ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 21:30 Liderii grevei spontane declanșate la metrou au decis să-și suspende inițiativa de protest, iar circulația va fi reluată sâmbătă. Cu toate acestea, suspendarea protestului nu presupune și încheierea lui. Negocierile dintre oamenii liderului Ion Rădoi și reprezentanții companiei și cei ai Ministerului Transporturilor vor continua în zilele următoare.
 
Astfel că, începând de sâmbătă, circulația se va relua conform programului normal. În acest caz, cel de weekend, pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică - având în vedere noile restricții, care permit circulația doar până la ora 20:00.
  
„De mâine dimineață, având în vedere că tehnic înțeleg că e nevoie de câteva ore pentru restabilirea circuitelor, se va relua circulația. Înțeleg că tehnic nu este posibil, oamenii vor ieși în această seară. Mâine dimineață, bucureștenii vor circula cu metroul”, a afirmat prefectul Capitalei, Alin Stoica, citat de EVZ.ro
 
ȘTIRE INIȚIALĂ Protestul spontan al sindicaliștilor de la Sindicatul Liber Metrou a afectat circulația trenurilor de metrou. Aceștia au blocat calea de rulare, împiedicând pornirea la timp, conform programului normal, a trenurilor de pasageri, transmite știripesurse, citând Metrorex.
 
Potrivit surselor, în dimineața zilei de 26 martie, protestatarii s-au adunat în număr de 600 în stația Piața Unirii, deplasându-se cu boxe mari, în timp ce cântau, spre metrou.
 
Sindicaliștii cer Guvernului și Ministerului Transportului să respecte legea și să ofere condițiile necesare desfășurării activității ale salariaților, anunță știripesurse.

Totul a apărut la scurt timp după declarațiile Guvernului din 25 martie, care au afectat libera circulație a oamenilor. Sindicatul Liber Din Metrou a precizat pe pagina de facebook că vor lupta pentru siguranța circulației și securitatea călătorului. 

Federația Mecanicilor de Locomotivă din România a transmis că vor fi solidari cu greva declanșată la metrou: "Este inadmisibil să se facă presiuni asupra salariaților pentru a fi de acord cu diminuarea drepturilor care li se cuvin", spun cei de la federație.
 
Ministrul Transporturilor, useristul Cătălin Drulă, a făcut declarații despre greva lucrătorilor de la metrou la sediul ministerului. El și-a dat jos masca pentru a vorbi cu jurnaliștii, sfidând astfel hotărârile lui Arafat, pe care votanții USR-PLUS le apără cu osârdie. El a încercat să-i „înduplece” cu amenințări pe greviștii de la metrou, care ar ocupa „ilegal” spații aparținând „domeniului public”, expunându-se astfel la sancțiuni penale, printre care și pușcăria.

„N-are rost să te duci la pușcărie pentru Ion Rădoi. S-au comis multe ilegalități. E domeniul public, domeniul statului, e normal să nu fie tratat ca proprietate privată. Contractul e expirat din 2018, firma sindicatului încasează bani ilegal.

Dacă metroul nu începe să circule, autoritățile îndreptățite trebuie să ia măsuri. Nu vom negocia legea niciodată. Acele spații sunt pe domeniul public. Miniștrii de Transport de până acum au închis ochii la o ilegalitate”, a declarat Cătălin Drulă, citat de Știri pe Surse.
 
Niște declarații jenante din partea unui ministru „de centru-dreapta”, care mai cochetează și cu justiția, dar dă verdicte fără a fi judecător asupra acțiunii disperate a angajaților Metrorex!

Ministrul transporturilor, Cătălin Drulă a menționat pe pagina de facebook că protestul este „o acțiune ilegală”.
 
„Faptul că sindicatul USLM blochează metroul bucureștean este o palmă dată întregii Românii. Nu vorbim doar despre locuitorii Capitalei, care azi nu s-au putut deplasa cu trenurile Metrorex. Ci de toți contribuabilii care susțin prin subvenție de la bugetul național activitatea și, evident, salariile de la companie. Oamenii onești care lucrează la metrou au venit în această dimineață să muncească în folosul călătorilor. Pentru ei am toată aprecierea. Nu vă lăsați amăgiți: miza ocupării ilegale a unor șine de metrou nu o reprezintă binele angajaților”, a afirmat Drulă.
 
De asemenea, șeful PLUS Dacian Cioloș și-a exprimat susținerea față de ministrul Cătălin Drulă, spunând că „metroul din București s-a oprit azi dintr-un singur motiv: pentru că ministrul Cătălin Drulă s-a apucat să facă curățenie la Metrorex, să taie conductele de făcut bani și rețele de interese care fac ca o companie publică ce își acoperă singură abia 30% din cheltuieli să dea mai mult de jumătate din sursele ei de venit către o companie privată controlată de caracatița pesedistă”. 
 
Reprezentanții Metrorex au precizat că își cer scuze bucureștenilor și "îi rugăm să înțeleagă că, deși considerăm acțiunea sindicală nejustificată, nu putem risca viața unor oameni. De asemenea, asigurăm locuitorii Capitalei că întreprindem toate acțiunile legale la dispoziția noastră pentru a reporni activitatea metroului în siguranță", potrivit a1.ro.
 
UPDATE: Au apărut declarații de presă ale organelor:

  ;