ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


L-am cunoscut pe Părintele Sorin Paul Grecu în flamboiantul an 1990. Era ca focul viu! El este omul care cu puterea exemplului său și numai cu o sfântă cruce de binecuvântare în mână a reușit demolarea statuii criminalului bolșevic sifilitic Vladimir Ilici Lenin din Piața Scânteii, actuala Piață a Presei „Libere”. Ulterior a fost alături de noi, în Piața Universității, până în ultima ei clipă, pe 13 iunie 1990, când au venit minerii lui Ion Iliescu.

Părintele Sorin Grecu dăduse tonul demolării ororii bolșevice printr-o grevă a foamei totale (fără mâncare și fără băutură, nici măcar apă) declanșată pe 1 martie, la baza soclului statuii.

 

Operațiunea de demolare propriu-zisă a început pe 3 martie 1990, când un anticomunist convins, Gigi Gavrilescu, supranumit Gigi Macaragiu’ (foto), s-a alăturat mișcării Părintelui și, fără nici un sprijin din partea autorităților, dar în ovațiile generale ale mulțimii, pe 5 martie 1990, a reușit să-l smulgă spanzurat pe Lenin și să-l elimine pe veci din istoria Bucureștilor.

 

Fotograful Dinu Lazar ne-a oferit o serie de imagini spectaculoase de atunci, din care republicăm câteva aici, cu mulțumiri. Prezentăm mai sus, în deschidere, și filmul momentului - un crâmpei video extraordinar, care ar trebui să stea transcris în manualele de istorie ale României și să fie prezentat an de an pe 5 martie, pe posturile național, dacă am avea o țară liberă.

Părintele a mai venit la București în 2016, pentru a participa la inaugurarea Monumentului Aripi al sculptorului Mihai Buculei, fiu de fost deținut politic, ridicat după ani și ani de chinuri pe locul blestematului criminal sovietic, monument care conține și plăci de marmură roșie din fostul ansamblu comunist, plăci care fuseseră luate anterior de la un monument al Regelui Ferdinand...

 

Părintele Sorin Grecu și-ar fi dorit ca pe locul statuii lui Lenin să se înalțe o Sfântă Cruce, mărturisește în filmarea de mai sus, din 3 martie 1990, „așa cum - spune el - și o pasăre face semnul crucii atunci când își deschide aripile ei”. Și Aripi au fost, Trei, în numele Sfintei Treimi, potrivit autorului.

Dar Aripile sunt și azi vitregite de placa pregătită de AFDPR, pe care se aflau versurile Poetului Închisorilor, Radu Gyr: "Înfrânt nu ești atunci când sângeri, nici ochii când în lacrimi ți-s. Adevăratele înfrângeri, sunt renunțările la vis.” Între timp, venerabilul președinte al AFDPR, dl. Octav Bjoza, dublu vaccinat covid, a suferit în oglindă și două AVC-uri. Ne rugăm pentru sănătatea lui! Și poate nu renunțăm totuși la visul de a pune placa la locul ei.

Eu n-am fost atunci la ghiveciul festivist din Piața Presei, așa că ultima oară l-am întâlnit pe Părintele Sorin Grecu în 2013, la înmormântarea Părintelui Justin Pârvu, care, din câte mi-a mărturisit, îl sprijinise pentru parohia sa din Londra, unde se refugiase după 1992 după ce a văzut reinstalarea comunismului în România, și unde a reușit să întemeieze o biserică pentru români, cu hramul Sfântului Apostol Pavel și al Tuturor Sfinților Români. Părintele Justin îi dăruise, de asemenea, sfinte moaște ale mărturisitorilor din temnițele comuniste, ca să-l ajute în lucrarea lui duhovnicească.

Îi era recunoscător până la lacrimi Părintelui Justin, din câte îmi aduc aminte. Voi căuta filmarea de atunci, pentru cititorii ActiveNews și memoria vrednicului și energicului Părinte. Săvârșit chiar de Botezul Domnului, zi mare pentru creștinătatea noastră ortodoxă, zi de lumină, Părintele Sorin Grecu a fost un mare patriot care își va continua de-acum misiunea pentru neamul românesc, cu și mai multă râvnă, din Ceruri, alături de sfinții săi învățători mărturisitori, Părintele Gheorghe Calciu și Părintele Justin, și de toți Sfinții Români pe care i-a slujit cu desăvârșită evlavie.

„Pentru mine, numele Părintelui Calciu oglindește curajul mărturisitor. El și-a pus viața pentru credință. Dumnezeu va rândui să fie canonizat.”, spunea, cu credință, Părintele-luptător Sorin Paul Grecu (iată-i împreună în fotografia istorică de mai jos, la Biserica Colței, în aprilie 1990, la venirea Părintelui Calciu în Piața Universității).

Dumnezeu să-l odihnească în pace! Veșnica lui pomenire! Veșnica lor pomenire!

Părintele Sorin Paul Grecu, s-a născut în orașul Câmpulung Muscel, județul Argeș, în 27 iunie 1959. Absolvent al Seminarului Teologic din București promoția 1974-1979 (Promoția Părintelui Gheorghe Calciu Dumitreasa) și al Institutului Teologic de Grad Universitar din București, promoția 1980-1984 (Promoția Părintelui Constantin Galeriu). Căsătorit în iunie 1981 și hirotonit Preot la 26 Iulie 1981, activează ca preot în Parohia Peretu 3, județul Teleorman și în Parohiile Sfantul Ilie și Sfanta Cruce din Rosiori de Vede până în mai 1992. Din 1992, s-a stabilit în Anglia unde continua slujirea ca preot.

El se va întoarce la Peretu, unde va avea loc înmormântarea, potrivit unui anunț al Parohiei sale din Londra:

„Dragi enoriași și prieteni ai parohiei noastre, ucenici iubiți ai Părintelui;

Vă anunțăm cu durere că Părintele nostru iubit a fost chemat la cea mai înaltă slujire.

Slujirea în Ceruri alaturi de Cel Caruia i'a slujit pe Pământ și către care ne îndruma mereu să ridicam ochii și să-L privim.

Am pierdut un Tată, un Duhovnic, un Prieten dar am câștigat un mijlocitor neobosit înaintea Sfintei Treimi.

Nu va uita pe niciunul în parte din toți cei care ați stat sub epitrahilul sfinției sale, ba chiar rugaciunile lui vor fi mai bine auzite iar la plecarea fiecăruia dintre noi, tot el ca duhovnic va mijloci la Domnul pentru noi.

Să îl purtam în inimi și să îl pomenim mereu! El este cu Viii în Biserica Triumfătoare alături de mentorul său,

Părintele Gheorghe Calciu, pe care l'a urmat în multe și cu mărturisitorii neamului pe care i'a iubit și pomenit mereu.

Părintele era nascut la 27 iunie 1959 in Muscel Campulung.

A plecat la cele veșnice în ziua Botezului Domnului la orele 21:58 ora Angliei.

Va fi înhumat în comuna Peretu, Teleorman, lângă biserica pe care a ctitorit'o la începutul chemarii sale ca preot, Biserica pe care cu drag o numea prima mea Mireasă.”

Dumnezeu să-l ierte!

Imagini din Piața Universității 1990 în Foto Galeria de mai jos:

Fenomenul Piața Universității 1990 și Mineriada din Iunie 1990

Vezi galeria Fenomenul Piața Universității 1990 și Mineriada din Iunie 1990