ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele american Joe Biden și omologul său rus, Vladimir Putin, poartă miercuri discuții tête-à-tête timp de mai multe ore în Elveția, la un summit de la care se speră deblocarea relațiilor mutuale, aflate la un minim istoric. Cei doi lideri mondiali s-au întâlnit într-un conac elvețian (Villa la Grange) de pe malul lacului, iar schimbul de idei a avut loc într-o sală cu bibliotecă. Biden l-a catalogat drept o discuție între „două mari puteri” și a spus că este „întotdeauna mai bine să ne întâlnim față în față”. Putin, la rândul său, a declarat că se așteaptă ca aceste convorbiri să fie „productive”, relevă apnews.com.

Ziariștii americani reclamă că au fost dați afară cu brutalitate de gărzile lui Putin (foto sus).

Reporterii și producătorii americani au fost împinși agresiv afară de agenții de securitate ruși, la începutul întâlnirii foarte așteptate de la Geneva dintre președintele american și cel rus, refuzându-se accesul deplin al presei la ceea ce se aștepta să fie o scurtă conferință de presă înainte de summitul de câteva ore, titrează Fox News

Deși nici una dintre părți nu are așteptări prea mari de la întâlnirea de miercuri, Biden a declarat anterior că este un pas important dacă Statele Unite și Rusia vor reuși în cele din urmă să ajungă la „stabilitate și predictibilitate” în relația lor, un obiectiv aparent modest din partea președintelui american față de un lider mondial pe care îl consideră adversar al intereselor SUA.

„Ar trebui să convenim unde este în interesul nostru reciproc și al lumii să cooperăm, apoi să vedem dacă putem s-o facem", a declarat Biden reporterilor la începutul săptămânii. „Iar în domeniile în care nu suntem de acord, să clarificăm care sunt liniile roșii”.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat miercuri pentru The Associated Press că nu este așteptat nici un progres, deoarece „situația este prea dificilă în relațiile ruso-americane”. Cu toate astea, „faptul că cei doi președinți au fost de acord să se întâlnească și să înceapă în sfârșit să vorbească deschis despre probleme este deja o realizare”.
 
Biden și Putin au avut mai întâi o întâlnire relativ privată la care s-au alăturat secretarul de stat american Antony Blinken și ministrul rus de externe Serghei Lavrov. Fiecare parte are câte un translator. Întâlnirea se va extinde apoi pentru a include cinci consilieri de rang înalt de fiecare parte.
 
ACTUALIZARE 17:50 Președintele Joe Biden și președintele rus Vladimir Putin au încheiat miercuri la Geneva prima rundă de discuții la nivel înalt și se pregătesc de prima dintre cele două reuniuni extinse, relevă apnews.com

Din partea SUA, întâlnirile mai ample sunt programate să-i includă pe Blinken, pe consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan, pe subsecretarul de stat pentru afaceri politice Victoria Nuland, pe ambasadorul SUA în Rusia, John Sullivan, și pe experții în Rusia ai Consiliului Național de Securitate Eric Green și Stergos Kaloudis.

Din delegația rusă vor face parte Lavrov, consilierul lui Putin pentru afaceri externe Iuri Ușakov, adjunctul lui Lavrov, Serghei Ryabkov, șeful Statului Major General al armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov, ambasadorul rus la Washington, Anatoli Antonov, precum și trimișii Kremlinului pentru Ucraina și Siria și purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov.

În total, se preconizează că summitul va dura între patru și cinci ore, înainte ca fiecare lider să țină, separat, câte o conferință de presă. Casa Albă nu a dorit o conferință de presă comună, pentru a nu arăta o apropiere prea mare față de Putin într-un moment în care Biden îi îndeamnă pe aliații europeni să facă presiuni asupra Rusiei pentru a o determina să renunțe la nenumăratele provocări.

Casa Albă a păstrat speranța de a găsi mici zone de acord.

Nu au fost luate angajamente, dar, potrivit oficialului de rang înalt al administrației, există speranța că ambele părți își vor întoarce ambasadorii la posturi după întâlnire. Ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, a fost rechemat de la Washington în urmă cu aproximativ trei luni, după ce Biden l-a făcut pe Putin „ucigaș”; pe de altă parte, ambasadorul SUA în Rusia, John Sullivan, a părăsit Moscova în urmă cu aproape două luni, după ce Rusia i-a sugerat să se întoarcă la Washington pentru consultări.

Oficialii administrației Biden spun că s-ar putea ajunge la un consens în ceea ce privește controlul armelor. Grupurile internaționale de control al armelor fac presiuni asupra liderilor rus și american pentru a începe un demers în vederea încheierii unor noi acorduri de control al armelor.

Echipa Biden va insista asupra preocupărilor sale privind securitatea cibernetică.

Partea rusă a declarat că întemnițarea lui Alexei Navalnîi, liderul opoziției, este o chestiune ce ține de politica internă și un caz asupra căruia Putin nu se va lansa să discute. 

Citiți și BALȘOI RESET. Reuniunea G7, cu măștile jos. De la Marea Resetare la Marea Vaccinare și circul lui Biden cu Putin  

ȘTIRE ÎN CURS DE ACTUALIZARE