ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



ALDE Iași solicită demisia șefei DNA, Laura Codruța Kövesi, precum și scuze publice din partea ambasadorului SUA la Bucuresti pentru susținerea și încurajarea actului de injustiție desfășurat prin intermediul DNA și pentru susținerea necondiționată a acesteia. Într-un comunicat, ALDE Iași protestează față de ineficiența și abuzurile comise de DNA, acuzând instituția condusă de Kovesi pentru rezultatele catastrofale, , concretizate prin achitări în serie și absența cvasitotală a recuperării prejudiciilor estimate, precum și de maniera inacceptabilă de a vehicula date false în presă, de natură a aduce atingere prestigiului unor personalități ale vieții publice, fenomen nemaiîntâlnit în vreun stat european.

Publicăm textul integral al comunicatului ALDE Iași:


„Rezultatele catastrofale ale acestei instituții, concretizate prin achitări în serie și absența cvasitotală a recuperării prejudiciilor estimate, sunt dublate de maniera inacceptabilă de a vehicula date false în presă, de natură a aduce atingere prestigiului unor personalități ale vieții publice, fenomen nemaiîntâlnit în vreun stat european.
Suntem în total dezacord și ne opunem:
– comportamentului de tip comunist care stigmatizează adversarii politici ai președintelui Iohannis, etichetându-i (la fel cum o face și domnia sa) drept „penali” (termen, de altfel, inexistent în limba română dacă se referă la persoane);
– atitudinii celor care, instigați adesea de însuși președintele țării, au strigat în stradă „DNA să vină să vă ia!”, insuflându-le unor procurori, prin iluzia că ar avea „susținerea străzii”, un avânt sporit în derularea erorilor judiciare și a răzbunărilor prin intermediul „justiției independente”;
– repetatelor demersuri ale președintelui Iohannis, care, prin declarații publice nesăbuite, incompatibile cu rolul de mediator echidistant al conflictelor din societate, a încurajat, în numele „statului de drept”, umilirea si oprobriul public ale unora dintre intelectualii „incomozi”; cazurile profesorilor universitari Ecaterina Andronescu și Alexandru Athanasiu sunt relevante în acest sens;
– acțiunii acelor procurori care, în numele unei tagme profesionale privilegiate, au promovat injustiția prin fabricarea unor dosare care nu au rezistat în instanță sau prin tergiversarea altora până la limita termenului de prescripție, transformând astfel actul de cercetare penală într-o armă politică și discreditându-l.
 
Ca un act de solidaritate cu doamna profesor universitar Ecaterina Andronescu și domnul profesor universitar Alexandru Athanasiu, dar și cu ceilalți români etichetați în mod pripit și nejustificat de către domnul președinte și de către doamna procuror-șef al DNA drept „penali”, constatăm că suntem în fața celei mai evidente probe care demonstrează abuzul și încălcarea grosolană a dreptului cetățenesc la imagine, persoane nevinovate fiind stigmatizate cu eticheta de infractor și jignite, de la tribuna Cotrocenilor până în Piața Chibrit, de către toți cei care reprezintă sau susțin dictatura prin Justiție, și solicităm de urgență:
 
1. Domnul președinte Klaus Iohannis să prezinte scuze publice tuturor celor pe care i-a etichetat în mod nesăbuit ca „penali”.
2. Domnul președinte Klaus Iohannis să se dezică public neîntârziat de orice act de susținere, directă sau indirectă, a abuzurilor care au vizat stigmatizarea adversarilor politici.
3. Domnul președinte Klaus Iohannis să ceară public demisia tuturor celor care, prin greșeală profesională gravă, au supus traumelor psihice și oprobriului public personalități ale mediului academic, politic etc., prin dosare penale deschise „la comandă” și făcute publice în mod nejustificat.
4. Demisia de urgență a doamnei procuror-șef Laura Codruța Kövesi.
5. Domnul Hans Klemm, ambasadorul SUA la Bucuresti, să-și ceară scuze public pentru susținerea și încurajarea actului de injustiție desfășurat prin intermediul DNA și pentru susținerea necondiționată a șefei DNA, doamna Laura Codruța Kövesi”, se spune în comunicatul semnat de  Răzvan Constantinescu, vicepreședinte, purtător de cuvânt al ALDE Iași.