ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După ce Parisul și Bruxelles-ul au căzut în mâinile agricultorilor, urmează o altă mare capitală europeană să fie luată cu asalt de fermierii nemulțumiți. 

Zeci de agricultori din Italia au început luni să se adune, la volanul tractoarelor, la porțile Romei, pentru a-și prezenta revendicările guvernului, au constatat jurnaliștii AFP, potrivit Realitatea.
 
 

"Am venit pentru a-l întâlni pe ministrul agriculturii și a-i cere lansarea unei mese rotunde permanente", a explicat Andrea Papa, cofondator al mișcării Riscatto agricolo (Salvarea agricolă), care a trimis la Roma câteva zeci de tractoare din Toscana (centru-nord).

Intenția lor este de a rămâne în capitala Italiei întreaga săptămână, unde vineri sunt așteptate la un protest între 1500 și 2000 de tractoare.

Și la Torino, în nordul Italiei, circa 200 de tractoare s-au adunat la periferie cu intenția de a rămâne întreaga săptămână.

Agricultorii italieni, care manifestează de câteva zile, cer mai ales o remunerare mai bună, eliminarea taxelor pe carburant, creșterea prețului la lapte, dar și reducerea exigențelor ecologice. Protestul lor vizează de asemenea importurile ieftine.

Din Japonia, unde se află într-o vizită oficială, șefa guvernului, Giorgia Meloni, a explicat nemulțumirea agricultorilor printr-o "interpretare ideologică a tranziției ecologice", care potrivit ei ar consta în "apărarea mediului în detrimentul fermierilor".

Meloni (extremă dreapta) și guvernul său reproșează cu regularitate Bruxellesului că au impus în numele tranziției ecologice norme contrare intereselor industriale și agricole ale Italiei.

Un reprezentant al agricultorilor va da glas nemulțumirilor acestora chiar de pe scena festivalului de la Sanremo, după ce a acceptat invitația în acest sens a gazdei și organizatorului acestuia, Amadeus, a consemnat ANSA. "Un reprezentant al nostru va urca pe scenă la Sanremo", a declarat Danilo Calvani, liderul Comitetului fermierilor trădați, menționând că se află în contact cu organizatorii festivalului pentru stabilirea detaliilor.

Într-o conferință de presă înaintea festivalului, prezentatorul-vedetă italian a asigurat că în opinia sa "protestul tractoriștilor este absolut corect, sacrosanct, pentru dreptul de a lucra și de a-și apăra locurile de muncă".

Italia este a treia putere agricolă din UE, după Franța și Germania, cu o producție de 71,5 miliarde de euro în 2022, potrivit Comisiei Europene.