ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Coordonatorul CNCAV, Valeriu Gheorghță, a declarat, luni seara, pentru Digi24, că posibilitatea angajatului de a se testa la locul de muncă ar trebui exclusă din certificatul verde, pentru că „nu modifică cu nimic starea de receptivitate a persoanei” care recurge la această variantă, scrie Digi24.

„În baza certificatului verde, noi atestăm trei condiții, fie că sunt vaccinat, fie că am trecut prin boală în ultimele șase luni, fie că mi-am făcut un test și sunt negativ. În aceste trei condiții, riscul de infectare este mult diminuat.

Aici intră in discuție accesul persoanelor care se testează, sunt negative, dar nu au niciun fel de protecție. De fiecare dată când ne uităm la participarea la o activitate ne uităm la posibilitatea ca o persoană să se infecteze și la posibilitatea să transmită mai departe virusul.

Persoana care este testată și nu este altfel protejată este în continuare la risc. Germania a luat decizia de a scoate din certificatul digital această posibilitate a testării și au rămas celelalte două variante: fie ești vaccinat, fie ai istoric de trecere prin boală. Doar aceste persoane au posibilitatea să participe la activități neesențiale.

Certificatul verde ar trebui să funcționeze pe baza vaccinării, pe baza trecerii prin boală în primele șase luni și este o discuție referitoare la testare. (...) În anumite situații putem opta să menținem această variantă, dar trebuie să înțelegem că până la urmă doar testarea nu modifică cu nimic starea de receptivitate a persoanei respective, adică persoana respectivă în continuare este la risc să se infecteze și este la risc să facă o formă gravă, mai ales dacă are alte afecțiuni asociate.

Or, obiectivul nostru, cel puțin pentru corpul medical, pentru sistemul medical este să avem personal medical care să fie bine protejat, care să nu fie expus riscului de boală suplimentar față de cât este în contactul cu pacienții zi de zi și în felul acesta să prevenim absenteismul, să prevenim pierderea de vieți omenești în rândul corpului medical, pentru că altfel nu putem să avem o capacitate de răspuns la pandemie, o capacitate de a oferi servicii medicale cât se poate de bune. Deci obiectivul este acela de a avea un personal medico-sanitar integru și cât se poate de bine securizat din punctul de vedere al riscului de boală”, a declarat Valeriu Gheorghiță.