ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Clotilde Armand (USR-PLUS), primarul sectorului 1 al Capitalei, s-a trezit sâmbătă cu saci de gunoi la poartă, aduși de bucureștenii care s-au săturat de conflictul întreținut de Armand cu firma de salubritate, de pe urma căruia gunoaiele au rămas neridicate în tot sectorul.

Tonul a fost dat de jurnalistul Robert Turcescu, cel care anunțase vineri că își va duce sacii cu gunoiul aferent gospodăriei sale pe treptele Primăriei sectorului 1, dar și la sediul Romprest.

„Îi duc doamnei Clotilde un sac de gunoi. Îl pun pe treptele Primăriei Sectorului 1 pentru că nu mai am unde să-l arunc. Desigur, aș putea să  las sacul de gunoi pe stradă, lângă vreun stâlp, așa cum fac de zile bune mii de bucureșteni locuitori ai Sectorului 1 cărora li se pare că luptă și ei cu "mafia gunoiului" dacă aruncă pungi cu deșeuri pe străzi sau în intersecții. Niște fraieri care nu realizează că, de fapt, suntem luați prizonieri într-un conflict a cărui singură rezolvare firească e în justiție. Eu refuz să asist pasiv la spectacolul isteric prin care Clotilde Armand se face că asumă rolul de primar. Așa că îi duc gunoiul la primărie, să se spele cu el pe cap! Vă invit să ieșiți din ipocrizie și să procedați la fel: nu mai aruncați gunoiul pe stradă sau prin tomberoanele din alte sectoare, mergeți cu el în fața Primăriei Sectorului 1 și strigați tare "Merci beaucoup, madame Clotilde!", poate înțelege și ea pe ce lume trăiește”, a scris Robert Turcescu sâmbătă pe Facebook, alătur de filmarea prin care dovedea că și-a dus la îndeplinire planul. 
 
Cu o zi în urmă, Clotilde Armand anunțase că solicită declararea stării de alertă în sectorul 1 din cauza „situației sanitare” provocate prin neridicarea gunoaielor. Tot atunci, primărița anunța că a ajuns la un acord cu firmele de sortare a deșeurilor din sectorul 1. 

„Am solicitat Comitetului Local pentru Situații de Urgență să înainteze Prefecturii Municipiului București o adresă prin care să declare starea de alertă din cauza situației sanitare de pe raza teritorială a Sectorului 1 cauzată de șantajul și suspendarea colectării gunoiului de către operatorul de salubritate.
În paralel, am purtat discuții cu firmele de sortare a gunoiului din Sectorul 1 și am ajuns la un acord. Am aflat că stațiile de sortare și-au redeschis porțile începând de astăzi dimineață pentru a primi gunoiul colectat de Romprest. Aceste stații erau închise din cauza neachitării de către compania Romprest a facturilor datorate în ciuda plăților făcute de Primăria Sectorului 1. 
PS:
Vă rog să sunați la Poliția Locală Sector 1  și continuați să reclamați neridicarea gunoiului Dvs”, scria Clotilde Armand, vineri, pe Facebook. Acesta a fost ultimul mesaj al Clotildei Armand până la ora publicării prezentului articol.

Între timp, firma de salubritate Romprest a anunțat sâmbătă seară că a ajuns la un acord provizoriu cu stațiile de sortare și va relua colectarea deșeurilor din sectorul 1.

„Având în vedere apelul nostru, transmis către toate autoritățile, în sensul găsirii unei soluții pentru rezolvarea situației de blocaj create la nivelul Sectorului 1 și înțelegând importantă asigurării continuității serviciului public de salubritate, partenerii noștri contractuali, 3R Green SRL, Rom Waste Solution SA și Iridex Group SRL, ne-au comunicat astăzi, 5 iunie 2021, la ora 20.00, că vor permite accesul în stația de sortare, în limita capacităților lor, al autospecialelor încărcate cu deșeurile colectate din sectorul 1, urmând că diferendul financiar să își găsească o rezolvare amiabilă, instituțională, în cursul săptămânii viitoare.

Romprest va mobiliza imediat toate resursele alocate serviciului pentru că, pe măsură ce autospecialele se vor descarcă la stația de sortare, să între în program de colectare a deșeurilor care s-au acumulat în sector începând cu dată de 1 iunie 2021, dată la care accesul la stațiile de sortare agreate a fost interzis.

Astfel, prin acordul comun al operatorilor de salubritate autorizați, această situație de blocaj a fost dezamorsată. Așteptăm că autoritățile abilitate să își asume responsabilitățile care le revin și să asigure funcționarea acestui serviciu public care se prestează în regim de continuitate, prin finanțarea și asigurarea unui cadru contractual și legal predictibil, pentru a menține starea salubră și implicit sănătatea populației.

Facem un apel la înțelegere și colaborare, atât către populație cât și către Poliția locală, în sensul de a spijini operatorul delegat în demersul sau de a reintră în regim normal de colectare”, a comunicat compania Romprest, citată de Știri pe Surse.