ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Preotul Matei Boilă, cunoscut luptător anti-comunist, a încetat din viaţă joi. Avea 89 de ani şi a slujit biserica greco catolică timp de 38 de ani.

”Cu tristețe, dar cu nădejdea Învierii în suflete, Ierarhul, preoții, persoanele consacrate și credincioșii Eparhiei greco-catolice de Cluj-Gherla își iau rămas bun de la Pr. Matei Zaharia Boilă, Mărturisitor al credinței, îndrumător și luminător al sufletelor spre mântuire, care a fost chemat la Casa Tatălui Ceresc”, a anunțat joi un comunicat al Eparhiei greco-catolice de Cluj-Gherla.

Pr. Matei Zaharia Boilă s-a născut la 17 aprilie 1926, în Blaj, ca fiu al profesorului Zaharia Boilă și al Clarei Pop (fiica surorii lui Iuliu Maniu). A absolvit Seminarul Pedagogic din Cluj-Napoca și Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu, conform Agerpres.

Din 1945 a fost membru al Partidului Național Țărănesc Creștin Democrat și secretar al organizației Cluj a Tineretului Universitar Național Țărănesc. A fost arestat de mai multe ori și condamnat pentru activitate politică național-țărănistă. A absolvit Facultatea de Științe Juridice din Cluj, în 1951.

În 1952 a fost arestat în lotul foștilor demnitari, luptători anti-comuniști din partidele politice istorice și trimis la Canal. A petrecut zece ani de detenție în închisorile comuniste.

A îndrumat tinerele generații ca și profesor emerit de teologie și este autor al mai multor cărți, dintre care  'Îndrăzniți, eu am biruit lumea' este titlul unei colecții de meditații asupra Evangheliei.

În semn de recunoaștere a meritelor vieții sale de credință, în anul 2003 a primit, de la Fericitul Papă Ioan Paul al II-lea, titlul pontifical de Prelat Onorar, iar în decembrie 2013 i s-a decernat Distincția "Sfintei Cruci pentru Biserică și Pontif" din partea Sfântului Părinte Francisc.

Slujba de înmormântare va avea loc duminică, 30 august 2015, la ora 13,00, în Cimitirul Central din Cluj-Napoca.