ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un proiect de lege inițiat de cunoscutul patriot și scriitor Laurian Stănchescu propune instituirea anului 2021 ca „Anul Tudor Vladimirescu” și declararea lui Tudor Vladimirescu și a Ecaterinei Teodoroiu drept eroi ai națiunii, transmite Basilica.ro. În 2021 se împlinesc două secole de la revoluția celui care chema românii la luptă spunând: „Bun este Dumnezeu și, ca să ne asemănăm Lui, trebuie să facem bine! Iar acesta nu se face până nu să strică răul.” ActiveNews susține proiectul inimosului poet, prezentat și de presa Patriarhiei!

Revoluția din 1821, condusă de Tudor Vladimirescu, a marcat începutul procesului de renaștere națională în Țările Române.

Legea a fost adoptată tacit de Senat. Dacă este aprobată de Camera Deputaților, zilele celor doi eroi ar putea fi marcate în 23 ianuarie și 22 august.

Cine sunt eroii

În 22 august 1917, sublocotenentul Ecaterina Teodoroiu, prima femeie ofițer din armata română care și-a sacrificat viața pe câmpul de luptă, a căzut eroic în luptele de la Mărășești. În acel moment, ea se afla în fruntea plutonului pe care-l conducea.

În 23 ianuarie 1821, Tudor Vladimirescu făcea Proclamația de la Padeș, prin care chema românii la luptă de emancipare de sub dominația otomană, spunând:

„Dacă răul nu este primit lui Dumnezeu, stricătorii făcătorilor de rău bun lucru fac înaintea lui Dumnezeu! Că bun este Dumnezeu și, ca să ne asemănăm Lui, trebuie să facem bine! Iar acesta nu se face până nu să strică răul. Până nu vine iarna, primăvară nu se face! (…)

Veniți dar, fraților, cu toții, cu rău să pierdem pe cei răi, ca să ne fie nouă bine! Și să se aleagă din căpeteniile noastre cei care pot să fie buni. Aceia sunt ai noștri și cu noi dimpreună vor lucra binele, ca să le fie și lor bine, precum ne sunt făgăduiți!”

Ideea lui Laurian Stănchescu și un poem închinat marelui erou român

Poetul Laurian Stănchescu, inițiatorul proiectului de lege prin care Avram Iancu a fost declarat „Erou al națiunii române”, bifeaza o noua reusita! A înregistrat și oficializat la Registratura Generală a Camerei Deputaților. Număr de înregistrare 3b-3/a/31020/2020 un nou proiect, de data acesta pentru eroii Tudor Vladimirescu si Ecaterina Teodoroiu. 

De asemenea, atât Mihai Viteazul, primul conducător al tuturor celor trei țări care formează România de astăzi, cât și Vasile Nicula, Ion Oargă, și Gheorghe Crișan, cunoscuți popular sub numele Horea, Cloșca și Crișan, a căror revoltă a reprezentat dorința și lupta tuturor românilor pentru dezrobire și emancipare, sunt recunoscuți pentru faptele lor și în fața Legii, nu doar în conștiința națională, tot datorita scriitorului Laurian Stanchescu.

"Memorandum civic

Tudor Vladimirescu și Ecaterina Teodoroiu, Martiri și Eroi ai Națiunii Române...!

Istoria unei națiuni rămâne în memoria generațiilor prin Legi votate în foruri înalte , apoi semnate și promulgate de întâiul conducător...! Gorjul și istoria României au fost sanctificate prin jertfa deplină, absolută... a "Domnului Tudor" și a "Eroinei" Ecaterina Teodoroiu, și-au închinat patriei viața prea tânără și nobilă, Idealul de țară și iubirea de neam... au fost rugul pe care au ars și de pe care s-au înălțat ca soli celești ai durerilor noastre... spre Dumnezeu!

Înfrângerea sau victoria unei națiuni, dispariția din istoria lumii sau constelarea unei națiuni în Panteonul valorilor universale... se află în virtuțile sau mediocritatea unei singure generații... când o singură verigă își pierde identitatea... începe decăderea și prăbușirea în afara istoriei și a culturii lumii... a respectivei națiuni... Este cel mai negru neant în care au dispărut pe vecie multe popoare din antichitate pănă astăzi...!

Să ne onorăm martirii și eroii, să aureolăm memoria lor postumă, cândva și noi vom fi străbunii generațiilor viitoare, să fim pilde și precepte biblice, așa vom strălumina identitar și peren...!

Doamnelor și domnilor parlamentari, sanctificați sângele celor doi martiri și eroi, au făcut mai mult pentru noi decât vom putea face noi pentru jertfa lor de sânge și de viață...!", a transmis Laurian Stănchescu, scriitor, jurnalist, istoric literar, citat de Pagina Olteniei.

Domnul Tudor!
 
din moarte-n moarte trece tudor
cum trece oltul veacurile toate
și nu-s atâtea morți și nici vecii
pe domnul tudor să-l îngroape
sufletul îi este greu ca unui viu
fulgerul nu l-ar fi despicat mai tare
din moarte-n moarte trece tudor
și niciodată-n ea nu moare
când l-au tăiat crescu din el un busuioc
cum crește Dumnezeu în omul sfânt
de viu străbate domnul tudor moartea
și n-o să aibă maluri la mormânt
din moarte-n moarte trece tudor
cum trece oltul veacurile toate
și nu-s atâtea morți și nici vecii
pe domnul tudor să-l îngroape
 
Laurian Stănchescu
 
Fonduri pentru monumente

Între timp, instituțiile culturale din Târgu Jiu caută fonduri pentru restaurarea mai multor monumente, printre care și statuile celor doi eroi.

„Monumentele sunt adevărate simboluri ale acestui oraș", a declarat Doru Strâmbulescu, directorul Centrului de Cercetare și Documentare „Constantin Brâncuși”.

Postamentul statuii Ecaterinei Teodoroiu riscă să se prăbușească, iar statuia lui Tudor Vladimirescu este cea mai veche și mai frumoasă din oraș.

O expoziție dedicată împlinirii a 200 de ani de la Revoluția lui Tudor Vladimirescu va fi vernisată miercuri la Palatul Suțu din Capitală. Poate fi vizitată până în data de 27 iunie 2021.

Tematica expoziției, anunță organizatorii, se axează pe personalitatea lui Tudor Vladimirescu, contextul mișcării din 1821 și transformarea sa într-un erou național, începând cu a doua jumătate a secolului XIX.


Tudor Vladimirescu a fost un om profund credincios, care a acumulat o cultură foarte vastă pentru vremea aceea, marcată, în primul rând, de valorile promovate de Biserică și de Evanghelia Mântuitorului Iisus Hristos.

– Episcopul vicar Patriarhal Varlaam Ploieșteanul

Exponatele accentuează contextul istoric al mișcării și al personalității domnului Țării Românești, al rolului său în administrația regimului fanariot, informează Basilica.ro.

„Utilizând obiecte provenind din mai multe colecții ale MMB, proiectul expozițional își propune să evidențieze diversitatea patrimoniului Muzeului Municipiului București și să aducă o perspectivă nouă asupra subiectului Revoluției de la 1821, având ca punct central personalitatea lui Tudor Vladimirescu” se menționează pe site-ul instituției.

Expoziția este realizată în colaborare cu Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul Național Belgrad și Muzeul Național de Istorie din Atena.