ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE: Plenul reunit al Senatului și Camerei Deputaților a aprobat, miercuri, bugetul de stat pentru anul 2024 cu 294 de voturi „pentru” și 84 de voturi „împotrivă”.

Marți, comisiile reunite de buget-finanțe au dat raport favorabil celor două proiecte, iar în plen au avut loc dezbaterile generale.

Guvernul a aprobat, pe data de 15 decembrie, proiectele de lege privind bugetul pentru 2024.

Anul viitor, bugetul României va fi axat pe investiții în valoare de circa 7% din PIB, precum și pe o creștere economică de 3,4%, în timp ce deficitul bugetar este estimat la 5% din PIB, arată proiectul. 
 
Un parlamentar USR, Sevastian Cernic, a anunțat că îi va face plângere lui Daniel Ghiță pentru „agresiuni”: „Domnul deputat Daniel Ghiță și-a permis aici, pe hol, să mă agreseze fizic, nu înțeleg care a fost motivul, fără să-l fi provocat. A ales să mă tragă de ureche, e un semnal prost din partea Parlamentului”...
 
ȘTIREA INIȚIALĂ: Dezbaterea pentru bugetul de anul viitor a început cu un protest în plenul Parlamentului. Parlamentarii AUR, care anunțaseră marți seară că își asumă să blocheze tribuna Parlamentului dacă majoritatea PSD-PNL nu majorează salariile profesorilor cu 40%, au protestat în debutul ședinței de miercuri după care liderul partidului, George Simion, a anunțat că au decis să ia loc în bănci, notează Realitatea.

Deputatul George Simion, președintele AUR, i-a cerut miercuri președintelui de ședință al plenului reunit al Parlamentului ca liderii de grup parlamentar să respecte timpii alocați pentru citirea amendamentelor.

„Avem depuse 8.317 amendamente și avem nevoie ca toți liderii de grup să-și asume un angajament că se va respecta și cronometrul și fiecare dintre aceste amendamente va fi citit. Atât cerem, un lucru simplu legat de procedură parlamentară, nu un minut pe articol", a precizat George Simion.

„Sper să purtăm o discuție civilizată astăzi. Atât timp cât dumneavoastră nu respectați promisiunile pe care le-ați făcut profesorilor și altor categorii sociale, avem datoria să încercăm prin orice mijloc să luptăm pentru respectarea acelor promisiuni. Dacă dumneavoastră credeți că așa este normal și credeți că o să aveți niște mielușei cărora să le dați 400.000 de lei - 500.000 de lei și o să le închideți gura, nu funcționează așa", a susținut Simion.

În total, s-au depus 20.432 de amendamente la bugetul de stat pe 2024, din care 962 de amendamente sunt admise și 19.470 respinse în Comisiile de buget-finanțe, se arată într-un document prezentat de liderul AUR George Simion.

Marți, comisiile reunite de buget-finanțe au dat raport favorabil celor două proiecte, iar în plen au avut loc dezbaterile generale.
  
În cadrul dezbaterii a izbucnit un scandal între George Simion și senatoarea Diana Șoșoacă, pusă pe show, pe care liderul AUR a acuzat-o că face jocul PSD.