ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul României a modificat, miercuri, prin ordonanță de urgență, Legea 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, astfel încât să poată adopta în regim derogatoriu de la termenele prevăzute proiecte normative, indiferent de rangul lor - hotărâri, ordonanțe de urgență, proiecte de lege, având în vedere starea conflictuală de la granițele României, a informat, miercuri, secretarul general Marian Neacșu. Motivul invocat de guvernanți pentru ocolirea procedurilor obișnuite este evitarea unei grave atingeri aduse interesului public. Cu alte cuvinte, noua dictatură militară, ca și deja perimata dictatură Covid, își justifică abuzurile în numele sănătății interesului public.

„În ședința de Guvern a fost adoptată, la inițiativa secretarului general al Guvernului, ordonanța de urgență pentru modificarea articolului 7, alineatul 13 din Legea 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică. Respectiva modificare vizează, de fapt, o coordonare mai clară și mai eficientă din perspectiva situației excepționale pe care o trăim astăzi, care impune și care și până acum impunea un regim derogatoriu de la termenele prevăzute la alineatul 2, (...) cele 30 de zile, de care știți cu toții, în așa fel încât, în situații bine determinate, generate, evident, de starea conflictuală de la granițele României, să ne permită adoptarea de proiecte normative, indiferent de rangul lor, plecând de la hotărâri de guvern, ordonanțe de urgență sau proiecte de lege, în așa fel încât să putem pune în acord foarte repede situația de fapt cu necesitățile pe care aceasta o impune”, a declarat Neacșu, într-o conferință de presă, la Palatul Victoria, citat de Știri pe Surse. Secretarul general a mai spus că textul exista în lege, dar era altfel formulat.

Alineatul 2 al articolului 7 al Legii 52/2003 prevede că „anunțul referitor la elaborarea unui proiect de act normativ va fi adus la cunoștința publicului, (...) cu cel puțin 30 de zile lucrătoare înainte de supunerea spre avizare de către autoritățile publice”, iar alineatul 7 - „În cazul reglementării unei situații care, din cauza circumstanțelor sale excepționale, impune adoptarea de soluții imediate, în vederea evitării unei grave atingeri aduse interesului public, proiectele de acte normative se supun adoptării în procedura de urgență prevăzută de reglementările în vigoare”.
 
Se pune întrebarea, dacă în ultimii 2 ani și mai bine, Guvernul s-a obișnuit să conducă țara de unul singur și fără nici un mecanism de frânare democratică a unor decizii posibil dictatoriale, ce rost va mai avea Parlamentul României, puterea Judecătorească și chiar iluzia organizării de alegeri? Având în vedere că mereu același grup restrâns și nevotat de nimeni ține frâiele puterii, le mână cu obstinație în direcția prestabilită și s-a învățat să nu mai țină cont de voința electoratului, a opoziției și nici măcar de deciziile celorlalte puteri din stat. Rămâne de văzut dacă și cum o asemenea ordonanță de urgență va merge spre promulgare fără a fi atacată.