta dialogului, negociator în cadrul unor situații complicate și analist realist al unor evenimente care au schimbat fața lumii. Domnia sa a fost un interlocutor de primă mână pentru servicii de informații din întreaga lume, câștigându-și deseori parteneri valoroși din rândul unor critici acerbi.”

Din USLA au făcut parte și luptătorii antitero uciși în urma manevrelor agenților ruși instalați de Ion Iliescu la putere în decembrie 1989. În planul agentului GRU Nicolae Militaru, numit de Iliescu ministru al Apărării, era și „trecerea în revistă” a efectivelor USLA pe stadionul Ghencea, cu scopul mitralierii lor ca „teroriști”.

Citiți și MASACRAREA GRUPULUI TROSCA. Cum a fost ucis Colonelul USLA Gheorghe Trosca și decimată grupa lui ANTITERO la ordinele agenților KGB și GRU din sediul MApN. Măcelul din 23 spre 24 decembrie 1989. DOCUMENTE