ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul șef al guvernului andorran Antoni Martí a murit ieri după-amiază la spitalul Nostra Senyora de Meritxell, după ce a suferit un stop cardiorespirator. Medicii au încercat să îl resusciteze pe Martí, dar nu s-a mai putut face nimic din cauza gravității atacului de cord, potrivit Diari d'Andorra. Fostul șef al executivului împlinise 60 de ani în luna iulie, transmite Segre.

Antoni Martí a fost ales șef al guvernului în aprilie 2011 ca lider al listei Demòcrates per Andorra și a fost reales în 2015. El a deținut funcția până la alegerile din 2019, când a fost înlocuit de Xavier Espot, actualul șef al executivului, în calitate de candidat.
 
Martí a ocupat funcția executivă de vârf după ce a fost consul de Escaldes și a fost anterior consilier general și președinte al grupului parlamentar liberal.
 
În timpul anilor în care a fost în funcție, au fost puse bazele acordului de asociere cu UE, care este în curs de negociere.
 
Martí se îndepărtase de prima linie politică și își reluase activitatea de arhitect. El s-a alăturat delegației andorrane care negocia acordul de asociere cu UE în calitate de observator.
 
Transferul lui Martí a stârnit numeroase reacții. Guvernul a fost de acord să decreteze două zile de doliu pentru moartea lui Martí.