ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O anchetă jurnalistică marca EVZ scoate la iveală nereguli în aprovizionarea cu materiale de primă necesitate în pandemie la nivelul sectorului 5, socotit a fi unul dintre cele mai sărace ale Capitalei. Astfel, tabletele destinate școlii online nu au fost încă livrate utilizatorilor finali, iar ceea ce trebuia să fie măști de protecție și gel dezinfectant sunt neconforme. Doar pentru că oamenii sunt mai săraci și apelează la produse cu un preț mai mic de la Economat, asta nu înseamnă că trebuie să primească altceva decât au crezut că achiziționează. 

Pentru a ajuta oamenii săraci din sector, foarte numeroși de altfel, Primăria s-a gândit să deschidă un magazin special pentru ei. Cu prețuri foarte mici la produse, dar și cu donații. Unic acționar al Economatului de la Sectorul 5 este chiar Consiliul local al Sectorului 5. Numai că Economatul are tupeul să-și ia la rost patronul pentru că nu i-a plătiți niște facturi băgate în contabilitatea Primăriei în aceste zile, pe final de an, deși mărfurile fuseseră achiziționate încă din vară.

De ce acum și nu atunci când au fost achiziționate? Simplu. S-a mizat pe principiul uitării sau al necunoașterii. Primarul s-a schimbat recent și era foarte posibil să nu știe despre o decizie a Consiliului local.

Economatul cerea Primăriei să-i achite plata facturilor pentru materialele pe care le livrase pentru școli. Între care și tabletele, pentru copiii ai căror părinți nu aveau posibilitatea să le achiziționeze, să poată participa și ei la învățământul online. Economatul cerea bani pe tablete, chiar dacă  patronatul - Consiliul local - abrogase hotărârea care factura către Primărie contravaloarea tabletelor! S-a mizat însă pe faptul că aceasta se petrecuse pe vremea fostului primar și noul primar Cristian Popescu Piedone nu ar avea habar de el.

Ca să fie și mai convingător, Petre Marian Leonard, administratorul Economatului și fost administrator public al Primăriei Sector 5 în ultimat mandat al lui Marian Vanghelie, amenință Primăria - adică propriu-i patronat - că-i va bloca conturile dacă nu-i face imediat plățile, până la sfârșitul anului 2020.

Pe data de 5 noiembrie 2020, Guvernul dă HG nr. 935/5.11.2020. care prevede obligativitatea purtării măștii inclusiv în spațiile deschise. Cine nu o făcea, era sancționat aspru cu o amendă pe care trebuia să facă împrumut pe mai mulți ani la bancă, pentru a o putea plăti. O mască, devenită obligatorie, costă la magazin minim 1 leu. Socotind că o familie are în medie doi copii, deci este alcătuită din cel puțin patru persoane și că trebuie să schimbe cel puțin două măști pe zi, înseamnă opt măști pe zi. Înmulțit cu 30 de zile, înseamnă 240 lei pe lună. Nu toată lumea își permite să renunțe la banii de mâncare pentru a-i redirecționa pe măști, de frica amenzilor, chiar dacă „unde-i lege nu-i tocmeală”, însă legiuitorul ar trebui să țină cont și de posibilitățile de conformare pe care unii cetățeni le au sau nu.

Primăria Sectorului 5 a decis să vină în ajutorul acestor oameni. Și a achiziționat măști, pe care să le împartă gratuit nevoiașilor. Pe cutiile măștilor nu scrie tradiționalul „Made in China”. Sunt fabricate în Turcia. Și mai scrie pe cutii că protează împotriva noului coronavirus.

Realitatea este, însă, alta. Numai cutiile sunt de la măști originale, care asigură protecție împotriva COVID-19. Însă înăuntru nu sunt decât niște bucăți de hârtie, care în nici un caz nu asigură o protecție adecvată față de acest virus. Sunt vestitele „măști neconforme”, pe care le-am mai întâlnit și prin alte depozite pe care Guvernul tocmai de aceea se codește să le distribuie.

În afară de mască, o altă condiție oficială de prevenire a răspândirii coronavirusului este dezinfectarea mâinilor. Pentru aceasta e nevoie de achiziționarea unui gel dezinfectant, care nu este nici el deloc ieftin,și pe care oamenii necăjiți nu și-l pot procura.

Pentru aceasta a fost gândit Economatul, care să vină în ajutorul lor. Numai că Petre Marian Leonard de la Economatul sectorului 5 nu a cumpărat gel dezinfectant, ci săpun lichid obișnuit, pe care l-a trecut în acte mult mai scump, drept gel dezinfectant. Oricum, nici măcar acest săpun lichid nu a fost distruibuit în școli.

Valoarea facturilor pe care Economatul voia ca Primăria să i le plătească repede, pentru că altfel îi blochează conturile, însumează 118.884.372 lei, adică aproximativ 24.262.116 euro! Asta cere Economat SRL pentru tabletele, măștile, gelurile de mâini, nebulizatoarele, mănușile, cărțile și caietele care se găsesc depozitate de-a valma în interiorul Pieței Ferentari.

Zeci de mii de tablete ținute sub cheie, în loc să fie distribuite elevilor, pixuri și agende scumpe, cumpărate pentru profesori și multe alte astfel de achiziții blocate din vina aceluiași inițiator: Economat Sector 5 SRL.
 
Cu ocazia unei inspecții inițiate de primarul Cristian Popescu Piedone pe 23 decembrie 2020, Societatea Economat Sector 5 a fost amendată de Poliția Locală cu 3000 de lei pentru condițiile improprii de depozitare a deșeurilor, potrivit News București.
 
„PRIMARUL SECTORULUI 5 A DISPUS DEPARTAMENTELOR RESPONSABILE SĂ FACĂ SESIZĂRI CĂTRE AUTORITĂȚILE ABILITATE PENTRU A VERIFICA ACTIVITATEA ECONOMAT SECTOR 5 SRL

Primarul Sectorului 5, Cristian-Victor Piedone POPESCU, a solicitat societății Economat Sector 5 SRL să facă dovada că măștile distribuite în școli pentru limitarea răspândirii pandemiei de COVID-19 sunt conforme. În loc să ofere un răspuns cu privire la acest aspect, reprezentanții Economat SRL au trimis către registratura Primăriei Sectorului 5 mai multe facturi și solicită efectuarea plăților până la sfârșitul acestui an calendaristic. Facturile cuprind achiziții după cum urmează:

- tablete Vonino 10.1 iMART 4G, 32g, IRON (30.500 bucăți) – în valoare de 65.201.063 lei (13.306.339 euro);

- gel de mâini 250 ml (183.230 bucăți) – în valoare de 10.786.621 lei (2.201.351 euro); 

- nebulizatoare pentru biodecontaminare (1.000 bucăți) – în valoare de 8.813.900 (1.798.755 euro);

- măști faciale 3 straturi fără filtru (1.284.200 bucăți) – în valoare de 2.918.858 lei (595.685 euro);

- măști faciale cu 3 straturi DAARM (2.913.000 bucăți) – în valoare de 13.796.550 (2.815.622 euro);

- caiete și cărți (544.324 bucăți) – în valoare de 16.260.823 lei (3.313.535 euro);

- mânuși examinare din latex (756.000 bucăți) – în valoare 1.106.557 lei (225.827 euro).

Astfel, toate facturile însumează 118.884.372 lei, adică aproximativ 24.262.116 euro.
De exemplu, Consiliul Local, unic acționar al Economat Sector 5 SRL, a abrogat hotărârea care factura către Primărie contravaloarea tabletelor, dar societatea a trimis și factura referitoare la aceste dispozitive.

În documentul transmis de Economat Sector 5 SRL către Primăria Sectorului 5 se face referire la faptul că societatea va merge până la executare silită, în paralel cu inițierea formulării și depunerii unor plângeri penale pentru un eventual abuz în serviciu dacă instituția nu va achita facturile.

În urma numeroaselor nereguli descoperite la Economat SRL de către primarul Sectorului 5, Cristian-Victor Piedone POPESCU, încă de la preluarea mandatului, edilul a dispus ca departamentele responsabile din Primărie să formuleze sesizări către instituțiile abilitate pentru a verifica modalitatea în care au fost făcute achizițiile la societatea Economat.

„Acestea sunt măsuri de mafioți. Domnilor directori, factori de răspundere din Primăria Sectorului 5, plecați acasă în seara aceasta după ce îmi veți da răspunsul pe lege care va pleca către Economat SRL și către instituțiile abilitate ale statului, sub semnătura mea. Îmi spui că depui plângere pentru abuz în serviciu și îmi ameninți angajații? Mie, care sunt primar de două luni? Până acum ce ați făcut? Toate achizițiile sunt făcute în ultimii ani, nu în ultimele luni. Aștia sunt niște mafioți. Cei care nu se aliniează acestui război pentru apărarea instituției, mai bine plecați acasă. Dacă Consiliul Local doarme, eu, Executivul, nu!”, a transmis Primarul Sectorului 5, Cristian-Victor Piedone POPESCU”, anunța pagina de Facebook a Primăriei Sectorului 5 pe data de 23 decembrie 2020.