ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Traducătoarea Micaela Ghițescu a murit în noaptea de duminică spre luni, a anunțat conducerea revistei „Memoria - revista gândirii arestate'', informează Agerpres.

„Conducerea revistei 'Memoria - revista gândirii arestate' împreună cu Consiliul Consultativ al revistei anunță cu profundă durere trecerea la Domnul în noaptea de 12/13 mai a Micaelei Ghițescu, directorul revistei în ultimii 16 ani. (...) Dispariția Micaelei Ghițescu dintre noi lasă un gol greu de înlocuit, dar promisiunea pe care o facem ei și directorului fondator al revistei - Banu Rădulescu - este că nu vom lăsa revista să moară, că prin ea vor continua amândoi să trăiască în inimile noastre și ale multor români. Dumnezeu să o odihnească în pace și liniște", se menționează într-o postare de pe site-ul Fundației Culturale Memoria.

Potrivit sursei citate, Micaela Ghițescu a fost o distinsă traducătoare din limbile portugheză, spaniolă, franceză, germană și engleză, pentru care a fost răsplătită cu numeroase premii și distincții - titlul de Mare Ofițer al Ordinului Infante Don Henrique fiindu-i acordat chiar la București de președintele Portugaliei în 2015.

„Ființă delicată, dar dârză și curajoasă, Micaela Ghițescu a suportat vicisitudinile vieții cu demnitate și fără ranchiună. În studenție a fost arestată în cadrul celebrului 'lot francez', format din foste eleve și profesoare de la Liceul Francez, și a suferit o condamnare politică de 3 ani. Beneficiind de amnistia din 1955, cu greu și-a reluat studiile universitare, devenind licențiată în Filologie a Universității din București", precizează sursa citată.