ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Azi-noapte a trecut la Domnul fostul deținut politic George (Gogu) Cușa, în vârstă de 97 de ani, membru senior de onoare al Ligii Studenților, ultimul supraviețuitor al Fenomenului Pitești.

Gogu Cușa s-a născut în data de 22 februarie 1926 în localitatea Bazargic, în sudul Dobrogei, provenind dintr-o familie de români macedoneni, părinții săi Ion și Ecaterina venind în țară odată cu primul val de aromâni în 1925. A urmat școala primară din satul Caraci, după care s-a înscris la liceul din Bazargic. Cedarea Sudului Dobrogei către Bulgaria în septembrie 1940 a determinat exodul familiei sale, care s-a stabilit în Constanța, unde a absolvit liceul Mircea cel Bătrân.

După terminarea liceului, George Cușa s-a înscris concomitent la Facultatea de Filosofie a Universității din București și la Facultatea de Medicină Veterinară. Însă nu avea să se bucure mult de studenție, întrucât pe 21 septembrie 1948 a fost ridicat de la Căminul Matei Voievod, la doar 22 de ani, pentru activitatea sa anticomunistă în rândul studențimii bucureștene din acei ani, care se opunea instaurării regimului comunist în România.

„Nu m-au lăsat să termin ce aveam de spus, că au tăbărât pe mine și m-am trezit abia a doua zi. M-au bătut cu bastoane, scânduri și tot ce mai aveau pe-acolo. Am fost bătut groaznic. Am întrebat apoi un coleg ce s-a întâmplat cu mine, în acele zile din martie 1950, pentru că nu înțelegeam ce se întâmplă. Cumplit era că erai bătut de colegi care avuseseră același crez cu tine.”

A fost condamnat la 25 de ani de închisoare și a trecut, timp de 12 ani, prin Jilava, Pitești, Gherla și Aiud. A fost una dintre victimele torturilor lui Eugen Țurcanu la Închisoarea Pitești, în 1950, în plină desfășurare a Fenomenului Reeducării, fiind până astăzi printre ultimii supraviețuitori. Mama lui venise cu mari greutăți să-l caute la închisoare, accesul ei fiind restricționat de către autorități. La desființarea „experimentului” Pitești, va fi transferat alături de alți colegi la Gherla, unde avea să devină coleg de celulă cu Petre Țuțea, dar și cu pr. Sofian Boghiu.

„Nu te dureau durerile pe care le suportai cum te durea suferința celuilalt, a colegului tău. Când îl vedeai pe celălalt că suferă, aveai impresia că e cineva care face parte din structura ta proprie.”

Eliberat în 1953, va primi domiciliu obligatoriu doi ani și va fi din nou rearestat în anul 1958 pentru că, cu 11 ani în urmă, a susținut financiar cu banii din colinde, în 1947, pe soțiile și văduvele unor deținuți politici și luptători anticomuniști. Este închis pentru aproape 7 ani, lăsând acasă primul copil care avea atunci doar 11 luni. Familia lui a avut enorm de suferit. Din cauza unei injecții administrate greșit, fetița lui a murit la vârsta de patru ani și jumătate, când George Cușa era încă în detenție. A aflat prin ce a trecut familia sa abia după eliberare. A fost eliberat în 1964, asemenea majorității deținuților politici. După a fost contabil, apoi economist, însă nu a putut să își continue studiile superioare pentru a deveni profesor, așa cum și-a dorit, Securitatea punându-i numeroase piedici în acest sens. Soția l-a așteptat în toată perioada de detenție și au avut împreună doi copii. A fost urmărit constant de Securitate până la căderea regimului comunist.

După evenimentele din 1989, el a devenit unul dintre cei mai vocali martori ai odiosului experiment de la Închisoarea Pitești, participând cu regularitate la aproape toate manifestațiile care au fost dedicate memoriei deținuților politici și luptătorilor anticomuniști. Noi l-am cunoscut în urmă cu aproape 10 ani, devenind foarte apropiat organizației noastre și în urmă cu 5 ani membru senior de onoare al Ligii Studenților. Nea’ Gogu a povestit despre suferințele și lupta generației sale zecilor de tineri cu care i-am făcut cunoștință, fie Curtea Brâncovenească, fie la el acasă, ajungând să fie pentru noi atât un bunic blând, jovial și sfătos, cât mai ales un povățuitor moral pentru generația noastră, prin exemplul său de demnitate și credință, îndemnându-ne să nu stăm niciodată cu spatele la istorie!

Astăzi el se alătură colegilor săi de suferință, acolo unde nu este nici durere, nici întristare, nici suspin. Dumnezeu să te primească de-a Dreapta Sa, Gogule! Îți mulțumim!

Liga Studenților Iași

Trupul neînsuflețit al lui George Cușa este depus de azi, luni 8 mai, la Casa Mortuară de la Cimitirul Municipal Constanța, unde va avea loc citirea stâlpilor la ora 19.00. Slujba de înmormântării va începe marți, 9 mai, la ora 11.00, după care cortegiul va pleca spre Biserica „Adormirea Maicii Domnului II” („Biserica Albă”), din Bulevardul Tomis. nr. 230 (zona Dacia).