ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


 
ACTUALIZARE 22:00. Protestatarii sunt în continuare în Piața Victoriei, atât chiar în fața Guvernului cât și sub forma unui convoi de automobile în mișcare, care claxonează guvernanții ascunși în spatele forțelor de ordine și a ușilor blindate.
 
România TV transmite protestul în Direct din Piață, în cadrul emisiunii lui Victor Ciutacu, unde s-a aflat și fostul premier Ludovic Orban. Satrapul care ne-a închis de sfintele sărbători în casă, acum văzut aruncat ca o măsea stricată de sistemul pe care l-a slujit, se dă dizident și opozant. Oricum ar fi, e încă om politic așa că îi notăm declarațiile, care au sens, deși nu se potrivesc cu personajul:
 

„Ludovic Orban, fostul președinte al PNL, a fost întrebat de ce Guvernul continuă să adopte măsuri restrictive, în condițiile în care alte țări, precum Marea Britanie sau Danemarca, au decis eliminarea restricțiilor. Victor Ciutacu, moderatorul emisiunii „Punctul Culminant”, a amintit că adoptare acestui act normativ are loc la cinci ani de la „Ordonanța 13”.

Este o aberație adoptarea acestui act normativ și este o aberație modul în care vor să adopte. Exact noaptea ca hoții, exact cum a fost adoptată OUG 13. Vă aduceți aminte ce proteste a generat, un maraton de proteste care a scos milioane de oameni în stradă.

CCR a decis foarte clar că nu pot fi restrânse drepturi constituționale, fundamentale decât în anumite situații și din anumite motive care nu pot fi stabilite decât conform prevederilor Constituției, prin lege adoptată de Parlament.

Chiar în perioada de vârf a pandemiei, dacă țineți minte, am avut o perioadă de aproximativ 23 de zile în care nu am putut adopta nicio măsură de protecție a sănătății ca urmare a deciziei CCR și a fost necesară adoptarea de către Parlament a prevederilor legii.

Guvernul nu poate să adopte nicio OUG prin care să aducă limitări la drepturile constituționale ale cetățenilor români”, a declarat Ludovic Orban, în direct la România TV.

Întrebat de ce ordonanța este semnată doar de premierul Nicolae Ciucă, Ludovic Orban a subliniat că „trebuie îndeplinite toate prevederile legale și constituționale cu privire la modalitatea de adoptare a unui act normativ”.

„E necesară o consultare publică anterioară pentru orice proiect de act normativ. Documentul degeaba e semnat de premier dacă nu este semnat de miniștri care trebuie să avizeze în conformitate cu reglementările legale în vigoare.

Personal, dacă s-a întâmplat acest lucru, dacă a fost adoptată această OUG (…) categoric OUG are un caracter neconstituțional.

Ea trebuie atacată de Avocatul Poporului. Există deja precedente clare cu privire la această situație”, a afirmat fostul premier Ludovic Orban.

Protestul continuă la Guvern. Protestatarii scandează și acuză restrângerea drepturilor cetățenești, manifestându-se împotriva Certificatului verde impus pe din dos, prin Ordonanță de Urgență. Guvernul a mai anunțat azi că certificatul digital este valabil doar cu doza booster pentru călătoriile în UE!

Citiți ȚEAPĂ PENTRU DUBLU VACCINAȚI. Valabilitatea Certificatului de vaccinare pentru călătoriile în UE prelungită numai după efectuarea dozei booster. Comisia Europeană cere extinderea cu un an a folosirii certificatelor Covid, până în 30 iunie 2023

 
ACTUALIZARE 21:00: Guvernul are pe masa de lucru chiar în acest moment  o Ordonanță de Urgență privind permanentizarea Certificatului Covid. Surse din Guvern ne informează că ședința care are loc acum este cu scântei. Potrivit surselor noastre Ordonanța nu a plecat încă spre Monitorul Oficial. Potrivit Proiectului, se autorizează CNSU să emită hotărâri privind folosirea certificatelor la intrarea în țară și Guvernul să emită hotărâri privind folosirea certificatelor pentru desfășurarea activităților pe teritoriul național. O OUG intră în vigoare imediat, de la data publicării în Monitorul Oficial și poate fi modificată sau eventual anulată doar când ajunge în dezbaterea Parlamentului.
 
Zeci de români au ieșit să protesteze în Piața Victoriei împotriva adoptării OUG 2, înțelegând că, prin aceasta, Guvernul își dă o lege prin care să poată implementa certifcatul Covid de câte ori vrea și în ce domenii dorește, ocolind calea parlamentară și sfidând principiul constituțional potrivit căruia o limitare a drepturilor fundamentale (al cărei instrument este certificatul Covid) nu poate fi impusă decât prin lege organică, numai pe o perioadă limitată și numai proporțional cu pericolul invocat. 
 
Protestul are loc și în mijlocul Pieței și în mișcare, prin automobile care claxonează după modelul camionagiilor din Canada, după cum se poate vedea în filmările ÎN DIRECT de mai jos. Protestatarii solicită românilor cu simț civic din București să li se alăture pentru a se bloca impunerea Certificatului de vaccinare prin OUG.
 
Ei susțin că vor fi în Piața Victoriei și mâine, începând cu ora 9, și recomandă ca fiecare cetățean protestatar să-și anunțe protestul individual pentru a nu fi amendat. Pompiliu Diplan de la Starea de Libertate oferă pe pagina SDL și un model (alăturat) și mai afirmă în discursurile sale din Piață că „Dacă vor impune cartela blestemată bărbații României se vor considera din acea clipă în stare de legitimă apărare. Articolul 53 din Constituție va fi stindardul sub care oricine mai este bărbat în țara asta se va aduna!...”, spune acesta.
 
Articolul Art. 53 prevede următoarele, sub titlul – Restrângerea exercițiului unor drepturi sau al unor libertăți:

(1) Exercițiul unor drepturi sau al unor libertăți poate fi restrâns numai prin lege și numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securității naționale, a ordinii, a sănătății ori a moralei publice, a drepturilor și a libertăților cetățenilor; desfășurarea instrucției penale; prevenirea consecințelor unei calamități naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.
(2) Restrângerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică. Măsura trebuie să fie proporțională cu situația care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu și fără a aduce atingere existenței dreptului sau a libertății.

 
ACTUALIZARE 20:30: Câteva zeci de protestatari se află la această oră în fața Guvernului pentru a cere să se renunțe la adoptarea certificatelor Covid prin Ordonanță de Urgență. Luis Bratu de la Legitimă Apărare și Pompiliu Diplan de la Starea de Libertate și-au declarat protest individual la Jandarmerie. Manifestația începută joi după-amiaza promite să se continue și vineri dimineață. VIDEO:
 
Luis Bratu a fost primul care a ajuns joi în Piața Victoriei. El începuse protestul cu Legitimă Apărare încă de miercuri. Iată ce explicații ne oferă acesta despre adoptarea „ziua ca hoții” a Ordonanței certificatelor Covid. VIDEO


Alt video de la Legitimă Apărare: 
 
 
ȘTIRE INIȚIALĂ / 15:30: Guvernul României, aflat în ședință joi la această oră, încearcă să introducă certificatele Covid la nivel național prin ordonanță de urgență, ocolind procedura parlamentară și ignorând protestele românilor. Dacă această (fărăde)lege va fi adoptată, vaccinații vor avea un nou certificat după fiecare doză de vaccin Covid efectuată (adică nu vor mai avea certificat dacă nu-și fac dozele suplimentare), iar toți cetățenii vor fi condiționați de certificatul Covid atât la intrarea în România, cât și pentru desfășurarea activităților pe teritoriul național.

Avocata Elena Radu îi îndeamnă pe cei aflați în Capitală să iasă în fața Guvernului să protesteze chiar acum, în timp ce se încearcă adoptarea ordonanței neconstituționale:

„E de ieșit în stradă acum!
Azi, acum, în ședința de Guvern, printr-o OUG de completare a OUG nr. 68/2021
BAGĂ CERTIFICATUL LA NIVEL NATIONAL
Nu au avut tupeul sa o facă în Parlament.
O fac acum, la sfârșitul pandemiei prin OUG.
Nu există alin 12 ind 2 în forma prezentată până acum.
Art 12 alin 2 lit b va permite Guvernului sa zică că are temei în lege (OUG) pentru certificat la nivel național
Pactic, având în vedere art 1 alin 12 ind 2 lit b 
”Regulile de acceptare a certificatelor se stabilesc după cum urmează ... b( pentru desfășurarea activităților pe teritoriul național, se stabilesc prin Hotărâre a Guvernului”, 
dacă se adoptă acest OUG el va avea statut de lege, iar Guvernul prin HG va putea sa restrângă ORICE activitate (și tot ce facem noi se reflectă într-o activitate) prin Hotărârea de Guvern”, a scris av. Elena Radu joi, pe Facebook

Și protestatarul Luis Bratu de la Legitimă Apărare a dat alarma încă de miercuri, pe Telegram, apoi a protestat de unul singur în fața Guvernului. 
 
„ALERTĂ MAXIMĂ!!! DISTRIBUIȚI!!!
Dovada, că mâine urmează inițierea ACTULUI NORMATIV pe tema Certicicatului Covid!!!
PRĂDĂTORII, PRIN VICLENIE ȘI PERFIDIE, DAU LEGI PENTRU ÎNGENUNCHEREA NEAMULUI ROMÂN!
NU VĂ LĂSAȚI ÎNGENUNCHEAȚI DE PRĂDĂTORI!!!
Distribuiți materialele și abonați-vă la canalul nostru de Telegram”, a scris Luis Bratu.
 
El îi cheamă și astăzi pe români la protest: „Alertă maximă!!! DISTRIBUIȚI URGENT! MERGEM LA GUVERN?
Urmează legiferarea (ca hoții) Certificatului Covid, conform spuselor Avocatei Elena Radu”, a scris el pe Telegram. „Eu, Bratu Pavel Luis, plec spre Guvernul României. Citiți și distribuiți cele semnalate de Av. Elena Radu, referitor la implementarea Certificatului pe Teritoriul NAȚIONAL!!!”, a completat, apoi, pe Facebook, unde a distribuit o notificare de protest individual pe care a trimis-o prin e-mail Jandarmeriei Române.

Iată cum a arătat protestul lui Luis Bratu de ieri! VIDEO