ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Moarte vine, iată, și pentru oameni normali și pentru păstrătorii secretelor, la fel. „A murit Costin Georgescu” - a anunțat jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob, adăugând „Dumnezeu să-l odihnească!”

Costin Georgescu a fost al doilea șef al Serviciului Român de Informații - SRI, după Virgil Măgureanu.

ACTUALIZARE: Fostul șef al SRI era internat în stare gravă de joi la o clinică din Elveția. Potrivit surselor, cauza decesului a fost cancer generalizat.

În mai 2021, la o emisiune Realitatea Tv, Costin Georgescu îl lăuda pe Joe Biden pentru măsurile anti-„pandemie” impuse în SUA și afirma că „singură noastră "armă", a populației, împotriva unor astfel de pandemii este vaccinul. În felul acesta ne pregătim pentru alte posibile atacuri. Chiar dacă nu este un atac făcut de oameni, ci al microbilor – pentru că microbii sunt dușmanii pe care nu îi vedem, dar ii simțim. Astfel de atacuri pot fi cu forțe umane în spate sau fără forțe umane în spate", spunea fostul șef al SRI. 

Costin Georgescu s-a născut la data de 22 februarie 1942, în municipiul Craiova. A absolvit Facultatea de Construcții Hidrotehnice din cadrul Institutului de Construcții București (1967), amintește Realitatea.

După absolvirea facultății, a lucrat ca inginer, șef de șantier, șef grup de șantiere, director tehnic proiectare și director de trust de construcții. A îndeplinit apoi funcția de director de dezvoltare la Societatea "R” SA, societate din care făcea parte "România Liberă” (1992-1996).

A fost membru al PNL, șef de departament al PNL și coordonator al Departamentelor funcționale ale Convenției Democrate Române (1993-1996). În urma alegerilor din octombrie 1996, a fost ales ca deputat de Alba pe listele Convenției Democrate Române. În calitate de deputat, a îndeplinit funcția de vicepreședinte al Comisiei de apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților. El a demisionat din Parlamentul României la data de 2 iunie 1997, fiind înlocuit de Dan Coriolan Simedru.

La data de 26 mai 1997, a fost numit în funcția de director al Serviciului Român de Informații prin Hotărâre a Parlamentului României, adoptată în ședința comună a celor două camere.

Despre Costin Georgescu se mai amintește că a fost unul dintre adversarii declarați ai Legii Ticu, opunându-se deconspirării ofițerilor SRI, care au lucrat pentru Securitate.

El a demisionat din funcția de șef al SRI în decembrie 2000, după pierderea alegerilor de către CDR 2000.

La finalul mandatului său, Emil Constantinescu a afirmat că a fost învins de sistem. Sistemul era reprezentant și de cel pe care îl numise chiar el la SRI, la presiunile lui Petre Mihai Băcanu, din câte se spunea atunci.

La data de 12 ianuarie 2001, Costin Georgescu a fost acreditat în calitatea de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Cipru, o țară cunoscută drept „placă turnantă” pentru serviciile speciale, fiind rechemat în țară la data de 24 august 2004.

 
Costin Georgescu era căsătorit și lasă în urmă soția și două fete.