ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Disruptorii endocrini, care interferează cu hormonii sexuali naturali, prezintă riscuri deosebite pentru copiii aflați încă în creștere și în dezvoltare, informează Children's Health Defense
 
În 2018, piața globală a biberoanelor a fost evaluată la 2,6 miliarde de dolari. Segmentul celor din plastic constituia 44,1% din ponderea totală. Persoanele care folosesc biberoane din plastic pentru copiii lor își vor dori să le înlocuiască cu biberoane din sticlă, după ce s-a demonstrat științific că particule de microplastic pot fi eliberate în conținut.

Biberoanele din plastic eliberează până la 16 milioane de particule de plastic pentru fiecare litru de lichid - cu cât temperatura este mai ridicată, cu atât numărul este mai mare - ajungând până la 55 de milioane per litru la temperaturi foarte înalte. La nivel global, bebelușii de până la 1 an pot fi expuși la 14.600-4,55 milioane de particule de microplastic pe zi, în funcție de regiune, numărul fiind mai mare decât s-a constatat anterior, din cauza răspândirii utilizării biberoanelor din polipropilenă. Cercetătorii au folosit apă purificată, nu apă potabilă standard, care are particule de microplastic și contribuie la kilogramele de plastic pe care o persoană le consumă de-a lungul vieții sale.

Dr. John Boland, de la Trinity College din Dublin, și colegii lui au analizat eliberarea de microplastice din biberoane, la care sunt expuși bebelușii în timp ce consumă lapte praf. În experimentul lor, cercetătorii au spălat și sterilizat inițial biberoane noi din polipropilenă. După ce acestea s-au uscat la aer, cercetătorii au adăugat apă purificată care ajunsese la 70 de grade Celsius. Aceasta este temperatura recomandată de Organizația Mondială a Sănătății pentru prepararea laptelui praf. Acestea au fost apoi agitate cu ajutorul unui agitator mecanic timp de un minut. Echipa a filtrat apoi apa și a analizat conținutul, descoperind că din biberoane se scursese o varietate largă de particule per litru de apă, numărând până la 16,2 milioane de particule de plastic. Numărul mediu găsit în biberoanele testate a fost de 4 milioane de particule pentru fiecare litru de apă. Experimentul a fost repetat cu lapte praf, iar rezultatele au fost aceleași. Boland a comentat rezultatele studiului astfel:

„Am fost surprinși de cantitate. Pe baza studiilor efectuate în trecut privind degradarea plasticului în mediul înconjurător, bănuiam că este vorba de o cantitate substanțială, însă nu cred că s-a așteptat cineva la aceste volume atât de mari.”

Studiile au mai arătat că numărul particulelor de microplastic eliberat variază în funcție de temperatura apei, dar și de metoda folosită în preparare. Cu cât temperatura apei era mai ridicată în momentul în care intra în contact cu biberonul, cu atât numărul de particule de microplastic era mai mare. La temperaturi mai înalte (de 70 de grade - n. red.), biberoanele au eliberat până la 55 milioane de particule de microplastic. De asemenea, experimentul a arătat că și agitarea biberoanelor contribuie la creșterea numărului de particule eliberate.

Chimicalele care se găsesc în produsele de plastic sunt cunoscute pentru acțiunea lor ca disruptori endocrini, dintre care cele mai răspândite și cunoscute sunt ftalații și bisfenol A (BPA). Disruptorii endocrini au o structură similară hormonilor sexuali naturali și interferează cu funcționarea normală a acelor hormoni în organism, acest lucru afectându-i în special pe copiii aflați încă în creștere și în dezvoltare. 

Potrivit dr. Pete Myers, profesor la Universitatea Carnegie Mellon și fondatorul, președintele și cercetătorul-șef al organizației Environmental Health Sciences, există dovezi că substanțele chimice din plastic afectează sănătatea generațiilor viitoare prin disrupție endocrină intergenerațională. Myers atrage atenția că încă nu există teste exhaustive privind siguranța plasticului, iar testarea se bazează în prezent pe „principii din secolul al XVI-lea”.

Având în vedere cercetările care confirmă că estrogenii din mediu au efecte multigeneraționale, ar fi de dorit să începem să ne limităm expunerea la plastic. Acest lucru este important în special pentru copii și tineri, care au în față mai mulți ani în care pot acumula ingerări de plastic și pot fi mai vulnerabili la efectele sale în timpul dezvoltării. Totodată, biberoanele de plastic nu sunt singurele produse care prezintă acest risc. Alte tipuri de recipiente din plastic pot fi la fel de periculoase pentru om de-a lungul vieții. De aceea, este de preferat să păstrăm alimentele și băuturile în recipiente de sticlă, nu de plastic, să nu încălzim mâncare la cuptorul cu microunde în recipiente de plastic și să ne schimbăm, treptat, obiceiurile în direcția renunțării la cât mai multe produse din plastic, înlocuindu-le cu produse din alte materiale.